Creative Zen Micro - iPodu v zádech

Už první pohled na přehrávač Zen Micro prozradí, komu je tento přehrávač určen - všem, které okouzlil iPod mini, ale chtějí nižší cenu a větší kapacitu. Creative se nepustil do velkých experimentů a nabízí přehrávač, který se svému vzoru podobá možná až příliš.

Související odkazy

Slovník
MP3
ovladače
USB

Katalog produktů
MP3 přehrávače

Podle nejnovějších statistik patří až 90 % amerického trhu s přenosnými přehrávači digitálních hudebních formátů iPodům společnosti Apple. Není proto divu, že se konkurence snaží tomuto digitálnímu hitu, který se pomalu stává stálicí digitálního nebe, co nejvíce přiblížit. Protože zákazníci v první řadě nakupují očima, znamená to nejen nabídku obdobných nebo lepších funkcí, ale také malé rozměry a elegantní design.

Štědrá nadílka

Slůvko Micro v názvu testovaného přehrávače společnosti Creative Labs evokuje minimální velikost, ale balení přístroje tomu nenapovídá, přehrávač je v ní vyloženě utopený. Volného místa ale v balení moc není, kromě přehrávače se do balení muselo vejít příslušenství. To zahrnuje sluchátka, adaptér pro nabíjení přístroje přímo z elektrické zásuvky, USB kabel, látkový obal, plastové pouzdro se sponou na opasek a nožičkou pro postavení na stůl, CD s ovladači a aplikací pro správu dat v přehrávači a samozřejmě manuál včetně textu v češtině. Naše testovací balení patřilo do speciální edice, která nabízí ještě druhý akumulátor.


Část barevné nabídky Creative Zen Micro

Podobný až hanba

 Parametry
Interní paměť 5 GB HDD
Formáty MP3, WMA (DRM)
Ekvalizér 8 předvoleb + uživ. nastavení
Kompatibilita Windows 98 a vyšší
Rozhraní USB 2.0
Napájení Vyměnitelný Li-Ion akumulátor
Provozní doba až 12 hodin MP3, 16 hodin rádio
Rozměry 65,5 x 33,5 x 13 mm
Hmotnost 22 g bez baterie
Cena 7389 Kč s DPH
Zapůjčil Creative Labs
Tělo přístroje, způsob ovládání i příslušenství skoro až křičí: "Jsem skoro jako iPod, ale chci být lepší". Samozřejmě, že napodobování konkurence v případě Creative nepřekračuje hranice plagiátu. Malá velikost je dána použitým pevným diskem, kvalitní silné plasty připomínají iPod také, ale proč by firma nemohla používat kvalitní materiály jen proto, že je nabízí i konkurence? Přední stěna Zenu Micro se od vzhledu iPodu liší víc než dostatečně, namísto kruhového ovladače jsou ovládací prvky rozloženy do obdélníku. Stejně jako iPod i Zen Micro je dodáván v několika barevných odstínech včetně oranžové nebo růžové. Displej a obrysy celého přístroje jsou podsvícené modrou barvou, displej s rozlišením 160 x 104 pixelů je výborně čitelný.

Princip ovládání bez mechanických prvků ploškou citlivou na dotek je ale oběma přehrávačům společný, příliš se neliší ani struktura menu, což opět jen odpovídá očekáváním uživatele a současným představám o ergonomii. Aplikace ovládání ale nedopadla úplně dobře. Samotné menu a možnosti nastavení přístroje jsou perfektní, včetně možnosti vyčlenit až 1 GB místa na disku pro přenos souborů. Data přenesená do přístroje tímto způsobem nelze v přístroji přehrávat a nelze je ani přenášet mezi počítači bez instalace ovladačů, což je nevýhoda, kterou trpí přehrávače s pevným diskem obecně. Zklamáním je ale používání samotných ovládacích prvků, i přes tři možnosti nastavení citlivosti občas ovládání reaguje dost po svém a posun o jednu položku v menu se stává urputným soubojem mezi vašimi prsty a tupým přístrojem.

 
Profesionální a amatérská fotografie přístroje, na obou je patrné modré podsvícení. 

Třešničkou na dortu je pouzdro z pevného plastu podobného tělu přístroje. Podle použitého příslušenství funguje pouzdro pro nošení na opasku nebo jako stojánek na stole, třeba při nabíjení. Bohužel se designérům vloudila chybička a tak je pro upevnění do pouzdra nutné odpojit sluchátka a kabel napájení.

Krmení - Microsoft zasahuje

Komunikaci s osobním počítačem obstarává kromě USB kabelu s podporou USB 2.0 také sada ovladačů a aplikací společnosti Creative Labs. Právě tato část celého kompletu přehrávače a doplňků je jeho největší slabinou. Už samotná instalace je překvapivě zdlouhavá a složitá, přičemž uživatel má nad jejím průběhem minimální kontrolu, bez ptaní si totiž aplikace nainstaluje věci, o které nejspíše nestojíte. Jednou z takových věcí je třeba zástupce přehrávače ve složce můj počítač (permanentně zobrazovaný, i když přístroj není připojen). Pokud pak chcete tento nepořádek odstranit, musíte najít CD, ze kterých instalace proběhla. Creative Media Source pro komunikaci se Zenem nenabízí žádné zvláštní funkce, jde jen o další multimediální přehrávač, dokonce na PC vybaveném zvukovou kartou SB Live neumožní přístup k nastavení efektů EAX, který by měl podle výrobce nabízet. Většinu funkcí obstarává právě samostatný ovladač, který umožňuje kopírování souborů a synchronizaci Zenu s Outlookem.


Obrázek nástrojů v rámci ovladače

Pro správu obsahu přehrávače se tak mnohem více hodí Windows Media Player 10, který je naštěstí podporován. WMA 10 je nabízí příjemný interface a velké možnosti nastavení, například automatický převod souborů do zvoleného formátu a kvality při synchronizaci mezi soubory na disku a přehrávačem. O vyšší rychlosti přenosu souborů nemluvě. Creative se rozhodně nepovedlo napodobit Apple, který v iTunes nabízí univerzální multimediální přehrávač, který je radost používat.


Ovládací aplikace společná přehrávačům Creative, klame příjemným vzhledem

24 hodin poslechu

 Hodnocení
 Design a provedení  9/10  82% 
 Ovládání  7/10
 Zvuk  8/10
 Funkce a podporované formáty   9/10
 Příslušenství  8/10 
Kvalita zvuku Zenu je výborná. Díky vysoké kapacitě je možné poslouchat hudbu v dostatečné kvalitě, která dokáže pořádně potrápit dodávaná sluchátka, která sice nejsou vyloženě špatná, při poslechu náročnější hudby (typicky jazz, vážná hudba) s vysokým datovým tokem ale selhávají. Totéž se dá říct o nízkých tónech, kterých by mohlo být víc. Stačí ale vyměnit sluchátka a není co vytknout. Zvuk dokáže příjemně doladit ekvalizér, který nabízí 8 základních nastavení a jednu pozici pro nastavení uživatelské.

Možnosti poslechu jsou bohaté, vycházejí z poctivě vyplněných informací o skladbách, ať už jde o přehrávání podle autora a alba nebo o přehrávání skladeb určitého žánru. Funkce DJ umožňuje také přehrávání náladových písniček podle vámi vytvořeného profilu, umí nastavit album dne nebo přehrát skladby, které jste v poslední době moc neposlouchali.

Doba poslechu na jedno přibližně tříhodinové nabití je 12 hodin při poslechu hudby z disku, při poslechu FM rádia vydrží Zen ještě více. Dvě baterie potom umožňují poslech bez přestávky po celých 24 hodin. Jediným nedostatkem je skutečnost, že akumulátor je potřeba dobíjet v těle přístroje, nelze tak běhat s Micrem po světě a nechat doma nabíjet druhý akumulátor. Ve srovnání s iPodem Mini je nakonec Zen více než zdatným konkurentem po technické stránce, po stránce image ale má ještě co dohánět, hlavně kvůli špatnému dodávanému softwaru.

 

Diskuze (26) Další článek: GTS kupuje Aliatel

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,