Comdex slovem i obrazem potřetí – Trek Thumbdrive Pro neboli další balíček žvýkaček

Minulý týden probíhala jedna z nejvýznamnějších počítačových výstav na světě s názvem Comdex. Zde přinášíme obrazové zpravodajství, tentokrát na téma FLASH disk Trek ThumbDrive Pro s kapacitou až 2,1 GB.
Minulý týden probíhala jedna z nejvýznamnějších počítačových výstav na světě s názvem Comdex. Zde přinášíme obrazové zpravodajství, tentokrát na téma FLASH disk Trek ThumbDrive Pro s kapacitou až 2,1 GB.

Před půl rokem jsme přinesli první informace o FLASH disku velikosti balíčku žvýkaček pro připojení do USB rozhraní. Jednalo se o klasický FLASH disk. Od té doby výrobce připravoval i speciální verzi s názvem ThumbDrive Secure, kde se disk zpřístupní teprve po zadání hesla. O této variantě se již vědělo před začátkem výstavy, na které byla verze ThumbDrive Secure rovněž představena. Nebylo to tudíž takové překvapení na rozdíl od řady ThumbDrive Pro.

ThumbDrive Secure

Na výstavě Comdex byl představen disk ThumbDrive s kapacitou 0,5 GB a především nový ThumbDrive Pro, který je delší a proto pojme i větší kapacitu. Výrobce uvádí, že nová řada se bude vyrábět v kapacitách od 0,25 do 2,1 GB.

zadání hesla pro ThumbDrive Secure

Do třetice všeho dobrého uvedl výrobce nové ovladače pro MS Windows ME, MS Windows 2000 a především Macintosh OS 8.6.

Trek ThumbDrive Pro

Živě komentuje: Výrobce, firma Trek 2000 International, Pte. Ltd. ze Singapuru, evidentně nenechává svůj nápad usnout u ledu ani na vavřínech. Prodloužení rozměru u nové řady ThumbDrive Pro je jen ku prospěchu věci, protože se kapacita vůči předchozí verzi zdvojnásobuje.

Další ovladače jsou jistě přínosem, stále však chybí pro operační systémy MS Windows CE nebo Linux. Jedná se sice o prozatím okrajové operační systémy co se týče zájmu koncových uživatelů, ovšem nelze je podceňovat. Stále chybí ono očko, které umožní pověsit si ThumbDrive ke klíčům. Je to sice výrobně drobnost, avšak funkčně to není tak zanedbatelná věc. Disk je tak malý, že není problém jej ztratit. Stále se však neobjevil jediný konkurent, který by začal vyrábět obdobný výrobek, takže Trek 2000 má stále monopol na FLASH USB disky této velikosti.

Oznámená kapacita 2,1 GB se zdá být neuvěřitelná nejen vzhledem k použité paměťové technologii (FLASH ROM), ale především vzhledem k fyzickým rozměrům disku. Brzo se může tento disk stát nejen vtipným doplňkem FLASH diskového spektra, ale i vážným konkurentem podobným typům paměti. A mějme na paměti, že se jedná o USB verzi a že se i na tomto Comdexu objevilo USB zařízení USB 2.0 s přenosovou rychlostí 480 Mb/s, kam může a časem zřejmě přejde i ThumbDrive.

Váš názor Další článek: Plnoletý LCD monitor

Témata článku: , , , , , , , , , ,