Web | Bulvár a vtípky | Hudba, filmy, seriály

Co už příští generace asi nepochopí: Marvel vytvořil web ve stylu 90. let

Pokud je vám třicet a více let, navštivte stránku Marvelu k chystanému snímku Captain Marvel. Studio jej totiž nechalo zpracovat v retro stylu, kde se to hemží ošklivými animovanými gify, bizarními kombinacemi barev a obecně příšerným designem, který připomíná rané roky World Wide Webu, na které si možná ještě vzpomínáte.

Mnozí z vás možná zamáčknou slzu a web Marvelu jim připomene jejich vlastní webové stránky z 90. let, kdy bylo otázkou dobrého vkusu umístit na web hromadu animovaných věcí, protože otáčející se ikona zavináče byla tehdy vrcholem webových next-gen technologií a některý z mnoha nevkusných fontů pak vrcholem typografie zítřka. Není se čemu divit, většina surfařů do té doby znala nejvýše Times New Roman a pár dalších základních písem.

ea220c07-b33a-4913-b0a3-3486f17c8fe4
Je s podivem, že takto v polovině 90. let World Wide Web skutečně vypadal a všem to připadalo normální. Jak asi budeme současný web hodnotit za dalších 25 let?

Celý web má snad jen jeden háček. Na éru osmibitového WWW si totiž jen hraje a ze serveru Marvelu stahuje zhruba 6 MB. 4 MB zabírá trailer, budiž, ale další stovky kB ony animované gify a rozměrné soubory png, které se tehdy na webu ještě nevyskytovaly.

b0f9630e-f5d0-4b76-ab34-161fa6bc2b24
Stránka sice vypadá jako z 90. let, ale je neuvěřitelně velká. Běžný smrtelník s 56kb/s modemem by na její načtení čekal dlouhé minuty.

Jen pro ty mladší z vás, kteří nezažili 14kb/s, 28kb/s a později doslova raketové 56kb/s vytáčené připojení k internetu: kdybychom se skutečně teleportovali do poloviny 90. let minulého století, takto rozměrný web by se nám do prohlížeče stahoval dlouhé minuty.

Ostatně pamětníci Napsteru si jistě vzpomenou, že na jednu jedinou 128kb empétrojku s napětím čekali dobrých pět minut.

Diskuze (33) Další článek: Velké testy v novém Computeru: kinoprojektory a stereo reproduktory

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,