Copernic 2000: Hledání na Internetu nemůže být snazší!

S Copernicem lze elegantně prohledávat kolem sedmdesátky internetových informačních zdrojů současně.
Spočítali jste si někdy, kolik času strávíte hledáním informací na Internetu? Připojujete-li se přes telefonní linku, může být hledání náročné nejen na čas, ale i na obsah vaší peněženky, protože najít informaci, která odpovídá přesně vašim požadavkům a potřebám, může být podobné hledání jehly v kupce sena. Ano, máme tu přece vyhledávače, ale který použít? Toto rozhodování není jednoduché z mnoha důvodů: jednak žádný vyhledávač nemá (a snad ani nemůže mít) databázi celého Internetu a irelevantnost výsledků spolu se zastaralými nebo nefunkčními odkazy může mnohdy podstatně snížit hodnotu vrácených informací. Vynikajícím řešením pro tyto účely je kanadský program Copernic, který si již získal řadu uživatelů, mezi než se možná po přečtení této recenze a po jeho vyzkoušení zařadíte i vy.

S Copernicem lze prohledávat kolem sedmdesátky internetových informačních zdrojů současně (mezi ně patří například AltaVista, Excite, Yahoo!, HotBot, Infoseek, Lycos, Magellan, Open Text, WebCrawler a DejaNews). Výsledky jsou zobrazeny podle relevantnosti, přičemž duplicitní a nedostupné odkazy jsou automaticky odfiltrovány. Nalezené odkazy lze exportovat do formátu HTML, XML, DBF a TXT, případně je můžete odeslat e-mailem. Copernic 2000 umí pracovat s proxy serverem, takže jej budete moci používat i ve firemních sítích, kde jedno připojení sdílí více PC, a můžete se též těšit z integrace s Internet Explorerem.

Pojďme se tedy na tento malý zázrak podívat podrobněji.

Copernic 2000 najde přesně to, co hledáte. K tomu používá simultánního vyhledávání s nejlepšími internetovými vyhledávači, které jsou roztříděny do sedmi kategorií: Web (ta je rozdělena na další dvě kategorie - hlavní a "přídavnou", podrobnosti viz níže), Newsgroups, E-mailové adresy, koupě knížek, koupě hardware a koupě software. Pomáhat vám bude průvodce, který usnadňuje vytvoření dotazu, možná také využijete historii již nalezených výsledků a kladně také hodnotím automatický update přes Internet.

Při instalaci si zvolíte tzv. "přídavnou kategorii", která bude nabízet vyhledávaní pomocí služeb zaměřených na určitý region. K dispozici je sedm možností (Francie, Německo, Itálie, Španělsko, Austrálie, Kanada a Velká Británie), případně nemusíte vybrat žádnou z nabízených.

Po prvním spuštění si musíte vybrat mezi normálním a pokročilým rozhraním. Mohu-li vám radit, vyberte raději to druhé, protože nabízí mnohem více možností. Následuje jednoduchý registrační formulář, ve kterém stačí vyplnit e-mailovou adresu, zemi a způsob, jakým jste se o programu dozvěděli. Důležitým krokem je též správný výběr způsobu připojení k Internetu (modemem nebo lokální sítí).

Vyhledávat lze několika způsoby, my si popíšeme ten nejjednodušší. Po stisku tlačítka New v nástrojové liště zvolíte kategorii, v níž chcete vyhledávat, případně pomocí pravého tlačítka myši vyberete vyhledávače, jež chcete použít. Je také možné nastavit, kolik výsledků má být vybráno z jednotlivých vyhledávačů a kolik jich má být celkem zobrazeno.

Po stisku tlačítka Next se zobrazí další okno, ve kterém zadáte hledaný dotaz a vyberete způsob vyhledávání (odpověď na otázku, vyhledání všech nebo kteréhokoli zadaného slova či hledání doslovné fráze). Pak už zbývá jen stisknout tlačítko Search Now a několik málo minut počkat na výsledky.

O průběhu hledání jste informováni v okně, ve kterém jsou zobrazeny jednotlivé vyhledávače; sloupcové grafy znázorňují, jak je který s hledáním daleko a kolik vrátil výsledků.

Nalezené odkazy jsou prezentovány velmi přehledně podle relevantnosti odkazu. Kromě toho zde najdete adresu, stručný popis nalezených dokumentů a výčet všech vyhledávačů, které na tuto adresu odkázaly.

Chcete-li si zajistit, aby žádný nalezený odkaz nevedl do prázdna, stačí stisknout tlačítko Validate, čímž spustíte prověření všech odkazů. Tato činnost ale může – v závislosti na množství nalezených odkazů – trvat i poměrně dlouhou dobu.

Další užitečné tlačítko sídlí hned vedle zmíněného Validate a nese označení Download. Jeho smysl je prostý, nicméně velmi užitečný: umožní vám stáhnout vybrané nebo všechny nalezené dokumenty (volitelně s obrázky nebo bez nich) na pevný disk. To může být dobré v případě, že budete chtít ušetřit za telefonní poplatky a prostudovat si nalezené informace až po odpojení od Internetu.

Kromě mnoha dalších možností lze například vyhledávat v již nalezených odkazech (tím můžete zúžit příliš velké množství nalezených odkazů) či odesílat výsledky hledání elektronickou poštou ve formátech HTML nebo TXT.

Celkově vzato je Copernic 2000 velmi podařený a užitečný program, který může podstatně zjednodušit a zrychlit hledání informací v nekonečném moři internetových stránek. Oceňuji přívětivé a intuitivní rozhraní, jakož i funkčnost a stabilitu. Ani při sebevětší snaze se mi nepodařilo najít vůbec nic, co bych mohl této aplikaci vytknout, a jejím autorům patří hluboká poklona za precizně odvedené dílo.

Na závěr zbývá jen dodat, že pokud by vám schopnosti tohoto programu připadaly malé (o čemž dost výrazně pochybuji), můžete si objednat verzi Copernic 2000 Plus a Copernic 2000 Pro, která vám zpřístupní 520 vyhledávačů setříděných do 55 kategorií (jmenujme například aukce, obchod a finance, hry, hledání souborů, mp3, download software atd.).

Download, velikost: 2,62 MB.

Diskuze (3) Další článek: Ze skeneru rovnou na FTP

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,