Windows | Windows 10 | Tipy

Co všechno se spouští se startem Windows a proč by vás to mělo zajímat

  • Společně s operačním systémem se spouští řada aplikací a služeb
  • Mohou mít negativní dopad na celkovou dobu startu Windows
  • Jak získat kontrolu nad automaticky spouštěnými programy?

Společně se startem operačního systému Windows se spouští také řada aplikací a služeb, které mnohdy zůstávají v operační paměti po celou dobu běhu. Některé jsou „životně nezbytné“, řada z nich však nutně startovat se systémem nemusí. 

Proč by vás mělo zajímat, jaké programy startují během spuštění systému nebo těsně po něm? Nemusí se hned jednat o malware (ale může), jde například také o nástroje pro hlídání aktuálních verzí nainstalovaných programů a jiná „slídítka“, která nepotřebujete a stejně se zpravidla spustí, jakmile přidružený program vyloženě spustíte.

Zakázáním nepotřebných automaticky spouštěných aplikací můžete také výrazně zkrátit čas startu systému a následně zmírnit jeho klidovou zátěž. Ačkoli jde z hlediska výkonu zpravidla jen o maličkosti, pár důležitých minut na výdrži notebooku přidat mohou. 

Základní možnosti poskytuje systém

Základní metodu, jak získat kontrolu nad automaticky spouštěnými programy, nabízí nástroj System Configuration, který můžete vyvolat příkazem msconfig. Na záložce Spuštění počítače lze zvolit například bezpečné spuštění v minimálním režimu nebo start systému bez grafického rozhraní.

MSCONFIG - záložka Spuštění počítače 
MSCONFIG – záložka Spuštění počítače

Podstatně zajímavější je záložka Služby, poskytující přehled o všech systémových službách. Pomocí praktického zatržítka Skrýt všechny služby Microsoft si můžete zobrazit jen položky, za kterými stojí vývojáři třetích stran. Doporučujeme soustředit se zejména na položky, které nemají uvedeného výrobce, případně vám jeho jméno není známo.

MSCONFIG - záložka Služby 
MSCONFIG – záložka Služby

Jednotlivé položky můžete zakazovat deaktivací volby po levé straně příslušného řádku. Před zákazem jakékoli služby ale doporučujeme dohledat pomocí Googlu případné další informace, abyste nevypnuli něco důležitého.

Přehled nad službami lze získat také pomocí správu systému – nejrychlejší cesta vede přes zadání příkazu services.msc. V tomto přehledu lze položky řadit klepnutím na záhlaví sloupce podle stavu, typu spouštění a používaného účtu. Doporučujeme zaměřit se především na služby, které nemají vyplněný popis – ty bývají nejvíce podezřelé.

Služby 
Služby

Po klepnutí na službu lze změnit typ spouštění (automaticky/automaticky (zpožděné spuštění)/ručně/zakázat) a pomocí tlačítek službu pozastavit, zastavit, případně spustit. Snadno zde také zjistíte odkud a s jakými parametry se služba spouští. Na záložce Přihlášení je možné nastavit účet, pod kterým bude aplikace pracovat, případně můžete v sekci Obnovení určit, co se má dít, pokud dojde k jejímu selhání.

Obecné vlastnosti služby 
Obecné vlastnosti služby

Solidní přehled o tom, co se spouští společně se systémem, poskytuje ve Windows 10 také Správce úloh, do kterého se nejrychleji dostanete klávesovou zkratkou Ctrl+Shift+Esc. Na záložce Po spuštění uvidíte přehled automaticky spouštěných programů.

Správce úloh - záložka Po spuštění 
Správce úloh – záložka Po spuštění

Opět přes záhlaví sloupců lze seznam řadit podle názvu aplikace, vydavatele, nebo stavu. Přes pravé tlačítko myši lze přidat sloupce s dalšími informacemi. Pokud hledáte aplikace, které brzdí start vašich Windows, doporučujeme použít řazení podle sloupce Dopad při spuštění. Chcete-li zamezit automatickému startu některého z programů, stačí ho označit a následně klepnout na tlačítko Zakázat. I v tomto případě ale doporučujeme nejprve vyhledat na internetu, k čemu daná aplikace slouží.

Odhalení nepotřebných aplikací a malwaru

Jak jsme opakovaně zdůraznili v předchozí kapitole, je vhodné před zakázáním jakékoli automaticky spuštěné služby či aplikace „prolustrovat“ ji na internetu a zjistit, k čemu vlastně slouží. V krajních případech můžete neuváženým počínáním způsobit nedostupnost některých funkcí, případně i nestabilitu či nemožnost startu operačního systému.

Ne vždy je ale snadné jednoznačně posoudit, zda je danou položku možné bez následků zakázat. Stejně tak jen málokdy můžete spolehlivě určit, že aplikace nebo služba, spouštěná společně s Windows 10, je škodlivá.

Významným pomocníkem vám může být bezplatný nástroj RunScanner, nabízející dva režimy: pro začátečníky a pro pokročilé. První režim je určen pouze pro skenování a vytvoření protokolu, který následně může zkontrolovat specialista.

RunScanner 
RunScanner

V expertním módu lze jednotlivé položky také ovlivňovat, přičemž aplikace označuje ty, které považuje za bezpečné. Neoznačené záznamy nemusí nutně znamenat, že jde o nějaké nebezpečí, ale určitě vyžadují vaši pozornost. V kontextové nabídce pod pravým tlačítkem myši je připravena možnost jejich vyhledání na Googlu a několika dalších webech.

Pro pokročilé uživatele je určen nástroj Autoruns for Windows, který na záložce Logon zobrazuje všechny automaticky spouštěné aplikace. Nehodnotí a nijak však neukazuje, zda jsou potenciálně nebezpečné, takže před případným odstraněním jakékoli položky opět doporučujeme provést průzkum na webu.

Autoruns for Windows 
Autoruns for Windows

Co zdržuje start systému?

Jestliže potřebujete získat přehled o aplikacích spouštěných se systémem kvůli tomu, že vaše Windows startují podezřele dlouho, může vám být užitečným pomocníkem nástroj BootRacer, který je pro nekomerční použití k dispozici zdarma.

Program sleduje start systému, spouštěné aplikace a čas, o který prodlužují celkovou dobu zavedení. Snadno tak odhalíte zdroj případných problémů a můžete ho přímo z prostředí BootRaceru vyřešit. Aplikaci je nutné instalovat a v závěrečné fázi doporučujeme povolit jí přidání nové služby.

Po spuštění je prvním krokem klepnutí na tlačítko Full Boot Test a následně Start Test. Poté dojde k restartu počítače a během následného startu BootRacer zaznamená vše, co se nějakým způsobem podílí na celkovém času spuštění systému.

V dalším kole můžete spustit Clean Boot Test 
V dalším kole můžete spustit Clean Boot Test

V dalším kole můžete spustit Clean Boot Test, během kterého budou Windows spuštěna bez všech automaticky startujících aplikací, respektive budou spuštěny až po dokončení zavedení systému. Na základě těchto dat nástroj poskytne velice přesné informace o tom, které programy brzdí start.

Čas startu bez automaticky spouštěných programů 
Čas startu bez automaticky spouštěných programů

V sekci Startup Control pak můžete největší „žrouty času“ buď zakázat odstraněním zatržítka po levé straně řádku, nebo je úplně odstranit z aplikací spouštěných společně s Windows červeným tlačítkem Delete. Efekt provedených opatření lze snadno ověřit opakováním obou testů.

Největší „žrouti času“ 
Největší „žrouti času“

Co můžete zakázat?

Vyjmenovat všechny aplikace, které byste z nějakého důvodu neměli zakazovat, by vydalo přinejmenším na knížku. Obecně lze ale načrtnout, na jaké programy se při správě automaticky spouštěných programů můžete primárně zaměřit.

V první řadě to jsou klientské aplikace herních platforem, jako je například Steam. Jejich automatické spouštění má sice své opodstatnění, ale stejně dobře budou fungovat i v případech, kdy je budete zapínat manuálně. Výjimka v tomto případě platí pro uživatele, pro něž je počítač primárně herním nástrojem.

Další jsou nejrůznější komunikační aplikace, které nutně nemusí běžet hned po zavedení systému. Například takový Skype se může poměrně citelně podepsat na celkové době startu. Pokud nemusíte být dostupní hned, jak naběhne operační systém, doporučujeme komunikátory zapínat ručně. Obzvlášť pokud, třeba máte 

Do třetice všeho dobrého můžete deaktivovat různé aktualizační nástroje, starající se o zjišťování dostupnosti a případnou instalaci nových verzí programů. Většina aplikací tento úkon provádí při svém spuštění, případně je možné novou verzi zjišťovat ručně z uživatelského rozhraní.

Dalšími „zdržovači“ jsou klientské aplikace cloudových úložišť. Jejich spouštění hned po startu má sice výhodu v okamžitém zahájení synchronizace, avšak ne vždy je nutné tímto způsobem zpomalovat zavedení systému. I v tomto případě lze programy spouštět manuálně.

Diskuze (60) Další článek: „Nultá“ světová válka nejspíš není jen mýtus. Jedna z jejích bitev vzplála na severu Německa

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,