Commodore Amiga Mini: malý čtyřjádrový silák

Nový počítač Commodore Amiga Mini sice sází na legendární značky z minulosti, ale ukrývá poměrně výkonný počítač v malém balení.

Již na konci roku 2010 jsme na Živě.cz psali o počítači Commodore 64, který sice vypadal jako jeho kopie z minulosti, ukrýval ale úspornou platformu Atom od Intelu. Nakonec se tento model objevil i v prodeji, společnost Commodore chce ale z legendární značky vytěžit co možná nejvíce a možná se pokusit i o její znovuzrození v nových segmentech.

Novým počítačem Commodore Amiga Mini, který kombinuje dvě staré produktové značky – Commodore a Amiga, se pokouší prorazit s malým počítačem, který je ale poměrně výkonný pro většinu oblastí. Pro herní fanoušky ale rozhodně určen není.

Commodore Amiga Mini: čtyři jádra a hodně paměti

Nový počítač Commodore Amiga Mini se snaží nabídnout vysoký výkon v malém balení. Uvnitř šasi se stříbrnou nebo černou barvou se ukrývá čtyřjádrový procesor Intel Core i7-2700K s frekvencí 3,5 GHz a podporou Turbo technologie (až 3,9 GHz), zvolit však lze i slabší Core i5-2500K s frekvencí 3,3 GHz nebo dvoujádrový Core i3-2130 (3,4 GHz).

AMIGAminiPoseSilverInverse.png
Commodore Amiga Mini

Čipy jsou založeny na architektuře Sandy Bridge (32 nm), takže obsahují integrované grafické čipy Intel HD 3000 (pouze „K“ modely, Core i3 má verzi 2000). Výrobce však počítač vybavil i samostatnou grafickou kartou Nvidia GeForce GT 430 s celkem 1 GB paměti.

Tato karta sice nepatří mezi výkonnější a rozhodně se nemůžete těšit na hraní nových her ve vysokém rozlišení, ale oproti integrovaným grafickým čipům nabídne dostatečnou podporu v oblasti ovladačů a technologií pro přehrávání videa s vysokým rozlišením. Hlavní má ale dobrou podporu Linuxu, na kterém je založen operační systém Commodore OS Vision.

AMIGAminiFrontBlackText.png AMIGAminiFrontSilver.png
V černé a stříbrné barvě

Počítač může mít až 16 GB operační paměti DDR3, zvolit lze i 4 GB nebo 8 GB DDR3. V základní konfiguraci je 1TB pevný disk, za vyšší příplatek lze tento disk vyměnit za rychlé SSD s kapacitou 300 GB nebo 600 GB (Intel 320 Series). Vzhledem k tomu, že má počítač dvě 2,5″ pozice pro disky, lze provozovat i kombinaci SSD a klasického pevného disku.

Blu-ray mechanika i dvě WiFi antény

Počítač připomíná HTPC, disponuje ale více než potřebným výkonem pro přehrávání filmů. Pro snadné přehrávání Blu-ray filmů a vypalování DVD či CD slouží slot-in mechanika. Základní deska o velikosti mini-ITX obsahuje jeden PCI Express ×4 slot pro případní rozšíření a jeden Mini PCI Express slot, který je obsazen WiFi modulem s podporou dvou antén pro větší dosah.

a3AMIGAminiSilverLeftLogoInverse.jpg a4AMIGAminiBlackLeftLogoBlackLogo.jpg
Výkonný počítač je vybaven dvěma 40mm ventilátory

Celý počítač má rozměry 19,7 × 19,7 × 7,5 cm a obsahuje dvojici 40mm ventilátorů, které chladí nejen komponenty, ale i integrovaný 120W zdroj.

Na zadní straně počítače lze nalézt velké množství konektorů, kromě klasického ethernetu jsou k dispozici dva rychlé USB 3.0 porty, dva USB 2.0 porty, eSATA port, optický výstup zvuku i pětice 3,5mm jacků (až osmikanálové zvuk).

AMIGAminiBack.jpg 
Nabídka portů je velká

Z nabídky výstupů si taktéž vybere každé – jeden DisplayPort, HDMI a dva DVI výstupy. Kromě dvou šroubovatelných antén k WiFi a externího infračerveného modulu pro použití s dálkovým ovladačem (za příplatek), je možné na zadní straně snadno vymazat CMOS pro případné nešikovné nastavení v biosu.

  • Procesor: Intel Core i3/i5i7 (32 nm)
  • Grafický čip: v procesoru, Nvidia GeForce GT 430 (1 GB)
  • Operační paměť: 4 GB (až 16 GB) DDR3
  • Pevný disk, SSD: 1 TB nebo 300GB/600GB SSD
  • Výbava: WiFi, ethernet, 2 × USB 3.0, 2 × USB 2.0, eSATA, HDMI, DisplayPort, 2 × DVI, Blu-ray mechanika
  • Rozměry: 19,7 × 19,7 × 7,5 cm
  • Cena: Commodore OS Vision (základ Linux Mint 10.10), emulátory, spousta her a aplikací

Za značku si připlatíte

Počítač je dodáván s předinstalovaným operačním systémem Comodore OS Vision, který je založen na Linuxu a jeho předností je velká nabídka nejrůznější emulátorů, aplikací a her. Systém je sice stále v beta fázi, jak ale můžete vidět na videu, měl by být poměrně použitelný.

a1AMIGAminiSilverHero.jpg 

Co ale rozhodně nepotěší, je cena tohoto počítače. Základní konfigurace totiž začíná na poměrně vysokých dvou tisíc dolarech, což je v přepočtu přibližně kolem 45 000 Kč s DPH. Za tuto cenu lze samozřejmě pořídit výrazně lepší modely malých počítačů, v tomto případě tak platíte především za legendární značku a pravděpodobně se najde dostatek fanoušků, kteří i takovou sumu za počítač Commodore Amiga Mini utratí.

a2AMIGAminiBlackHeroText.jpg 

A pokud si chcete zdarma alespoň vyzkoušet zmíněný operační systém, stačí si ho stáhnout přímo z oficiálních stránek.

Video

Ukázka operačního systému Commodore OS Vision:

 

Diskuze (53) Další článek: Chrome OS není mrtvý. Umí více oken a zájem má Sony

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,