Corel Draw: Desátá verze odbila

Kvůli prodloužené vývojové periodě to tentokrát trvalo o něco déle, než přišla chvíle, kdy se můžeme seznámit s novou verzí CorelDRAW.
Tento článek vyšel v časopise Computer 24/00 dne 21. prosince 2000

Petr Lindner: Kvůli prodloužené vývojové periodě to tentokrát trvalo o něco déle, než přišla chvíle, kdy se můžeme seznámit s novou verzí CorelDRAW. Mezi pravověrnými corelisty koluje pověst, že sudé verze nejsou až tak dobré. Trocha pravdy na tom je, ale poslední, desátá verze patrně odsune tuto říkanku do historie.

Šlápni na to!

V krabici nazvané CorelDRAW 10 nalezneme kromě programu nesoucího stejné jméno hromadu dalších programů. Ostatně u Corelů to není nic neobvyklého, takže získáte i desítku Corel PHOTO-PAINT, TRACE, CAPTURE, TEXTURE a několik dalších programů, z nichž jmenujme třeba správce fontů Bitstream Font Navigator. Premiérou v kanadské stáji je Corel R.A.V.E., tedy Real Animated Vector Effects, což je software pro tvorbu flashových animací ve formátu SWF.

Nová verze CorelDRAW se už nespokojí s ničím nižším než Windows 98 a z disku vám sebere minimálně 160 MB datového prostoru. Reklamní slogany ještě vykřikují něco o podpoře procesoru Pentium 4, ale bohužel jsem neměl tu čest na takovém stroji CorelDRAW vyzkoušet. Ale pozor! I na běžných, pro grafiku vhodných počítačích Corel běhá až podezřele svižně. Dokonce je rychlejší než devítka, což lze označit minimálně za paranormální, ale o to více pozitivní jev. Jak totiž všichni víme, nové verze programů zpravidla vyžadují také inovaci počítače.

Něco málo, něco více

Nepočítám-li drobné úpravy pracovního prostředí, spočívající zejména v přidání barevných ikonek k položkám menu, vypadá nová verze Corelu téměř stejně jako předchozí devítka. Pardon, v nástrojové liště nám přibylo jedno tlačítko – Perfect Shape. Jedná se o nástroj pro interaktivní tvorbu jednoduchých objektů typu šipky, hvězdy, základní geometrické tvary …

V panelu vlastností Property bar taktéž přibyla některá tlačítka, jako rychlé svaření, ořez a průnik, kombinování nebo zarovnání. Významně byla povýšena funkce klávesové zkratky Ctrl + A, která nyní pracuje v závislosti na situaci a používaném nástroji.

Uživatel, pro něhož je funkce krok zpět jednou z nejdůležitějších, může být nadšený. Nová roletka Undo Docker zobrazuje historii příkazů, přičemž je samozřejmě umožněn pohyb mezi příkazy oběma směry i „napřeskáčku“. Pro snadnou práci ve větším měřítku zobrazení slouží Navigator, a jestliže má soubor více stran, lze je nyní prohlížet ve sdruženém náhledu.

Také provázanost na Internet dostala mnohá vylepšení. Funkce Web Image Optimizer umožňuje poměrně komfortním způsobem optimalizovat export grafiky do formátů GIF, JPEG nebo PNG. V CorelDRAW lze nyní vytvářet aktivní tlačítka, přičemž program vygeneruje také příslušný skript a uloží ho i s připojenými soubory do HTML. Soubory je možné rovněž exportovat do formátu Macromedia Flash.

Téma k přemýšlení

Nevím jak vám, ale mně se poslední, desátá verze CorelDRAW líbí hodně. Nedošlo v ní sice k žádným zásadním změnám, ale drobná vylepšení stávajících kvalitních funkcí spolu se zvýšením rychlosti z ní dělají žhavého kandidáta pro inovaci starších verzí.

Plusy a minusy
+ rychlost
+ příznivá cena balíku
+ vylepšené ovládání
- chudý tištěný manuál
- chyby při exportu grafiky do PDF
- nedokonalá konverze CMYK – RGB
grafický vektorový program
Corel DRAW 10
Zdroj: DTP studio, Praha
Telefon: (02) 44 46 66 66
Cena: 19 394 Kč
Minimální konfigurace: Windows 98/ 2000/ NT4/ME, 64 MB paměti (doporučeno 128 MB), procesor Pentium 200 MHz, 2× CD-ROM, myš nebo tablet, 160 MB volného místa na disku

Právě vyšlo
nové číslo
časopisu Computer.
Diskuze (10) Další článek: Bentley dokončilo akvizici části Intergraphu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,