Computex začně už příští týden, co můžeme čekat?

Tchajwanský veletrh by měl přinést první stroje s Windows 10, těšit se však můžeme především na nálož nositelností a hardwarových novinek. Bodovat by mělo AMD i Intel.

Konec května a začátek června každoročně patří technologickým veletrhům a konferencím. Včera to odstartoval Google se svým I/O pro vývojáře, první letní měsíc začne Computexem na Tchaj-wanu a od 8. června uskuteční Apple svoji konferenci WWDC. Hráči se potom těší i na E3, který se uskuteční v LA od 16. června.

CES: americký veletrh spotřební elektroniky, pořádá se v lednu

Computex: asijský počítačový veletrh, pořádá se v červnu 

IFA: evropský veletrh spotřební elektroniky, pořádá se v září

Pro nadšence počítačů bude nejdůležitější akcí Computex. Není to totiž akce jen jedné firmy, ale velký veletrh, který doplňuje trojlístek dále tvořený veletrhy CES a IFA. Prezentují na něm všechny stěžejní firmy z počítačovího průmyslu a rok od roku sledujeme rozšiřování záběru čistě od hardwaru více také do spotřební elektroniky.  

A na 35. ročníku největšího technologického veletrhu v Asii nebude chybět ani zastoupení Živě.cz, a tak neuškodí malé shrnutí toho, co od Computexu očekáváme.

Windows 10 naostro

Vydání dalšího systému Microsoftu se rychle blíží a s největší pravděpodobností se ho dočkáme o prázdninách. První výrobci by tedy měli na Computexu ukázat první stroje s Desítkami a přesvědčit tak uživatele, že je nový systém opravdu multiplatformní. S Osmičkami se to Microsoftu tak úplně nepovedlo a s Windows 10 má dost věcí k napravování.

Samotný Microsoft zde bude mít vlastní sekci Microsoft Forum, kde uvede Nick Parker (viceprezident pro partnery) keynote právě o novém systému na všech zařízeních – od smartphonů, přes tablety až k All-in-one počítačům. Novinky s Windows 10 čekáme od Asusu, Aceru nebo třeba Lenova.

Nositelnosti a internet věcí

Computexu se zúčastní více než 40 společností, které produkují chytré doplňky, označované jako wearables. Mezi nimi samozřejmě nebude chybět nálož fitness náramků, navzdory neúspěchu Googlu se však čekají i nové modely chytrých brýlí. Nebudou však chybět ani hodinky, o kterých se po představení Apple Watch hovoří stále víc. Minulý rok zde Acer ukázal svůj první náramek Liquid Leap. Hodinky čekáme třeba od Asusu, který pořádá přednášku s názvem Zensation.

image001.jpg
Asus přijde se svojí Zensation

Dalším velkým tématem bude tzv. internet věcí – tedy propojování běžných součástí domácnosti nebo třeba automobilů. V Taipei budou vystavovat mnohé firmy, které pracují třeba na senzorech, které se postarají o zabezpečení domácností. Na toto téma se určitě dostane i v úvodní keynote Intelu, který celý veletrh zahájí. Stejně tak by se internetem věcí mohli zaobírat zástupci Mediateku a ARMu, kteří vystoupí v rámci Computex Summit fóra.

V rámci Cloud Security fóra potom vystoupí například zástupci IBM, Intelu nebo Nvidie, kteří budou řešit problém bezpečnosti vzdálených úložišť. Pokud budeme v budoucnu připojovat k internetu i běžné doplňky domácnosti, bude tato otázka stále palčivější.

Hardwarové novinky

Intel na Computexu s největší pravděpodobností přijde s dvojicí nových procesorů – i7-5775C a i5-5675C. Bude se jednat o čtyřjádra s frekvencí 3,3 GHz a 3,1 GHz, s otevřeným násobičem a také sníženým TDP na 65 W. Oba budou mít integrovaná grafická jádra Iris Pro 6200. Naopak na procesory z nové generace Skylake si ještě budeme muset pár měsíců počkat. Kromě procesorů se také dočkáme nové generace rozhraní Thunderbolt. Ačkoliv jej i Apple v novém Macbooku nahradil konektorem USB-C, v profesionálním použití stále nemá konkurenci – především díky schopnosti řetězit více zařízení při zachování velmi vysokých přenosových rychlostí.

Velké novinky se však plánují u AMD, které pro Computex vytvořilo vlastní mikroweb. Přijít by mohly grafiky z řady R 3xx, které by měly být poháněné jádrem AMD Fiji. Na řadu se dostane taky nové APU označované jako Carrizo, které už AMD poodhalilo na začátku května. Nvidia naopak na Computex čekat nebude a novou GTX 980 Ti uvede už v pondělí, kdy se také začne prodávat.

Kromě toho všeho můžeme čekat řadu hardwarových novinek od menších výrobců. Zotac například plánuje nové miniaturní počítače s úsporných hardwarem, dočkáme se nových pamětí Adata a Kingston by měl uvést DDR4 kity s kapacitou 128 GB, které budou složeny z osmi modulů po šestnácti gigabajtech.

Opět 3D tisk

Ačkoliv hlavní vlna zájmu o 3D tisk už opadla, tato technologie se stále vyvíjí a Computex toho má být důkazem. 3D tisku se totiž bude věnovat celá sekce výstaviště, kde kromě samotných tiskáren budou k vidění i skenery. Ty umožňují skenování ve 3D a zpracované modely lze tedy použít k následnému tisku. Využití je možné nalézt třeba ve zdravotnictví, ale u v průmyslovém designu.

Computex začíná už v pondělí, 1. června. Sledujte Živě.cz a neunikne vám žádná podstatná novinka. 

Diskuze (9) Další článek: Visa Europe: Budeme podporovat Android Pay

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,