Corel do budoucna – zpátky ke kořenům

Nová strategie prakticky nepočítá s Linuxem a velká část energie bude věnována těm oblastem, kde je Corel silný již nyní.
Nová strategie prakticky nepočítá s Linuxem a velká část energie bude věnována těm oblastem, kde je Corel již nyní silný.

Prezentovaná strategie Corelu se dívá na období tří až čtyř let dopředu a je složena z celkem tří základních fází. V té první, trvající letošní rok se počítá s velkým důrazem na grafické produkty, uvedení nové verze Corel Drawpro Apple a obecné posilnění v oblasti grafiky.

Druhá část se bude věnovat strategickým investicím do infrastruktury a vytvářením nových základů pro další růst. Nadále se budou aktualizovat všechny produkty.

Fáze zatím poslední třetí se týká roku 2002 a dál, kdy bude pro firmu význačný přechod na platformu .NET a případné akvizice posilňující portfolio.

Corel bude během celého období intenzivně podporovat komunitu uživatelů Wordperfectu, v této souvislosti mne zaujal jeden fakt: podle firemních údajů 82 procent (!) uživatelů Wordperfectu nepoužívá verzi od Corelu, ale nějakou předchozí. Corel je prostě nedokázal dostatečně oslovit a tak je to velmi široká základna uživatelů, na které se dá něco budovat. Proto Corel ani nebude bojovat přímo proti Microsoftu a jeho Office, spíše se bude snažit podpořit růst v rámci své vlastní komunity a nabídnout takové vlastnosti v nové verzi, které by přesvědčily ty zástupy váhajících uživatelů k upgradu.

Linux má v této souvislosti u Corelu jen okrajovou podporu. Počítá se s odprodejem linuxové divize třetí firmě, přičemž Corel si ponechá v této oddělené společnosti menšinový podíl.

Corel předpokládá, že díky této strategii zpátky ke kořenům dosáhne ročního růstu alespoň 20 procent (u grafické divize je to 30 procent). Popravdě se nyní už může jen odrazit od dna, dolů již moc nemá kam jít. Zcela jistě ale při tom odrazu zanechá dole ležet Linux, bude jej jen zpovzdálí sledovat, aby se do toho v pravou chvíli vložil, jak by řekl klasik.

Váš názor Další článek: Toshiba zvětšuje notebookové disky na 30 GB

Témata článku: , , , , , , , , , ,