Creative Technology koupila Aureal

Dříve ostrý konkurent, po krachu Aurealu vítaný zachránce.
Dříve ostrý konkurent, po krachu Aurealu vítaný zachránce.

Creative Technology a Aureal spolu sváděly ostré konkurenční boje tak před dvěma lety, kdy Creative Technology uvedla svůj Sound Blaster Live a Aureal měl již pár měsíců na trhu svůj čip použitý v zvukové kartě Diamond Monster Sound. Zvukové standardy pro prostorový zvuk - A3D od Aurealu a EAX od Creative Labs začaly spolu na spotřebitelské úrovni svádět boj o přízeň a současně na právnickém poli se rozpoutala bitva o patenty. Vleklý soudní spor Aureal výrazně vyčerpával a tak musela letos na jaře vyhlásit úpadek, tehdy ještě jednání s Intelem a Creative Technology o případném pohlcení nebyla úspěšná. Nyní se však Creative rozhodl Aureal pohltit a tato transakce jej přijde na 32 miliónů dolarů (to je 0,26 procenta kapitalizace Creative Technology).

Aureal ve srovnání s Creative nabídl vyšší kvalitu co se týče generování prostorového zvuku, byť je Creative hodnocen lépe, pokud jde po o poslech na 4 reprodutory, Aureal dominuje na sluchátkách. Aureal však nedokázal obstát s technologickou výhodou proti marketingové výhodě Creative Technology.

Co se stane s produkty Aurealu pod křídly Creative? Můžeme očekávat především zlepšení zpracování prostorového zvuku, kde se budou moci patenty Aurealu nyní bezpečně objevit i v produktech Creative. Jako spotřebitelé se tak můžeme těšit na kvalitní mix dvou kvalitních technologií. Bohužel se definitivně zmenšila konkurence a Creative pohltil jediného konkurenta, který s ním dokázal držet krok v technologii.

Diskuze (1) Další článek: Dětský domek CD-Romek

Témata článku: , , , , , , , , , ,