Nejlepší programy | Úložiště | Pevné disky

Co zabírá nejvíce místa na disku? Těchto 10 nástrojů odhalí největší žrouty dat

  • Je vhodné jednou za čas zanalyzovat, co vám leží na disku
  • Poradíme vám nástroje, kterými zjistíte, jaká data uchováváte
  • Podle výsledků můžete optimalizovat svá data či úložiště

Léty ověřené „ajťácké pravidlo“ praví, že každé úložiště začne být jednoho dne malé, a to bez ohledu na jeho velikost. Pokud už vám disk začíná být malý, hodí se zanalyzovat, co na něm vlastně leží. Podle toho pak můžete zvážit, zda stojí za námahu redukce dat, nebo případně jak velký nový disk budete vlastně potřebovat. Na analýzu dat na disku existuje několik šikovných nástrojů, ty nejzajímavější teď představíme. 

Scanner

Začneme relativně starým, ale stále velice dobře fungujícím nástrojem z dílny německého programátora Steffena Gerlacha. Jeho Scanner je velký pouhých 243 kilobajtů a nemusí se instalovat – stačí ho rozbalit, spustit a vybrat disk, který chcete zkontrolovat. Kromě lokálních úložišť si poradí i s připojenými síťovými disky.

Scanner 
Scanner

Výsledky jsou prezentovány v podobě koláčového grafu, kde stačí zastavit myší nad kteroukoli sekcí a z horní části okna vyčtete cestu, velikost a počet obsažených souborů. V kontextové nabídce pod pravým tlačítkem myši najdete možnost otevřít právě zvolenou složku v Průzkumníkovi, přesunout ji do Koše, nebo ji „natvrdo“ smazat.

Aplikace je minimalistická a jednoduchá, takže si s ní bez problémů poradí i úplní začátečníci. Všechny potřebné informace poskytuje v jediném okně, kde jsou největší soubory a složky viditelné doslova na první pohled. Nesporným kladem je i skutečnost, že Scanner jeho autor nabízí jako freeware.

Diskuze (50) Další článek: Donald Trump v projevu vyzval k omezení násilných videoher. Míní, že mohou být příčinou masových střeleb v USA

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,