Corel hlásí finanční výsledky: drží se, ale taktak

Obrat klesá, firma je ve ztrátě, má ale v bance hotovost na přežití.
Corel Corp. sice stále patří k celosvětově významným softwarovým firmám, ale dlouhodobý boj o holé přežití – a možná marný souboj s Microsoftem – firmu vyčerpal a ta dnes rozhodně nemůže konkurovat opravdovým gigantům jako dříve. Pravidelná čtvrtletní hlášení Corelu připomínají slogan z filmu Situace je zlá, nikoli však zoufalá.

Za poslední čtvrtletí ohlásil Corel příjem ve výši 40 mil. dolarů při ztrátě 8,6 mil. dolarů; předchozí čtvrtletí bylo podobné (příjem 36 mil., ztráta 10 mil.) a celý finanční rok 2000 tak skončil na obratu 157 mil. dolarů při ztrátě 55,4 miliónu. Je to citelný pokles vzhledem k roku 1999, kde firma dokázala utržit 247 mil. dolarů a měla dokonce i malý zisk (16,7 miliónu).

Tak velké ztráty už skoro připomínají provoz „internetové“ firmy a také jsme jich viděli pěknou řádku zkrachovat. Corel je na tom lépe v jednom ohledu: má stále v bance v hotovosti cca 130 mil. dolarů, což mu pomůže přežít i několik dalších let, pokud by se mu nepodařilo strefit se na trh s dalším „zlatým“ produktem.

Dnešním problémem Corelu je, že bohužel žádný takový produkt nemá. Jeho kancelářský balík (WP Suite) se blíží smrti na úbytě – v budoucnosti se dá očekávat souboj komerčního balíku od Microsoftu s free softwary, jako je Star Office, pro další minoritní komerční balík už zde místo asi není (a pokud jej dá Corel zdarma, připraví se o příjmy už vůbec). CorelDraw je sice stále asi nejpoužívanější produkt ve vektorové grafice, ale není moc kam dál jít ve vývoji a ani zde se velké příjmy nečekají. Corel udělal velkou chybu, že zcela minul jeden trend, kterým se dnes skvěle živí firmy jako Macromedia nebo Adobe – segment s produkty pro internetovou grafiku. Corel se tady snaží chytat s produkty, jako je „Corel e-Tool“ nebo „CreativeAnywhere“, ale upřímně řečeno, bojuje už proti jinačím gigantům a úspěch se zdá být hodně nepravděpodobný.

Váš názor Další článek: Globe Internet mění svou strategii

Témata článku: , , , , , , , , , , ,