Conficker je stále aktivní, otestujte si svůj počítač

Virová hvězda tohoto roku, červ Conficker, je podle mnoha průzkumů antivirových společností stále jednou z nejrozšířenějších infekcí. Sice žádnou přímou škodu uživateli nezpůsobí, ale podílí se na tvorbě obrovského botnetu. Napadený počítač je pak schopen posloužit k šíření dalších škodlivých kódů či k realizaci jiných instrukcí. „Lidé stojící za touto masivní infekcí vydělávají na pronájmu strojového času napadených počítačů. Vím o případech, kdy si autoři jiného počítačového červa, který nepoužívá tolik agresivní taktiku šíření, pronajali botnet Confickeru pro šíření vlastního kódu na již napadené počítače,“ uvádí Ondřej Surý z CZ.NIC na blogu organizace.

Právě sdružení CZ.NIC spustilo jednoduchou stránku, na které si můžete otestovat, zda je váš počítač Comfickerem napaden. Test je triviální a nevyžaduje žádnou instalaci aplikace – na stránce http://cerv.nic.cz je sada obrázků a mezi nimi tři, které Conficker blokuje, protože jsou pojmenovány podle bezpečnostních společností a vedou na jejich stránky. Pokud tyto obrázky neuvidíte, ale ostatní ano, s největší pravděpodobností máte počítač napaden. Pro důkladný test a odstranění samozřejmě doporučujeme prověřený antivirový program, ale jako základní detekce pro uživatele, kteří antivirový program standardně nepoužívají, může stránka CZ.NIC posloužit.

Pro poskytovatele internetu a odborníky přes počítačovou bezpečnost byl také výzkumníky ze SIE (Security Information Exchange) realizován projekt, v rámci kterého se shromažďují informace o botnetu Confickeru. Přístup k projektu najdete zde.

Diskuze (37) Další článek: Oneforty: všechny zlepšováky pro Twitter na jednom místě

Témata článku: , , , , , ,