Compaq podporuje nové Ultra160/m SCSI od Adaptecu

Adaptec nyní dodává svým OEM partnerům nový Ultra160/m SCSI adaptér, který nabízí rychlost 160 MB za sekundu.
Adaptec nyní dodává svým OEM partnerům nový Ultra160/m SCSI adaptér, který nabízí rychlost 160 MB za sekundu, tedy dvojnásobek rychlosti Ultra2 SCSI. Podle Adaptecu je 160/m nyní nejrychlejším dostupným řešením přenosu dat v porovnání s jinými rozhraními jako 1394 FireWire, Fibre Channel nebo UDMA. Navíc stále poskytuje zpětnou kompatibilitu s předchozími generacemi SCSI.

Compaq je první společností, která tento adaptér bude nabízet ve své další generaci pracovních stanic a destopů, které se začnou dodávat ve třetím čtvrtletí 1999.

Živě komentuje: Ultra160/m SCSI je také označováno jako Ultra3 SCSI. To využívá skulinky, kterou po sobě zanechal standard Ultra2 SCSI. U něj totiž časovací signál (request/acknowledge) taktovaný na 80 MHz zjišťuje aktuální hodnotu dat pouze na své sestupné hraně, frekvence datových bitů je tak pouze 40 MHz, což s 16bitovým přenosem odpovídá 80 MB/s přenosové rychlosti. Ultra 160/m SCSI čte data jak na sestupné, tak vzestupné hraně, tedy dvakrát tak často (Double Transition Clocking), v čemž je schován celý trik výsledné přenosové rychlosti 160 MB/s.

Adaptec AHA-3960D, který tuto rychlost nabízí, se tak začíná postupně rozšiřovat a podpora novému standardu bude sílit. Compaq je první velkou společností s otevřenou podporou tohoto standardu, nicméně nasazování Ultra3 SCSI bude skutečně jen speciální záležitostí. Přenosové kapacitě totiž budou muset být přizpůsobeny i periférie a to ještě chvíli potrvá. Nicméně pro budoucnost SCSI je dobrou zprávou, že dokáže udržet krok i s technologiemi, které spíše prorokovaly její zánik.

Váš názor Další článek: Omezení informací pro anonymous uživatele

Témata článku: , , , , , , , , , ,