Computex 2016: nálož technologických novinek z Tchaj-wanu

  • Computex se točil především kolem virtuální reality
  • Do kategorie VR se zapojili i nečekaní výrobci se svým příslušenstvím
  • Představeno bylo také velké množství notebooků a minipočítačů
Kapitoly článku

Nová generace grafik v obou táborech

Polovina roku byla určena jako ideálním doba, kdy na trh vtrhnou 14nm grafické karty. U Nvidie to jsou ty s jádrem Pascal, u AMD potom Polaris. A zatímco Nvidia si premiéru odbyla ještě před Computexem, v konkurenčním táboře si nechali novinky do Tchaj-Peje.

getthumbnail.jpg
Zbrusu nový AMD Raden RX 480

Aktuálně známe oficiálně trojici karet nové generace – GTX 1070 a 1080 od Nvidie a Radeon RX 480 od AMD. A ačkoliv spadají do rozdílných kategorií (Nvidia jako první vypustila high-end, zatímco AMD vsadilo na střední třídu), jasně vidíme značný pokrok, které nové grafiky učinily. Tím je především celková efektivita, která bude nahrávat výkonným sestavám s nižší spotřebou. Dostatečným důkazem budiž pouze jediný přídavný napájecí konektor v případě nejvýkonnější karty dneška – GTX 1080.

Ani fanoušci Nvidie si však na Computexu nepřišly zkrátka. Většina z výrobců totiž na Tchaj-wanu ukázala svoje nereferenční modely karty GTX 1080. Kromě tradičních modelů s efektivnějším vzduchovým chlazením a tudíž lepšími provozními vlastnostmi jsou na světě také první vodní bloky pro tyto karty.

Deset jader do desktopu, nová APU a náznak Zenu

Nejen mezi grafikami se inovovalo, na Computexu byly totiž představeny taky nové procesory. Intel ukázal platformu Broadwell-E, která nahrazuje výkonný Haswell-E. Jedná se prakticky o nejvýkonnější procesory z portfolia Intelu, které jsou určeny pro běžné uživatele. Pasovat budou do patice LGA-2011-3 a budou se tedy využívat s deskami fungující na čipsetu X99-A.

162933686.png
Specifikace nové výkonné rodiny Broadwell-E

Nejvíc zaujal model i7-6950X, které obsahuje 10 fyzických jader a díky podpoře HT bude fungovat s 20 výpočetními vlákny. Kromě této extrémní verze si případní zájemci o výkonné srdce sestavy mohou pořídit také šesti nebo osmijádrovou verzi.

AMD opět inovovalo na opačném konci cenového spektra, když ukázalo nová notebooková APU. Prvním z nich je Bristol Ridge vycházející z architektury Carrizo. AMD zvýšilo efektivitu o čtvrtinu, a tak budeme moci v noteboocích vídat procesory se čtyřmi jádry o taktu až 3 GHz s integrovanými GPU Radeon R7 s taktem 900 MHz.

Do úspornějších zařízení potom zamíří APU Stoney Ridge, které bude obsahovat dvoujádrové procesory s takty do 2,9 GHz. O grafický výkon se bude starat GPU Radeon R5, R4 nebo R2 podle konkrétního modelu.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,