Conroe přichází na scénu

Nová architektura procesorů Intel Core je tu, a spolu s ní i první stolní procesory Core 2 Duo drtící veškerou konkurenci. Chipzilla tak konečně vrací úder dlouhodobě výkonnějším procesorům AMD a opouští Pentia 4. Přesně s ukončením informačního embarga vám přinášíme oficiální výkonnostní testy prvních vzorků.

Intel Core

Téměř všechny procesory Intel pro stolní počítače byly od roku 2000 založené na architektuře NetBurst, kterou symbolizuje označení Pentium 4 a v posledním roce i Pentium D. Prvotní plány společnosti předpokládaly astronomicky vysoké frekvence procesorů. Procesory by při jejich dodržení měly dnes již frekvenci kolem deseti gigahertz. Obrovská závislost NetBurst na taktu procesoru a propustnosti sběrnice (FSB) i pamětí již dlouho nebyly udržitelné. Proto přichází nová architektura Intel Core.

Core 2 Duo s novým napájením
Problém v chybějící podpoře procesorů Intel Core na stávajících deskách není většinou v čipové sadě, ale v napájecím modulu VRM (Voltage Regulation Module). Jádro Conroe totiž má trochu jiné nároky, se kterými současně osazovaný VRM nepočítá. Výrobci desek proto budou muset pro Conroe dávat nové VRM, které budou univerzálnější, tedy zvládnou napájet jak stávající Pentia 4/D/XE, tak i budoucí Core procesory. Proto se tedy dá očekávat, že vyjdou jen nové revize stejných základních desek s novým VRM modulem, který zajistí díky jemnějšímu stupňování napětí podporu procesorů Intel Core 2 Duo. Při nákupu desek s Intel 975X si proto ověřte, zda již podporují Core 2. Z aktuálně dostupných je to pouze MSI 975X Platinum rev. 2, nejnovější DFI desky s čipovou sadou 975X a také naše testovací Intel Bad-Axe v revizi 304.

Jedním z hlavních důvodů, které způsobily smrt NetBurstu a Pentií 4, je zahřívání a spotřeba procesorů. Tento faktor zhatil smělé plány na dosažení vysokých taktů, které by dovolily dosáhnout kýžených výkonnostních výsledků. Zlom nastal v roce 2004 při přechodu na 90 nm výrobní proces a jádro Prescott. To nepřineslo očekávané snížení spotřeby odvozené od vylepšeného výrobního procesu. Ve skutečnosti se stal pravý opak a Prescott tak získal nálepku příliš žhavého procesoru, které se nezbavil dodnes. Pokusy o zvyšování frekvence způsobily kromě příliš velké spotřeby i pokles výkonu na stejné frekvenci proti tehdy úspěšnému jádru Northwood. Důvod byl ve změněné L2 cache, která měla latenci až 31 cyklů (pro ilustraci, Athlon 64 má 12 cyklů a Core má 15).

Sbohem NetBurst

Intel Core nemá se svými předchůdci v stolních počítačích (Pentium 4) společeného vůbec nic. Jádro je založeno na procesorech Pentium M, které jsou zase odvozeny od původních Pentií 3. Procesory Pentium M, které tvoří základ Centrino Mobile technology nebo jejich novější dvoujádrové varianty Core Duo, jistě znáte z notebooků. Architektura Core samozřejmě přináší množství změn a nových prvků a není tak prostou kopií mobilních Core Duo (jádro Yonah) s vyšším taktem.

Změn je v jádře celá řada (oproti Pentium M nebo Core Duo) a k nejvýraznějším patří schopnost zpracovávat až čtyři instrukce na jeden takt oproti třem u starších procesorů Intel i AMD. K novinkám patří také plná podpora 64bitových instrukcí a čísel, kterou v Core Duo nebo Pentium M nenajdete. Také v Pentiích 4 je podpora těchto instrukcí pouze „dodělána“ pomocí spojení dvojice 32bitových jednotek, což samozřejmě snižuje výkon.

L2 cache nově

Výrazné změny jsou k vidění také u L2 cache, která je sdílená vždy pro dvojici jader. Tato technologie se nazývá SmartCache a přináší hned několik výhod. Kromě mnohem rychlejší výměny dat mezi jádry (která předtím musela data předávat přes FSB, viz ilustrace) je zde i možnost, aby celou cache využívalo pouze jedno jádro. To v určitých situacích výrazně urychlí jednovláknové výpočty náročné na vyrovnávací paměť.

Nové procesory založené na Intel Core jsou také výrazně úspornější a směřují k velmi dobrému poměru výkonu a spotřeby. Klíčem k výrazným úsporám jsou nejen původně mobilní technologie (například Enhanced Intel Speedstep Technology), ale také možnost vypínat jednotlivé části procesoru. Výsledkem tohoto snažení je radikální snížení spotřeby, kterou ještě podtrhuje možnost univerzálního použití stejného jádra i pro mobilní platformy bez výraznějších změn.

Kódové označení jader první generace založených na architektuře Intel Core jsou Conroe pro stolní počítače, Merom pro mobilní procesory a Woodcrest pro serverové Xeony (ty byly na trh již uvedeny). Vývoj Intel Core a všech mutací jader probíhal v Izraelském vývojovém centru Intelu, kde vyrobili i Pentium M a Core Duo.

 

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,