Software | Procesory | Grafické karty

CPU-Z je po 20 letech ve verzi 2.0. Jednoduše ukáže podrobnosti o procesoru a dalších komponentech

Populární nástroj pro detekci procesoru, ale také konfiguraci pamětí a dalších částí počítače – CPU-Z, se dočkal milníku v podobě verze 2.0. Program je ve vývoji už 20 let a stále si udržuje status miniaturního programu s jednoduchým designem, který se během let takřka vůbec nezměnil.

Program CPU-Z je pravidelně aktualizovaný a je obvykle mezi prvními, který dokáže detektovat nejnovější modely procesorů a to i v předstihu před oficiálním uvedením na trh.

Nová verze přináší například detekci výkonného procesoru Intel Core i9-12900KS (Alder Lake-S) nebo speciálního AMD Ryzen 7 5800X3D s technologií 3D V-cache. Už má samozřejmě i podporu pro nové procesory Alder Lake řady U a P, stejně tak mobilní čipy AMD Ryzen 6000 nebo nedávno uvedenou grafickou kartu Radeon RX 6500 XT.

Součástí programu je i možnost jednoduchého testování jednovláknového a vícevláknového výkonu i s možností porovnání s několika modely procesorů. CPU-Z se rovněž používá jako nástroj pro validaci úspěšného extrémního přetaktování, na což je navázána i online databáze, kde se udržují rekordy.

Výhodou je, že se program ani nemusí instalovat, k dispozici je totiž verze ZIP, kterou stačí rozbalit a program můžete rovnou spustit.

Diskuze (11) Další článek: Toyota musela po hackerském útoku pozastavit provoz ve čtrnácti japonských továrnách

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,