Windows 10 | Cortana

Cortanu ve Windows 10 čeká stěhování. Že by se při tom konečně naučila česky?

Podle webu Windows Central čekají Cortanu ve Windows 10 velké změny. Nedávno Microsoft začal testovat zcela novou podobu vyhledávání v systému, kde virtuální asistentka chybí a nyní se objevují informace, kam by se mohla přemístit. Novým domovem Cortany by se totiž mohlo stát přímo notifikační centrum.

Postupný přesun mimo vyhledávání dává z hlediska ovládání systému smysl, v poslední podzimní aktualizaci se totiž asistentka naučila nové funkce, které právě sdružuje mezi notifikace, nenajdeme je v klasickém panelu Cortany. Jsou to například kolekce, kdy se sdružují dříve navštívené weby (pouze skrze Edge) a do budoucna se přidají i upozornění na rozdělanou práci související s příchodem Windows Timeline.

Notifikační centrum tak dostane nový design, kdy půjde filtrovat běžná upozornění a Cortanu zvlášť. Důraz také bude kladen na možnost chatování, hlasové povely budou lehce upozaděny. Známé „Hey Cortana“ ale samozřejmě zůstane.

Změny se bohužel příliš nedotknou počítačů u nás, rozšíření asistentky do Česka se v dohledné době totiž neplánuje. Aktuálně se řeší nové začlenění Cortany do systému, o dalších jazykových mutacích se uniklé zprávy nezmiňují. A z nedávného setkání se zástupci českého Microsoftu rovněž vyplynulo, že Cortana česky rozumět v dohledné době nebude.

Microsoft to ale bude mít nyní velmi těžké, na počítače míří i konkurenční Alexa od Amazonu. Navíc v rámci letošního CESu bylo představeno velké množství nejrůznějších (a někdy i poněkud bizarních) produktů od sluchátek až po mikrovlnné trouby a záchody obsahujících asistentku buď právě od Amazonu, nebo od Googlu a redmondští budou mít mnohem složitější dostávat se do rozjetého vlaku. Příslušenství s Cortanou je totiž pomálu – za zmínku stojí třeba chytrý termostat Glas, který se dostal do prodeje nedávno – a další se teprve chystají.

S Cortanou se prodává i chytrý termostat Glas:

Zdroj: Windows Central

Diskuze (11) Další článek: Intel plánuje první SSD typu QLC. Životnost bude ještě nižší než u současných modelů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,