Compaq a síťové prvky: jak je to doopravdy?

Compaq, jak vidno, produkci síťových zařízení neopouští, a jeho spolupráce s Cabletronem má jiné důvody - informují o tom představitelé firmy Compaq a PC-DIR.
Na článek „Compaq opouští výrobu síťových prvků“ (http://zive.cpress.cz/r-art.asp?id=4088) jsme obdrželi několik důležitých reakcí, které citujeme:

Ivan Habovčík, Compaq: Milý Živě, pane Hlavenko, vážení čtenáři. Kdyby jsem já byl novinářem a psal článek s nadpisem „Compaq opouští výrobu síťových prvků", jistě bych se neobtěžoval dát za něj otazník. Pokud bych samozřejmě neměl skutečně oficiální zdroje a nečerpal pouze ze "šumu na linkách".

Co se tedy vlastně děje? Skutečnost bývá občas úplně prozaická a z hlediska vás, čtenářů, možná i suchá.

Compaq v rámci snahy o maximálně efektivní uspořádání svého síťového podnikání k 4.1.1999 dokončil reorganizaci a přesunul prodej a podporu komoditních síťových produktů do divizí, kam svými prodejními kanály více patří. Krátce řečeno, síťové karty a zařízení pro vzdálený přístup se přesunuly do divize serverů a modemy do divize desktopů.

Toto nám umožní zaměřit se s větším soustředěním na „vyšší„ typy produktů. Tyto produkty - huby, switche a network management - budou řízeny z NAC Program Office v rámci struktury Enterprise Computing Group (ECG), kterou vede viceprezident John Rose. NAC Program Office sídlí v Littletonu v USA, evropská centrála NAC spolu s vedením Compaqu pro Evropu se nachází v Mnichově.

Všichni víme, že síťové prostředí je klíčovým prvkem současného IT světa. Proto se žádné překvapení nekoná. A tudíž platí i to, že Compaq neopouští oblast síťových prvků, ale chce se jí věnovat ještě více soustředěně.

Ivan HabovčíkEnterprise Computing Group BU Manager

Compaq Czech Republic

Tel.: + 420 2 61 108 253

Fax: + 420 2 61 108 112

mailto: Ivan.Habovcik@compaq.com

Jiří Kapoun, PC-DIR Brno:
Předpokládaná vazba Compaqu na Cabletron v síťových prvcích není způsobena žádnými sympatiemi Compaqu k potížemi zmítanému Cabletronu, ale kupními smlouvami Compaq - Digital, resp. Digital - Cabletron. V době, kdy Digital prodal svou divizi síťových prvků firmě Cabletron, byl vázán pravidelným odběrem síťových prvků nyní z produkce Cabletronu. Tyto odběry se bohužel nedařilo naplňovat. Když Compaq koupil Digital, byl povinen ji koupit i se smlouvou na odběry prvků od Cabletronu. Zde došlo k základnímu rozporu. Compaq rozjíždí vlastní síťovou divizi, prodává OEM síťové produkty, spojuje se s Intelem na výrobu síťových karet a zárověň je povinován odebírat obdobné zboží od Cabletronu, který má vážné problémy. Pro Compaq, jak se nyní ukázalo, je výhodnější zrušit vlastní vývoj a podpořit dalšího zkomírajícího výrobce - Cabletron, jako to bylo v případě Thomas-Conrad.

S pozdravem Ing. Jiří Kapoun mailto: jiri.kapoun@pcdir.cz

Komentuje autor původního článku:
Původní zpráva zveřejněná se od oficiální zprávy Compaqu podstatně liší – firma zmíněnou zprávu nepotvrzuje a nekomentuje ani v originálních tiskových informacích, a opakovaně je nezmiňují ani další světové agentury, takže přijímáme výše uvedené informace jako platné. Compaq prodělává v současné době reorganizaci, která zřejmě u této firmy nemá obdoby: stále dokončuje a dolaďuje gigantickou akvizici Digitalu (připomeňme, že byla pohlcena podle počtu zaměstnanců třikrát větší firma – a nejtěžší je právě „absorbovat a rozpustit“ zaměstnance, u produktů to je snazší). Současně ovšem mění obchodní model, protože nemůže nezareagovat na až nepříjemně úspěšný postup Dellu – a současně také restrukturalizovat vývoj i výrobu velkého spektra dalších produktů a komponent. Síťových a komunikačních zařízení se to týká dvojnásobně, protože vývoj je zde enormně rychlý a konkurence mimořádně silná. Uvidíme, zda se zmíněná reorganizace setká s úspěchem a zda bude Compaq patřit i nadále mezi světovou špičku i v síťových zařízeních.
- Jiří Hlavenka

Váš názor Další článek: Provozuji více tiskáren na jednom serveru a potřebuji změnit umístění tiskových souborů pouze pro jednu z nich

Témata článku: , , , , , , , , , ,