Contactel koupil Cesnet, podrobnosti zatím neznámy

Poslední z velkých mohykánů českého Internetu - Cesnet - našel po skončení výběrového řízení svého budoucího majitele.
Poslední z velkých mohykánů českého Internetu - Cesnet - našel po skončení výběrového řízení svého budoucího majitele. Do užšího výběru se dostaly Český Telecom, GTS, Telenor a Contactel. Poslední jmenovaný přitom výběrové řízení vyhrál. Veškeré okolnosti výběrového řízení zůstávají zatím tajné, známo je jen oficiální vítězství Contactelu.

Pro Contactel to bude bezesporu znamenat výrazné upevnění pozice na českém Internetu, kde se tímto krokem okamžitě zařadí mezi hlavní hráče. Zatím není jasné, co z Cesnetu zůstane, ten totiž kromě komerčních aktivit v rámci poskytování služeb v Internetu obhospodařuje také akademickou síť TEN-155. Obě dvě části Cesnetu jsou navíc velmi úzce provázány a to včetně sdílení lidských prostředků. Cesnet tvoří sdružení vysokých škol, bude tedy zajímavé kdo a za co dostane výsledné peníze.

Contactel je vysoce ambiciózní firmou, která chce zaujmout významné pozice v Internetu a komunikacích obecně. Bude jistě zajímavé sledovat, jak a jestli se Contactelu podaří přeměnit současný více akademický než komerční přístup Cesnetu v profesionálně řízenou komerční organizaci.

Pro Telenor a GTS jsou výsledky jistě zklamáním, Telenor jako ambice rozhodně neskrývající firma v poslední době skupovala drobné poskytovatele téměř po tuctech a Cesnet by byl tou poslední velkou štikou. GTS má také velmi slušnou síť, nicméně pro vstup do první ligy by ten Cesnet potřebovala.

Letošní rok bude ve znamení spojování a usilovných příprav na konec monopolu. Drobní budou zanikat, střední vytvářet podpůrné aliance a velcí připravovat rozsáhlé strategie. Za dva roky přijde čas na další lámání chleba, kdy se ti, kteří neuspějí v novém konkurenčním prostředí budou přidávat ke stále bobtnajícím gigantům.

Diskuze (1) Další článek: Sonique: Opravdu hezký přehrávač "empétrojek"

Témata článku: , , , , , , , , , , ,