Co vlády rozdělily, Lotus spojuje

Lotus Development mění podstatně systém obchodního zastoupení v našich zemích: jediná centrála z Prahy bude obsluhovat Českou i Slovenskou republiku. Pomůže to v soupeření s Microsoftem?
Lotus Development mění organizaci svých obchodních zastoupení pro Českou a Slovenskou republiku. Po odchodu bývalého oblastního manažera Juraje Poláka se provádí centralizace do kanceláře v Praze, která se bude starat o obě republiky. Kancelář bude posílena zejména o odborné techniky, aby bylo možné poskytovat technickou podporu pro zákazníky firmy v obou zemích. Postupná integrace je - i v souvislosti s blížící se jednotnou Evropou - logická; služby zákazníkům dovede daleko lépe poskytovat jedna silná kancelář než dvě slabé. Ostatně, tento model u nás praktikuje více firem, z těch známějších například Autodesk.

Lotus rovněž oznamuje, že na náš trh byl uveden produkt s názvem "Smart Pump 1.0". Chytrá Pumpa je dílem české softwarové firmy Smart Software a jedná se o serverový produkt pro automatizovaný převod dat mez Lotus Notes a jinými datovými zdroji - produkt si rozumí jak s obyčejnými textovými soubory, tak i se soubory z různých relačních databázích. Význam produktu je především v jeho výkonnosti (multithreading atd.), díky které se řadí v této oblasti do světové špičky. (K produktu se koná dne 16. 9. na půl cestě mezi Prahou a Brnem v motorestu Pávov sympozium; podrobnější informace o naleznete na www.lotus.cz/sympozium).

Živě komentuje: Pokud změny povedou k posílení odborného, obchodního i marketingového týmu, bude to pro Lotus CZ to nejlepší, co se může stát. Je evidentní, že spolu s uvedením SQL Serveru 7 a Windows NT 5.0 (popř. novou verzí Exchange) podnikne Microsoft frontální útok na jednoho z mála konkurentů, který je zatím úspěšnější než on - Lotus Notes. A Lotus bude potřebovat hodně silný tým (a možná i nemálo financí), aby tomuto tlaku dokázal vzdorovat.

Současně s tím se naskýtá i otázka, zda bude Lotus více prosazovat i své kancelářské programy. V oblasti kancelářského balíku (Office/SmartSuite) byl letošní rok Lotusem skoro vypuštěn, budoucnost je docela nejasná a to uživatelům, zejména v oblasti multilicencí, vadí. Přitom Lotus nedávno uvedl zbrusu novou verzi svého programu Lotus Organizer (5.0), což je jeden z mála programů, který u nás používají desetitisíce lidí - ale mnohdy také z nostalgie a nedočkají-li se rychle nové a lokalizované verze, mohou také záhy přejít ke konkurenci.

Váš názor Další článek: Sleva u Toshiby až o 26%

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,