Corel se definitivně zbavuje své linuxové divize

Záměr Corelu – zbavit se linuxové divize – byl znám již delší dobu, nyní se ukazuje jak výrazný je to ústup ze slávy.
Novým majitelem linuxové divize Corelu se stane nově vzniklá firma Xandros, která za 95 procent zaplatí 2 milióny dolarů. Corel si ponechá pětiprocentní podíl. Většinovým majitelem Xandrosu je firma Linux Global Partners, která vlastní řadu menších linuxových startupů.

Linuxová divize u Corelu tvořila cirka 14 procent celkového podnikání Corelu. Corel již ale také dříve určil nový směr rozvoje – návrat ke kořenům, což by mělo znamenat nejdříve velkou orientaci na grafické programy a až později přidávání dalších částí zaměřených na .NET a síťové aplikace vůbec. Vědělo se také, že Corel svou divizi prodá, stejně tak se již tušilo, že novým majitelem bude nějaká firma ze stáje Linux Global Partners, nebyla známa pouze částka, za kterou celá transakce proběhne. Počátkem roku se odhadovala cena na 5 miliónů dolarů, nyní to skončilo na 2 miliónech a vyjadřuje to tak nejen zoufalou snahu Corelu se této divize zbavit, ale také současný stav linuxového trhu. Corel přitom v oblasti Linuxu nepatří do nějaké druhé ligy. Jeho podíl na linuxových desktopech je odhadován na 25 procent, před ním je jen Red Hat.

Malá částka, za kterou se Corel zbavil svého dříve vlajkového Linuxu ukazuje, že doba těžkého podnikání v Linuxu ještě neskončila. Potřeba je uvést rozumné desktopové řešení a co bude ještě těžší, donutit uživatele, aby za něj platili. Jinak bude Linux stále doménou dobrovolných projektů, které mohou sice nadále postupně evolučně tuto platformu rozvíjet, ale komerční nástup do desktopu jen tak rychle nepřijde. Linux si uživatelé pořizují proto, aby je to vyšlo levněji a nejlépe zadarmo, proto firmy, které chtějí na Linuxu vydělávat prodejem softwaru podobně jako na Windows, jsou v nepoměrně horší pozici.

Diskuze (82) Další článek: ATI představila Mobile Radeon

Témata článku: , , , , , , , , , , ,