Comdex: nVidia uvádí nový mobilní grafický chip

Společnost nVidia včera předvedla na veletrhu Comdex v Las Vegas nový grafický chip pro notebooky s názvem GeForce FX Go5700. Grafické karty obsahující tento chip tak pravděpodobně budou konkurovat nynějšímu králi mobilní grafiky – chipu ATI Mobility Radeon 9600.

nVidia rozhodně nemá v oblasti mobilních produktů na růžích ustláno – ATI má v této sféře velmi silnou pozici a dalších procenta ukrajují různé integrované grafiky (např. od Intelu nebo od SiS). Výsledkem je, že na společnost nVidia zbývá jen cca 20 % trhu, přestože má velmi rozsáhlé portfolio chipů počínaje GeForce 4 420Go a konče GeForce FX Go5650. Možným důvodem takto nízkého podílu na mobilním trhu může být problém nVidie s množstvím vyzářeného tepla, což je v tomto segmentu podstatný problém. A právě na to (a na zvýšení výkonu samozřejmě) se údajně nVidia zaměřila.

A jaké jsou vlastně specifikace nového chipu? Chip je vyráběn 0,13µm procesem v továrnách IBM Microelectronics, frekvence jádra se zvýšila z 325 MHz (u modelu FX Go 5650) na 350 MHz, ovšem frekvence pamětí zůstala stejná jako u předchozího modelu, tzn. 600 MHz. Samozřejmostí je použití DirectX 9, AGP 8x, 128bitové paměťové sběrnice a také podpora více monitorů. Pozadu nezůstaly ani další technologie, jako např. CineFX Engine verze 2.0, Intellisample HCT a Ultrashadow.

Již v těchto dnech probíhá výroba prvních kusů pro OEM výrobce jakými jsou např. Toshiba, Alienware, Quanta nebo FIC, takže uvedení prvních notebooků s tímto chipem na trh se očekává začátkem příštího roku.

Zdroj: nVidia

Váš názor Další článek: Marketing nepřítelem webových serverů

Témata článku: , , , , , , , , , , ,