Co vás nejvíc zklamalo na Windows Vista

Co vás nejvíc zklamalo na Windows Vista? Výsledky nakonec nejsou tak překvapivé, jak někteří diskutující předpokládali či doufali.

I přes pět let vývoje, oznamované a rušené vlastnosti, opakované odklady, sliby a dokonce jeden reset jsou Windows Vista na první pohled nedokončená a nedoladěná. Systém je sice funkční, kvalitní a na povrchu i nový. Zanoříme-li se však hlouběji, zjistíme, že některé ovládací panely se zkrátka do nového grafického vzhledu převést jaksi nepodařilo, že vylepšenou příkazovou řádku Windows PowerShell musíme stáhnout zvlášť a také že slibovanou databázovou nadstavbou nad NTFS, WinFS se nyní zabývají spíše patentoví právníci a pavouci v redmondských archívech než vývojáři. A čtenáři Živě.cz posílají Microsoftu jasný vzkaz: 32,4 % z nich nejvíce zklamaly Nedodělky a vypuštěné vlastnosti.

Na druhém místě se s více než polovičním odstupem umístila Nekompatibilita aplikací. Za vadu ji považuje 14,8 % čtenářů. Nesnažím se zde tuto „vadu“ Windows Vista obhajovat. Nelze však neříci, že jde o politováníhodnou daň za pokrok. Mnozí uživatelé požadovali významné změny v systému. Microsoft je provedl. Pak ale nemůžeme počítat s tím, že bude zachována dokonalá zpětná kompatibilita. Ostatní již nyní, půl roku po dokončení Windows Vista je situace výrazně lepší. U řady aplikací, které se stále vyvíjejí, již existuje verze, která nová Windows podporuje.

Graf výsledků ankety

Horší je situace u hardwaru, kde mají obtíže zejména malí výrobci. Velké firmy jako Intel, AMD, Nvidia a další se s většími či menšími problémy připravily. Malé firmy - zejména výrobci specializovaného hardwaru - nemají dodnes vydání ovladačů pro Windows Vista ani zaznačeno v kalendářích. Téměř třinácti procentům čtenářů nelze než poradit: Trpělivost! Ostatně i často kritizovaný Gigabyte před pár týdny po dlouhém čekání svých zákazníků s nefunkčními TV kartami konečně vydal ovladače.

FUD (fear, urcentainty and doubt - strach, nejistota a pochybnosti) vyvolaný po psychologické stránce výborně zpracovanou zprávou Petera Gutmanna o ochranách autorsky chráněného obsahu nějaký čas fungoval. Mýty naštěstí během několika týdnů vymizely. Dnes víme, že ochrana stejné povahy je i ve Windows XP, víme, že přehrávaná multimédia musí systém o její využití explicitně požádat, a už vůbec nepochybujeme o nesmyslnosti ještě starších tvrzení o kontrolách legálnosti hudby na disku apod. Ochrany autorsky chráněného obsahu straší jen 11,5 % hlasujících čtenářů.

Nebojte, nekouše. Z internetu stažená hudba se ani nemaže ani neohlašuje protipirátským organizacím.

Cena Windows je vždy relativní. Našinci může vadit, že i přes výrazně nižší kupní sílu musí za Windows (a obecně jakýkoli hardware i software) platit zhruba o polovinu více než kolik identické produkty stojí v USA. Část tvoří DPH, část náklady zdůvodňované Microsoftem různými způsoby. Na druhou stranu však při zvážení nákladů potřebných na počítač a software netvoří Windows nijak významnou část. Home Premium OEM za cenu přes tři tisíce korun je investice srovnatelná se dvěma moderními hrami, přitom operační systém vydrží léta a pro práci s počítačem je zcela nezbytný. Ano. Budeme-li zvažovat krabicovou (FPP) verzi Windows Vista Ultimate, dostáváme se rázem k jiným číslům, k operačnímu systému (byť pro fajnšmekry) za jednu českou průměrnou měsíční mzdu. Cena v naší anketě vadila 9,4 % hlasujících.

Windows Vista jsou po pěti letech novinkou mezi operačními systémy Microsoftu. Jejich hardwarová náročnost je jinak subjektivně vnímána každým uživatelem. Ano, starý Athlon s 512 MB RAM, který pod Windows XP postačuje i na hraní her v nižších detailech, zde opravdu nebude špičkovou mašinou. Nový systém si žádá nový hardware (přesto ale na zmíněném Athlonu poběží, ne že ne). Na alespoň relativně nových strojích běhají Windows Vista zcela bezproblémově. Hardwarové nároky považuje za největší problém 9,1 % odpovídajících.

Při dnešních cenách pamětí... Kdo by odolal

Vedle všech zmíněných odpovědí zvolilo i 1,7 % respondentů variantu Něco jiného. 8,3 % čtenářů pak na Windows Vista nezklamalo vůbec nic a jsou pro ně dobrým systémem. Tento výsledek přirozeně neznamená, že jen 8,3 % čtenářů nová Windows vyhovují. Jde pouze o číslo, které označuje hlasující naprosto spokojené. Je skoro s podivem, že je toto číslo tak vysoké. Neznám nikoho (včetně sebe samého), komu by na Windows Vista alespoň něco nevadilo, přestože dotyční jinak tento OS používají a třeba i považují za podařený.

Ankety se v období od prvního března do 31. května zúčastnilo 2 019 čtenářů.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,