CreateInstall Free: Bezplatná tvorba instalátorů

Instalátor je vizitkou každého programu, protože to je to první, co potenciální uživatel uvidí. Měl by být pěkný, přehledný, rychlý a intuitivní. Čím toho dosáhnout?

Vytváříte-li své vlastní softwarové produkty, které pak distribuujete mezi kamarády či širokou veřejností, budete potřebovat vhodný instalátor pro zavedení programu do počítače. Aplikace CreateInstall jde cestou jednoduchosti, rychlosti, nenáročnosti a intuitivnosti. S tímto programem nebude problém vytvořit instalátor i pro opravdového začátečníka, který teprve proniká do světa softwarové tvorby.

Nový projekt potřebuje informace

Přestože pohyb po CreateInstallu není vyloženě lineární, nového uživatele pozvolna navádí na směr, kterým by měl ideálně postupovat. Zpočátku je tak třeba zadat veškeré důležité informace o chystaném projektu. Základem je samozřejmě název, číslo verze, jméno autora, odkaz na webové stránky atd. Nutné je ještě nastavit zdroj souborů a také cílový adresář, kam se instalátor vytvoří. Dobrovolně pak lze určit velikostní limit svazku, jazyk instalace, názvy zástupců či ochranné heslo.

sshot-2.png 
První krůčky k novému projektu.

Vhodné je si pohrát s grafickou podobou okna instalace. Přestože zde není prostor pro náročné a detailní úpravy, výběr fontu, jeho velikost, barvu i umístění tu naleznete. Samozřejmostí je vkládání loga a volba barvy pozadí. Je třeba si rovněž zadat s vkládáním uninstalátoru či updateru a vložit digitální podpis nebo nastavit spuštění dalšího souboru či programu před započetím instalace.

sshot-3.png sshot-4.png
Vzhled a chování instalace.

Instalátor krok po kroku

Průběhu samotné instalace se pak dá věnovat mnohem podrobněji v další záložce hlavního okna programu. Prakticky každý krůček a každou obrazovku zde můžete zapnout a následně editovat. Je libo vynechat obrazovku s výběrem jazyka? Vypustíte ji. Zdá se vám naopak nutný dialog pro vytváření zástupce? Stačí jej jedním kliknutím přidat. Totéž můžete udělat i s nastavení skriptu pro odinstalování aplikace.

sshot-5.png 
Volba oken a kroků.

Na závěr celého procesu je třeba zadat programu pokyn, aby se jal vytváření instalátoru, který po několika desítkách vteřin automaticky pro kontrolu ihned spustí. CreateInstall ve verzi Free je více než dostatečným produktem pro vytváření instalátorů, přestože některé jeho dovednosti, např. stahování dat z internetu či spuštění hudby během instalace, budete muset oželit ve prospěch placených verzí. Program dokonce nabízí i českou lokalizaci, které sice není na valné úrovni, ovšem neangličtinářům jistě uleví.

sshot-6.png sshot-7.png
Vytváření instalátoru a jeho výsledná podoba.

stáhnout program CreateInstall Free 5.10 Licence: freeware, 1,7 MB
Autor: Gentee Inc.
Web programu: www.createinstall.com


Diskuze (5) Další článek: Nová páteřní síť UPC: kabelový oprerátor už nechce pouze domácí surfaře

Témata článku: , , , , , , , , , ,