Core 2 Extreme QX6700: dvakrát dvě jádra od Intelu

Intel dnes uvolnil svůj první čtyřjádrový procesor určený pro stolní počítače. V testu prověříme schopnosti Core 2 Extreme QX6700 a jeho ohromující výkon a zamyslíme se nad tím, jak je obtížné pro podobný procesor najít ve stolním počítači využití.
Kapitoly článku

Při testech komprese videa překvapil především Windows Movie Maker. U něj je čtyřjádro opravdu přínosem, doba zpracování videa se zkrátila - i když nejde o dvojnásobek, jde přece jen o významný posun k lepšímu. Ani DivX si nevede špatně.

 

Výsledky vybraných herních testů, na kterých zkoumáme výkon procesoru asi nepřekvapí - ohromující je jen náskok obou jáder s novou architekturou Core 2 Duo oproti procesorům starší generace. Vzájemně se však výkony obou Core 2 neliší, snad jen v Half-Life 2, kde čtyřjádro opět mírně ztrácí.

 

Teploty testovaného procesoru s revizí B3 byly s naším testovacím chladičem AC Freezer 7 Pro v plné zátěži všech jader až 85°C. Také reálná spotřeba reflektovala výrazný papírový nárůst tepelného výkonu, ale vzestup ze 120 W v klidu na 240 W v zátěži nás mírně ohromil.


Jak jsem již předestřel na začátku článku, podobné výsledky se daly očekávat. Jistá dávka skepse je v případě, že se budeme bavit o domácím nasazení podobných procesorů, namístě. Trh stále není na vícejádrové procesory připravený, a zlepšování situace bude velmi pozvolné. To je ostatně vidět na tom, jak pomalu nové programy s podporou více vláken přibývají. Pro normálního smrtelníka jde v případě nového čtyřjádra o nezajímavý procesor - jde totiž o zbytečné plýtvání prostředky.

Něco jiného to je u profesionálů, kteří velmi dobře vědí, jak ohromnou sílu, která se v novém procesoru skrývá, využít.

Dnes testovaná novinka Intelu, Core 2 Extreme QX6700 bude na trh oficiálně uvedena 14. listopadu 2006. Začátkem příštího roku bude uvedena „civilní“ varianta Core 2 Quad Q6600 s taktem 2,4 GHz. O jejím výkonu a také spotřebě ale zatím nejsou známy žádné bližší informace.

 

 

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,