Contactel přichází s 64kb/s bezdrátem za tři tisíce měsíčně

Provoz navíc není omezen velikostí přenesených dat, nicméně zřizovací poplatky jsou hodně vysoké.
O přízeň uživatelů soupeří tři typy připojení k Internetu: tradiční „dial-up“, pronájem pevné linky a bezdrátová řešení. Je dobře, že jsou tři, neboť si navzájem přímo konkurují a díky velkým typovým odlišnostem se tím skoro zabraňuje různým cenovým kartelům, které například dobře známe z mobilních telefonních operátorů.

Contactel, který na českém trhu patří k hodně aktivně se prosazujícím providerům (byť, jak se zdá, účinnost jeho kampaní typu RazDva nebo RedBox trošku neodpovídá výsledkům), přichází s levným bezdrátem. Firma uvádí, že za velice slušnou kapacitu 64 kb/s zaplatí uživatel 2500 Kč za přístup k Internetu plus dalších 500-2500 Kč za provoz vlastního bezdrátového připojení (za dvojnásobnou kapacitu to je 4500 Kč plus opět 500-2500 Kč) – všechny částky jsou měsíční poplatky, které v sobě zahrnují 24hodinový plný přístup k Internetu a žádné omezení na velikost přenesených dat. Tato velice příjemně vyhlížející čísla jsou poněkud pokažena vysokými zřizovacími poplatky: 15 000 za tzv. instalaci a aktivaci, plus ještě dalších 20 000 za zařízení (možno pronajmout).

Na sestavení ceníku Contactelu můžeme trošku vystopovat vlastnost, kterou na trh uvedli mobilní operátoři: udělat ceník pokud možno značně složitý, poskládaný z několika druhu různých poplatků, aby bylo možné marketovat nízkou cenu (2500 měsíčního paušálu za 64-kbps přístup k Internetu), zároveň aby zákazník zaplatil mnohem víc na různých dalších poplatcích a aby z jejich komplexnosti byl pokud možno zmatený. Nekritizujme ale Contactel příliš – to, že se vaše platba skládá z několika položek, nemá jenom marketingové, ale i technické důvody, přece jenom lze celý proces rozseparovat na čtyři části: na využívání „páteře“, na využívání „poslední míle“, na instalaci a na cenu zařízení. (Vůči ceně zařízení se moc namítat nedá, poplatek za připojení ale je dosti mastný).

Zda tato nabídka rozčeří internetový trh hodně nebo málo, závisí do značné míry na tom, kolik budou činit nejčastěji poplatky za provoz bezdrátu: pokud byly častěji na pětistovce, stál by celkový měsíční provoz komfortní 64kb/s linky jenom 3000 korun a to je velice atraktivní cena, pokud by spíše konvergovaly k 2500 Kč (závisí samozřejmě na lokalitě), je to celkem 5000 Kč a to už tak vysoce atraktivní není.

Diskuze (45) Další článek: SolidWorks, stotisícá kopie je venku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,