Cobalt Qube 2

Recenze zajímavého řešení pro připojení k Internetu.
Když se mi Cobalt Qube 2 usídlila na stole, myslel jsem, že to buď bude absolutní propadák zabalený do líbivého hávu, anebo něco, na co už dlouho čekám. Dvaceticentimetrová kobaltově zbarvená plastová kostka slibovala podle letáku komplexní služby v oblasti připojení na Internet, ochrany dat, elektronické pošty a webové prezentace.

Kostka je vlastně malým počítačem, ke kterému lze připojit pouze síť 10/100 Fast Ethernet a kabel od zdroje. Tím končí hardwarová instalace. Ostatní věci jsou spravovány vzdáleným přístupem po síti z jakéhokoliv operačního systému.

Je tak nenápadná a zároveň po stránce designérské tak povedená, i když by se nakrásně dala uklidit do nějaké skříně, určitě zůstane stát na viditelném místě jako objekt přitahující zaslouženou pozornost.

Opravdu silný bujón
Síla Kostky, ukrytá v 64bitovém riscovém procesoru MIPS, je krocena operačním systémem na bázi Linuxu. Velikost paměti i pevného disku závisí na verzi zařízení, kterou vlastníte. My jsme měli k dispozici 16MB verzi se 4GB diskem. Síť může být nakonfigurována okamžitě po uvedení do provozu prostřednictvím displeje a několika kurzorových tlačítek na zadní straně Kostky. Prostřednictvím propracovaného uživatelského rozhraní přístupného přes prohlížeč webu se následně nastavují veškeré služby, které jsou k dispozici.

Kromě možnosti zvětšit paměť až do velikosti 256 MB má Kostka jeden volný slot PCI. Ten se využije například k připojení na Internet některým z méně obvyklých zařízení. Prostřednictvím vysokorychlostního sériového portu se dá připojit jak analogový modem, tak adaptér ISDN. Dvě síťové karty umožňují Kostce sloužit jako firewall i v případě, že je nasazena na pevné lince mezi směrovačem a lokální podnikovou sítí.

Posláním Kostky je zprostředkovat maximálně bezpečný přístup z podnikové sítě na Internet. To je zajišťováno prostřednictvím protokolu NAT překladem IP-adres z veřejného Internetu do adresového prostoru vnitřní sítě. Je tak možné jedinou IP-adresu, kterou získáte od poskytovatele přístupu na Internet, sdílet na několika počítačích zároveň. O ochranu podnikových dat se stará firewall, jehož úkolem je filtrovat podle uživatelem určených pravidel veškerý datový provoz na síti.

Příjemný život administrátora
Intranet, zprostředkovaný známým webovým serverem Apache, je základním komunikačním prostředkem mezi uživateli Kostky. Kostka díky svému serveru FTP umožňuje každému uživateli zřídit si svůj úložný prostor o předem definované maximální velikosti. Další službou je poštovní server, který komunikuje kromě obligátních protokolů SMTP a POP3 i komfortnějším a bezpečnějším protokolem IMAP4. Opět může být přesně stanovena velikost poštovní schránky jednotlivých uživatelů anebo skupin uživatelů.

Mezi další služby patří podpora serverových rozšíření Microsoft FrontPage pro pohodlnou správu webu, tvorba diskusních skupin a zálohování dat na Kostce na lokální pevný disk prostřednictvím webového rozhraní, které snadno zvládne i méně zkušený uživatel. Veškeré informace a dokumenty na serveru jsou indexovány, a tak je snadné mezi nimi následně vyhledávat, opět prostřednictvím webového rozhraní.

Administrátorův život zpříjemňuje server DHCP, který dynamicky přiřazuje nově přihlášeným počítačům do sítě unikátní IP-adresy. Velmi důležitá je schopnost Kostky umožnit přímý přístup k souborům i operačním systémům jiným, než je linuxová platforma (pomocí protokolů SMB a AppleShare). Další službou je server DNS, který se stará o překlad IP-adres na doménová jména jednotlivých počítačů.

Správce má přehled o všech důležitých vlastnostech a stavu běžících služeb prostřednictvím monitorování v reálném čase. Služba SNMP umožňuje ve standardizovaném formátu přehledně monitorovat veškeré události a předcházet tak potenciálním problémům na síti. Kromě toho může zkušenější správce využívat terminálového přístupu a většinu služeb spravovat z příkazové řádky.

Třicet minut do začátku
Možná vás na první pohled zarazí cena, za kterou je Kostka nabízena. Uvažte však náklady na nakonfigurování obdobného počítače se všemi výše uváděnými službami na dostatečně silném počítači řady PC a jejich následnou správu. To vše by si jistě vyžádalo práci odborníka na Linux nejen při instalaci a uvádění sytému do provozu.

Cobalt Qube 2 je dodána ve stavu, kdy ji pouze vybalíte a zapojíte do lokální sítě. Do úplného provozu je uvedena během půlhodiny a o správu se může starat i člověk, který s linuxovým operačním systémem v životě nepřišel do styku. Myslím si, že to stojí za zvážení. Kostka je produktem, který se po všech stánkách povedl.

řešení pro připojení k Internetu „v krabici“ (hardware + software)
Cobalt Networks Qube 2
Zdroj: PowerSys, s. r. o., Praha
Telefon: (02) 310 39 47
Cena: 60 000 Kč bez DPH
Záruka: 3 roky
Parametry: 250MHz procesor MIPS,
16 MB RAM, disk 4,3 GB, vysokorychlostní sériový port, 1 slot PCI, linuxový operační systém: směrovač NAT, firewall, SNMP, poštovní server SMTP, POP3, IMAP4, servery DHCP, DNS; server FTP, webový server Apache s podporou HTTP 1.1, SSL, CGI, Perl 5.0; dial-on-demand, indexování a archivace dokumentů; správa pomocí webového rozhraní
Zdroj: Computer
Váš názor Další článek: Jeden z webů Microsoftu byl hacknut

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,