Corel – chvilku hůř, chvilku líp, výhled: hustá mlha

Kontroverzní kanadská firma ohlásila překvapivě dobré kvartální výsledky, ale finanční analytiky nijak neobměkčuje.
Dnes asi nejvážnější protivník Microsoftu v kancelářském software je současně jednou z nejvíce rozporuplných počítačových firem – střídavá kvalita produktů, občasné „úletové“ projekty, současně také několik vynikajících programů za výborné ceny, progrese a nápady. Také finanční výsledky Corelu jsou jako na houpačce – obrat stoupá a klesá, jednu chvíli je ztráta, druhou zisk. Poslední čtvrtletí ukázal Corel výsledky doslova famózní: zisk 17,6 mil. USD při obratu 71,3 milionu, tj. zisk činící 20 % z obratu. Loni měl ve stejném kvartále ztrátu 7,8 mil., nicméně při zhruba stejném obratu – znamená to, že Corel sice nyní velice slušně vydělává, ale obratově neroste. Je zajímavé, že kvartální profit byl složen ze dvou položek: na té větší se podílely dobré prodeje, na menší (6,3 mil. USD) pak poměrně kuriózní odškodné od kanadské vlády. Corel totiž prohrál tendr s Microsoftem na státní správu, ovšem ukázalo se, že Corel nebyl dostatečně informován, že byl v tendru znevýhodněn. Corel je kanadská firma a svým ohrazením vzbudil v Kanadě docela značnou mediální pozornost: na podporu domácích firem a exportu se myslí všude na světě, a téma Kanady, menšího státu vedle rozpínavých USA je obzvlášť bolestné. Představitelé Corelu tvrdí, že firmu vrátili do oblasti „finanční síly a trvale udržitelné profitability“; to je samozřejmě odvážné tvrzení, neboť Corel je pořád ještě malou a relativně finančně slabou softwarovou společností, která vedle Microsoftu (s jeho mnohamiliardovými zisky) v podstatě živoří.

Akcie Corelu v posledních měsících slušně stoupají a skoro raketově vylétly v posledních dnech – ne ale po oznámení vysokého zisku, ale poté, co někteří analytici zvýšili firmě hodnocení. Corel je zkrátka pořád vnímán jako trošku neprůhledná a nespolehlivá firma a důvěru jí musí dodat třetí strany. Cena akcií Corelu se potácela v posledních letech na úrovni, při které se už velcí akcionáři (fondy atd. = rozhodující investorská skupina v USA, držící nejvíce prostředků k investování) akcií zbavují, tj. na 2-5 dolarech. Nyní následovalo vyskočení až k deseti dolarům na akcii, tržní kapitalizace Corelu je díky tomu půl miliardy dolarů – pořád málo ve srovnání s těžkými váhami softwarového světa, ale aspoň něco. Corel současně oznámil některé další produkty a aliance. Corel Linux jde do betaverze; na produktu se podílí i tři další firmy dodávající zajímavé technologie: Philips dodává speech processing, Loki Entertainment převádí na Corel Linux některé hry, Webb Interactive dodává funkci interaktivního messagingu a e.Fax elektronické faxování. Corel si s Linuxem vůbec padli do náruče: někteří výrobci počítačů s Linuxem předinstalovávají Corel WordPerfect pro Linux na své stroje, firma Inprise (dříve Borland) uzavírá s Corelem alianci s účelem přinést více produktů pro e-komerci na platformu Linuxu.

Živě komentuje: Linux by mohl Corelu výrazně pomoci a také se zdá, že firma zde postupuje velice rychlým krokem dopředu – což je nesmírně potřeba. V tradičním kancelářském software pro platformu Windows se nezdá, že by Corel mohl významněji konkurovat Microsoftu – snaží se o to řadu let, vyzkoušel už všechno možné, ale bez velkého úspěchu. Rovněž v grafických programech má pozici mírně kritickou: proti němu stojí stále lépe vyzbrojená firma Adobe, která vystavěla suitu špičkových produktů pro celou frontu grafických prací: PageMaker-PhotoShop-Illustrator-Acrobat-inDesign. Proti tomu má Corel stále bohužel jen CorelDRAW coby vyrovnaný produkt s Illustratorem, zbytek dopadá ve srovnání hůře.

Podle prvních zpráv nevypadal Corel Linux zrovna impresivně, ale poslední informace mu „tvář“ výrazně vylepšují: právě výše zmíněné prvky, které do něj Corel integruje, jsou zaměřeny na toho nejobyčejnějšího uživatele (čili BFU), který chce sednout a pracovat. Corel dokonale, z dlouhých let zkušeností ví, co tento typický uživatel potřebuje – na rozdíl od Red Hatů a ostatních tvůrců linuxových distribucí, jejichž zákazníky byli vždy počítačoví profíci, programátoři a administrátoři. Na Corel Linux se těším; ještě aby byl kód hned od startu (něco, co Corel neumí).

Diskuze (3) Další článek: Kde jsou uloženy parametry AT?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,