Co tučňák, to muzikant

Diskuze čtenářů k článku

Tomas  |  29. 12. 2001 19:35

Mne se treba nelibi jak Netscape, internetovy prohlizec pribaleny k distribucim linuxu, zobrazuje weby. Nechapu proc nemuzou vypadat jako s IE.

Osobne pouzivam linux na to co potrebuji a za co bych pod Windows tezce platil - webovy server, databazovy server.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
anonym(radsi)  |  01. 01. 2002 19:57

necky jsou hnus mozilla je vazne moc dobra teda 0.9.x jsou HODNE DOBRE
nevim jak je na tom MSIE 6.0 ale kazdopadne MSIE 5.5 je minimalne dohnana. O HW narocnosti bych si dovolil polemizovat protoze rychlost
na mem historicke 166 je naprosto stejna - mozna treba jen neumim spravne zkonfigurovat wokna... Ale jinak je pravda jak na co...
DIVX jde i pod linuxem s MPlayerem VYBORNE ale uprimne receno nedovedu si predstavit BFU jak si to kompiluje nedejboze si nastavi spravne parametry ./configure... Akorat me se..tve ze MUSIM pouzivat MS OFFICE ucitele neprijmou jiny format takze crack na tu verzi XP co je v chipu a muzu chodit dal do skoly... To je mozna jediny problem.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
zubata  |  24. 12. 2001 11:23

az teraz som si precitala komentare
povedala by som asi takyto rozdiel medzi pouzivatelmi windowsu a linuxu
uzivatel windows - staci mu to co ma, staci mu vymedzeny ramec moznosti ktore moze v danom systeme robit, pocitac pravdepodobne nieje jeho velka zaluba, staci mu ze to funguje a ze si na tom moze pozerat mail, pisat wo worde a tak dalej.. no a aby som nezabudla casto krat ani netusi nic o inych moznostiach vyuzitia pocitaca ;)

uzivatel linuxu - clovek ktory ma rad otvorene moznosti, ak sa mu nieco nepaci prerobi to, nema rad obmedzenia napr. ako u windows, ma rad stabilny OS a nexce sa mu ho restartovat kazdu hodinu alebo ked nieco nainstaluje ;) chce mat volnu ruku, rad sa rozvija a experimentuje.. ma rad dobre programatorske prostredie (nemozem si pomoct ale nepoznam nic lepsie ako vim :)) rad robi to co on chce nie co mu diktuje bigbrother(MS) a este mnoho dalsieho

a este raz.. co sa tyka clanku je naozaj neprofesionalny ;)
tak bye allz

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lukas Gallina  |  24. 12. 2001 15:25

Nechci rozpoutavat flamewar, ale Vas prehled uzivatelu je vylozene nezaujaty, vidte

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
zubata  |  24. 12. 2001 16:31

jejda pan galina znamy po celom internete ako univerzalny lamer ;) tesi ma.. ja som slecna zubata

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ivan  |  24. 12. 2001 19:02

vtipne, az prasti

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lukas Gallina  |  24. 12. 2001 21:29

Tesi me slecno zubata, tesi me  Rad Vas poznavam, uz jsem o Vas toho tooooolik slysel a je mi neskonalou cti Vas konecne poznat. I Vam krasne vanoce

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ivan  |  24. 12. 2001 19:09

"staci mu vymedzeny ramec moznosti ktore moze v danom systeme robit" - ano, uzivateli Windows napr. vetsinou staci moznosti, ktere mu ve Windows poskytuje program Photoshop 6.0 - pokud mu tedy tyto moznosti nestaci a obrati se na Linux - co tam muze v teto oblasti a v lepsi kvalite ocekavat? Nebo co v poloprofi strihu digividea? Nebo architektonickych systemech CAD? Nebo v oblasti ucetnictvi, vedeni skladu, zdravotnickem software?, vyukovem software? Jestli ze ma uzivatel ve Windows v techto oblastech omezene moznosti, v cem je ma v Linuxu mene omezene?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
zubata  |  24. 12. 2001 19:24

to skor bolo o free source.. FSF a podobne

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
zubata  |  24. 12. 2001 11:08

preboha.. pisete medzi najrozsirenejsie nejake redmond linux a winlinux 2000 ??? a nespomeniete poriadne slackware a debian len v tom ze existuju
nazvete redhat legendov ?
'se svim oblibenym windowsem' - no dakujem
mandrake.. radsej nekomentujem

prezentujete tu ludom hluposti namiesto toho aby sa uz konecne nieco poriadneho naucili..

a zacala som poxybovat o kvalite casopisu computer

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Corin  |  23. 12. 2001 11:05

Linux nijak zvlášť nemiluju - proto/přesto, že jsem s ním docela dlouho dělal, ale lidi, kteří se i k článku s přehledem distribucí musí doslova vyblít ze své nenávisti, opravdu nechápu. Nemusíte to používat, může se vám to nelíbit, klidně napište, kde mají jednotlivé distribuce slabiny...
Ach jo, vzpomínám s nostalgií na dobu, kdy na webu byli asi jenom slušní lidi a diskuze bývaly k věci... ...to už je dávno.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Radek Chalupa  |  23. 12. 2001 14:50

Plně s Vámi souhlasím v tom, že podobné pubertální výlevy emocí by tady neměly mít co dělat. Ale ptáte se po důvodu takovýchto reakcí. Když se někde napíše o Windows, jsou podobné reakce z druhého tábora, a většinou ještě silnější. Příznivci Linuxu se předvedli v plné kráse před několika týdny v rekci na článev J.X.Doležala (doufám, že jsem to jméno nepletl - jdo o toho nekoukat.cz nebo tak) ve Světě namodro. Ten člověk JXD si "dovolil kritizoval" Linux. Na výsledek se můžete podívat, tedy pokud tam ten článek ještě bude.

Nyní jeden vlastní postřeh z tohoto článku. Cituji ("paste") doslova úryvek textu:

".... Mandrake Linux obsahuje často množství drobných chybiček, občas i pořádných děr. Jsou ale samozřejmě několik dnů po objevení záplatovány..."

Tedy informace o množství často pořádných děr se uvede jen tak zapadlá mezi textem. Naopak 21.12 zde vyšel článek s titulkem "Vážná chyba ve Windows XP". Přímo v nadpisu, který vidí tisíce lidí, aniž by článek četli. Jde o 1 chybu.

Když si tyto dvě informace srovnám, řekl bych že jde o tendenční přístup, byť jde o jiného autora, ale z heldiska čtenáře, který asi zrovna nesleduje kdo to napsal to tak musí vyznít. A pak se nemůžete divit těm reakcím, byť jejich způsob je opravdu ubohý a nezaslouží si komentáře..

A  nakonec abych zdůvodnil, proč mám rád Windows a nikoli Linux. Jako programátor a uživatel, nikoli systémový inženýr považuji operační systém za nástroj, který mně má umožnit počítač POUŽÍVAT, nikoli zkoušet různé distribuce, experimentovat s nastaveními apod. Tolik času nemám a ani mít nechci. A myslím, že mezi uživateli PC není velké procento systémových inženýrů, kteří si s operačním systémem hrají. Samozřejmě že mě taky vadí poměrně vysoká cena produktů Microsoftu, a chyby které se v nich vyskytují, jako v každém lidském výtvoru, ale jako programátor si dokážu udělat představum že není tak jednoduché takový operační systém zcela odladit.

Krásné Vánoce všem !

Radek Chalupa - www.radekchalupa.cz,  www.rplusj.cz

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
montyjack  |  23. 12. 2001 16:31

Tady si dovolim jen poznamenat, ze JXD o linuxu nic nevi a jeho kritika je pouze cileny flamewar ;)) Pokud si date praci a zmapujete si jeho prispevky zpet do minulosti, je videt, ze se z tohoto tematu snazi pouze vyzdimat svoji 15cti minutovku slavy a nic vic. Co se Linuxu a woken tyce, nejsem programator, ale presto mi stalo za to, dat si tu praci a neco noveho se naucit. Nyni mam na svem stroji Linux (Debian) a uz pres rok jsem se nemusel starat o preinstalovani a necekane pady ;) Za sebe musim rici, jsem proklate spokojen ;). Nevadi mi diskuse MS vs Linux, ale malokdy je opravdu k veci. Jsem spravce site a musim vam uprimne rici, ze na wokna mam alergii, protoze moje pracovni doba je od rana do vecera nahazovani spadlych woken a reseni nekonecnych, stale se opakujicich chyb. Rada odborniku z hotline a podpory ? Preinstalujte aplikaci, preinstalujte system ;)))) Trosku smesne, rekl bych ;)) Hlavni kamen urazu techto konverzaci vidim v tom, ze se tu mezi sebou prou odbornici a laici. Je tezke vysvetlit nekomu koho zajima maximalne to jak si spustit hru ci napsat dopis ve wordu, jake moznosti mu Linux nabizi ;)) A zpet k JXD ;) Rada jeho clanku je popis jak se mu pod Linuxem neco nepodarilo nainstalovat, nakonfigurovat atd. Mozna, ale zajimave je, ze tu prilis nejsou podobne clanky o MS produktech. :) Mne se treba podarilo nainstalovat wokna 2000 na notebook az po 3 hodinach ;) Problem byl v prilis fragmentovanem systemovem souboru ;))) (stroj tuhl po restartu) reseni ? nabootovat do systemove consoly, zkopirovat onen systemovy soubor pod jinym nazvem, originalni smazat a onu kopii prejmenovat zpet na originalni nazev ;)))) Smesne , ze ? ;))) Takze za sebe musim rici: Dekuji, nechci ;)))

michal

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Radek Chalupa  |  23. 12. 2001 17:24

Jsem opravdu mile potěšen, že Vaše reakce je věcná a slušná. K panu JXD: plně souhlasím s tím, že JXD o Linuxu ani Windows, nic moc neví. Je to uživatel. Ale mě nešlo ani tak o JEHO názor, jako o ty reakce. Podobné reakcím v těch příspěvcích (tedy abych neurazil většině z nich) nad námi. Můžeme se tedy bavit na úrovni správce sítě vs. uživatel (jako programátor se pokládám za uživatele systému, i když znám celkem dobře API, ale správcovství systému je o nečem jiném, jak ostatně sám píšete, že nejste programátor). Pokud vím, tak Linux se opravdu úspěšně prosazuje jako serevrový systém. Na procovních stanicích, tedy i běžných domácích PC, je situace trochu jiná. Myslím jiná v tom, co který systém musí od svého uživatele vydržet. Asi nepopřete, že aplikací pro Windows je mezi uživateli nesrovantelně větší výběr než apliakcí pro Linux. A když se podíváte, co jsou schopni někteří uživatelé natáhnout do systému (Windows).... Nejrůznější neotestovaný shareware, cracky bůhví odkud, "utility" skrývající v sobě spyware všeho druhu apod. Pak se není co divit, že ty WIndows někdy a někomu často padají. Také je třeba jasně rozlišit Windows řady 98 a řady NT/2000. Sám také nepovažuji WIndows řady 98 za operační systém vhodný pro něco jiného než multimédia, hry, internet a opravdu nenáročné domácí použití. Ale Windows 2000 je úplně o nečem jiném. Používám je v podstatě od začátku, co jsou na českém trhu a s těmi nejlepšími zkušenostmi. Pokud jde o pády, když už tak v naprosté většině to bylo mojí vinou, neboť při programování (zejména v té dimenzi jako např, systémové háky a podobné "neblbuvzdorné" záležitosti a experimenty) občas člověk udělá takový kopanec, že ten systém nějak sundá i když je v IDE debuggeru. Vám jako správci sítě asi nehrozí, že Vám někdi na Linuxový server nainstaluje nějakou tu mozilu, cracknutý photoshop, 4-5 přehrávačů současně, 2-3 vypalovací programy současně apod. Ale za to už Windows ani Linux nemohou, komu není rady..

O Linuxu toho moc nevím, proto bych rád slyšel upřímně: když si běžný uživatel-laik koupí počítač a chce místo Windows Linux, má nějakou šanci, že si ho přiveze domů a bude moci nainstalovat všehcny běžné ovladače, aniž by musel pracně hledat a stahovat z netu. Koupíte si vypalovačku: dostanete k ní bez problému CD s ovladačema pro Linux, nebo snad Linux už pozná 90% běžných vypalovaček? Před týdnem jsem naistaloval Windows XP na asi rok starý počítač a věřte nebo ne, nepotřeboval jsem ŽÁDNÉ další ovladače. Samozřejmě jsem si mohl později přidat ovaldače s rozšiřujícími vlastnostmi, ale ty zákaldní bez problémů fungují.

Radek Chalupa

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
ufidlo  |  23. 12. 2001 20:58

Dolezala sem prestal cist, protoze je to fakt ňouma.

k tem w2k mam taky prihodu. Vymenil sem pocitac a to tim stylem, ze sem si koupil jiny a prazdy a prehodil do nej disky. Pustim w2k a hle, bluescreen (INACCESIBLE_BOOT_DEVICE). nepomohlo vubec nic, pokazdy skoncily na BSOD. Naprotitomu linux bez problemu nabutoval, znal novy hw a vse slapalo. Windoze me tedy staly minimalne dalsi 2 hodiny preinstalaci. fakt super investice casu :). V linuxu sem si pak prekompilil jadro, ale jen kvuli optimalizaci :)

Co se tyce uzivatele, ktery si domu prinese linux, je velmi velmi vysoka sance, ze nebude potrebovat zadne dalsi ovladace. mluvim ted o redhatu 7.2 en. poznal u me naprosto vsechno a palit slo hned po instalaci (plextor 121032A). imho linux pozna vsechny bezny vypalky. trochu slozitejsi je, kdyz mate nainstaleno a prinesete si vypalku. mozna to umi kudzu samo nekam hodit, nevim nezkousel sem. ja du cestou *-HOWTO, coz je jedna z veci, co se mi na linuxu velmi velmi libi - dokumentace. zadny nesmyslny blaboly o kontaktovani vyrobce

nakonec je pravda, ze tenhle clanek je hodne o nicem :)

--
uf

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
zipiik  |  25. 12. 2001 14:55

k tem w2k mam taky prihodu. Vymenil sem pocitac a to tim stylem, ze sem si koupil jiny a prazdy a prehodil do nej disky. Pustim w2k a hle, bluescreen (INACCESIBLE_BOOT_DEVICE). nepomohlo vubec nic, pokazdy skoncily na BSOD. Naprotitomu linux bez problemu nabutoval, znal novy hw a vse slapalo. Windoze me tedy staly minimalne dalsi 2 hodiny preinstalaci. fakt super investice casu :). V linuxu sem si pak prekompilil jadro, ale jen kvuli optimalizaci :)

jo, to same se mi stalo taky. vymena motherborardu a procesoru v praci (downgrade z iBX na VIA KT133). win2k bootovaly do BSOD (pokud pry potize pretrvavaji, mam kontaktovat spravce :c), linux nabehl v pohode. na druhou stranu musim uznat, ze win-nt 4.0 a vys nejsou jako pracovni stanice spatne (z meho hlediska programatora client/server veci - povetsinou java), linux ale dela v tomhle pripade uplne stejnou praci, takze je na vyber.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
medvidek  |  26. 12. 2001 09:03

Tak to se mne stalo taky, a znam dokonce vinika. Je to southbridge, cili chyba VIA chipsetu. Uz si nepamatuju co, ale neco se musi vypnout (ze by UDMA100???) a pak wokna nebudou padat (a da se to opatchovat). Bohuzel jsem na to prisel taky az po reinstalaci, ale ROZHODNE tohle neni chyba w2k, ale VIA, takze pouzivat to jako argument proti windows svedci akorat o neznalosti problemu. Pouzivam w2k i linux jako programator a ve woknech se mi pracuje prece jen lip a s vyssi efektivitou. IMHO linux jeste neni plnohodnotny konkurent windows na desktopu. Servery jsou jina vec. Ale jsem rad, ze maji lidi volbu. Ja si vybral w2k.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
zipiik  |  26. 12. 2001 14:30

diky za radu. priznam se, ze viu nemam moc rad uz jen kvuli mnozstvi nedodelavek v driverech. kdo ma porad sledovat nove 4in1 a modlit se, aby po jejich instalaci vsechno fungovalo? vymena desky je dost radikalni rez do pocitace a urcite jsem nemyslel chovani jako padny argument proti w2k. jadro linuxu taky chtelo po zmene vyladit (vetsinou si po instalaci zkompiluju nove jadro optimalizovane na hw systemu, ale pro podobne pripady nechavam v bootmenu i defautni jadro distribuce), spis jde o to, ze w2k vubec nanabootovaly ani v nouzovem rezimu, abych mel okamzite pristup ke svym datum. to me dost zklamalo, protoze z mych zkusenosti win95/98 po vymene mb nabootuji a pocitac si predetekuji. souhlasim s vami, ze i uzivatele windows by meli byt ostatnim systemum (nejen linuxu) vdecni za to, ze microsoft inovuje a ze mohou prejit jinam, pokud je ms nastve.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
zipiik  |  25. 12. 2001 15:14

O Linuxu toho moc nevím, proto bych rád slyšel upřímně: když si běžný uživatel-laik koupí počítač a chce místo Windows Linux, má nějakou šanci, že si ho přiveze domů a bude moci nainstalovat všehcny běžné ovladače, aniž by musel pracně hledat a stahovat z netu. Koupíte si vypalovačku: dostanete k ní bez problému CD s ovladačema pro Linux, nebo snad Linux už pozná 90% běžných vypalovaček? Před týdnem jsem naistaloval Windows XP na asi rok starý počítač a věřte nebo ne, nepotřeboval jsem ŽÁDNÉ další ovladače. Samozřejmě jsem si mohl později přidat ovaldače s rozšiřujícími vlastnostmi, ale ty zákaldní bez problémů fungují.

pokud si uzivatel-laik koupi pocitac s linuxem, mel by ho mit predinstalovany (stejne jako windows. pochybuju, ze by uzivatel-laik zvladl instalaci windows, aspon teda z me zkusenosti "toho hodneho, kdo ma vzdycky cas a za panaka pocitac rozchodi"). pokud si tedy koupi palicku s pocitacem, mel by ji mit rozebehnutou. pokud si dokoupi novou, myslite si, ze by aspon trochu soudny uzivatel-laik mel odvahu si ji sam nainstalovat? od toho je tu bud prodejce nebo hodny kamarad. jinak konkretne s ide vypalovackama jsem nenarazil na zadne problemy. vse je pekne popsane v prislusnem HOWTO (hodne zjednodusene: zakaze se jadru pouzivat ide vypalovacku pres atapi driver, aktivuje se pro ni ide-scsi driver a palicka je pak v systemu jako normalni scsi zarizeni). palici soft je snad v kazde distribuci jak pro prikazovou radku, tak i jeho nadstavba pro xwin.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lukas Gallina  |  23. 12. 2001 18:05

Monty,
ja se prave momentalne zivim jako spravce site, takze zkusim prispet mymi zkusenostmi.

U nas pouzivame Win9x stanice a WinNT 4.0 servery a vetsinou musim resit tyto problemy:

- problem se zaseknutou tiskarnou atd
- problem ze uzivatel potrebuje udelat tohle a tohle a nevi jak

Nejake pady systemu, preinstalace atd delam jen velmi malo, zpravidla pri padu hw; protoze ty stroje jsou stroje pro praci. Uzivatele tam maji vse co potrebuji k pohodli pri praci; nesmi spoustet programky co prijdou mailem, nesmi si nic instalovat a ono to proste funguje...chce to jenom trosku lepsi znalosti systemu a jakztakz kvalitni HW.

Ohledne Vaseho prikladu pri instalaci Win....vite... snazil jsem se na SuSE 7.1 rozjet asi 2 hodiny DNS klienta.... vse se tvarilo ok, preklad ale nefungoval....reseni? Odebrat, restart, pridat, restart. Smesne, ze? ;)))) Takze za sebe musim rici: Dekuji, nechci ;))))))

Podle jednoho pripadu se prece neda soudit.... na Vasem notebooku to chtelo trosku prace, na dalsich x milionech ks to jede bez problemu....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
petr  |  24. 12. 2001 01:52

Podle mych zkusenosti mohu rict, ze rozjet a udrzovat doma funkcni linux asi vyzaduje vice znalosti (a trochu jine znalosti) nez udrzovat windoze. Neinstaloval jsem zadne z distribuci vyjmenovanych v clanku (vyjma redhatu 6.x, ale doma ho nemam ). Je pravda, ze kdyz jsem si poprve instaloval linux (3 a pul roku zpatky, Debian myslim ve verzi 1.2), tak jsem se hodne dlouho "rozkoukaval". Pamatuju, ze tenkrat jsem si koupil modem a trvalo mi cely vikend nez jsem rozchodil pripojeni k internetu (v sobotu rano jsem zacal a v nedeli vecer jsem si v netscapu zobrazil seznam.cz). Pritom je to prace na nekolik minut.
Pokud clovek nevi nic o sprave unixu (a ja jsem nevedel), tak verte, ze zacatky byvaly krusne. Nicmene dnes (nejen) komercni distribuce afaik obsahuji ruzne konfiguratory, ktere by meli administraci znacne usnadnit (nemusite znat ani tech par zakladnich souboru v /etc).

Tenhle zacatek jsem psal stejne jenom proto, aby muj prispevek nevypadal jako pokus o rozpoutani flamewar :). Takze k veci. Vlastne jsem chtel reagovat jenom na vetu "Odebrat, restart, pridat, restart.". Vazeny pane, ani byste nemusel psat, ze administrujete windows :). Ale vazne. Neni potreba po nainstalovani !libovolneho! programu restartovat linux. Je to zbytecne. Kdybyste ty dva restarty vynechal, situace by pravdepodobne byla naprosto stejna. Nic jste tim sice nezkazil, ale zbytecne si nicite nervy :).

A jeste k clanku. Zda se mi, ze autor vybral distribuce, o kterych se nejvice pise a vse co o nich vi je bud z prvniho dojmu ziskaneho pri instalaci nebo z clanku jinych autoru, v horsim pripade ze cteni prispevku v diskusnich forech jako tady na zive (prohlednete si zvlast ty obarvene prispevky ). A jeste neco, chybi mi tam muj oblibeny debian :(. IMHO se svym apt-get presahuje vsechny ostatni distribuce a navic je trosku... zadarmo :).

Mejte se fajn. A pekne Vanoce. A stastny novy rok.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lukas Gallina  |  24. 12. 2001 15:22

"Vlastne jsem chtel reagovat jenom na vetu "Odebrat, restart, pridat, restart.". Vazeny pane, ani byste nemusel psat, ze administrujete windows :). Ale vazne. Neni potreba po nainstalovani !libovolneho! programu restartovat linux."

No, to je na tom to absurdni. Prave ze to tak bylo potreba udelat! Ja proste nevim proc, ale zastaveni demona a start demona nepomohl. Zkusil jsem to stopnout, odinstalovat, prekonfugurovat atd a nic nepomohlo, az ten vlastni restart celeho stroje. Ja na to koukal jako suva z nudli, ale proste co se ve Windows naucis, v Linuxu jako kdyz najdes

Krasne Vanoce i Vam.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
zubata  |  24. 12. 2001 16:47

pane boze.. luza

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lukas Gallina  |  24. 12. 2001 21:31

Slecno Zubata, prosim, staci kdyz mi budete rikat "pane Gallino" nebo "velky vezire" , prece jenom titul "Boha" si prisvojit netroufam.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
zubata  |  24. 12. 2001 21:40

ostanme pri tom luzer.. ok ? ;)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lukas Gallina  |  24. 12. 2001 23:10

Odvazim si, ackoliv vim ze to asi nepomuze, nesouhlasit. Take Vas nechci oslovovat "Stupidni" ci jinakou, rekneme, nelichotkou.   Ale to asi nepomuze, vidte? Vzdyt jste anonym a Ti se zpravidla vyznacuji tim ze radi urazi jine lidi...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
zubata  |  25. 12. 2001 11:18

ale ja niesom anonymna.. len skor paranoidna a nemienim svoje sukromie zverejnovat hociakym blaznom ;)) toz fsyo

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
monty  |  27. 12. 2001 13:19

Nesouhlasim ;) Ano, okna jedou, pokud je nainstalujete, nakonfigurujete a zakonzervujete, ale staci je pouzivat a proste tuhnou. Win2000 zridka, NT4.0 malo, Win9x casto. Mame asi +-625 stanic od Dosu az po Win2000. Servery jsou Win2000, Novell 4.12, HPUX (Baan), Winframe, Metaframe. Zkuste si nekdy pohrat z Wokny v heterogenim prostredi (treba sitova tiskarna pod Novellem, automaticky se aktualizujici antivirak z MS domeny, cokoli z dilny Corel, par nestandartnich aplikaci ala PC FAND a FOXPRO a zazijete veci ;)) Ale to co mi vadi neni ani tak ta nestabilita, ale to, ze temer neni mozno duvod padani OS zjistit (zadne opravdu uzitecne logy a informace) a vsechno proste strasne trva - udelat zmenu - restart, neprojevila se - jina zmena - restart ... . Proste Wokna se nedaji ani efektivne spravovat natoz pouzivat (jiste, mozna nastroji tretich stran  - testovali jsme pred nejakym casem SMS, to byl fakt frmol ;)) ) takze preinstalace je na muj vkus az prilis casto jedine (nebo nejrychlejsi) reseni problemu. Cimz nechci rici, ze mi Linux sem tam nezvedne mandle ;) Pokud si chci rozchodit neco, co neznam a predtim jsem nedelal, tak opravdu travim hodiny na netu a v manualech ;) Ale pak se vetsinou ukaze, ze je to zalezitost par radku v konfiguracnim souboru a pokud clovek vi co delat, tak je to prace tak na 3 minuty ;) A hlavne, linux pouzivam asi rok a instaloval jsem ho celkem 3x (2x v praci, 1x doma) - proste porad jede ;) A dela co chci a jak to chci ;) Proste parada ;)

ad 2) Suse neznam, ale moc se mi to nezda ;)

ad 3) Na svuj notebook bych Wokna neinstaloval ;) (mam tam Debian)

Michal

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Alexandr Malusek  |  27. 12. 2001 17:38

Ohledne Vaseho prikladu pri instalaci Win....vite... snazil jsem se na SuSE 7.1 rozjet asi 2 hodiny DNS klienta.... vse se tvarilo ok, preklad ale nefungoval....reseni? Odebrat, restart, pridat, restart. Smesne, ze? ;)))) Takze za sebe musim rici: Dekuji, nechci ;))))))

Linux zadneho DNS klienta nepouziva, resolvovani jmen provadi knihovna libresolv.so, ktera je standardni soucasti systemu. Pouziti DNS, pripadne jinych jmennych sluzeb, se nastavuje v souboru /etc/nsswitch.conf. Pokud apriori predpokladate uplne jinou koncepci sitovani, pak se nedivim, ze jste mel s konfiguraci problemy.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Karel  |  30. 12. 2001 15:44

Ohledne Vaseho prikladu pri instalaci Win....vite... snazil jsem se na SuSE 7.1 rozjet asi 2 hodiny DNS klienta.... vse se tvarilo ok, preklad ale nefungoval....reseni? Odebrat, restart, pridat, restart. Smesne, ze? ;)))) Takze za sebe musim rici: Dekuji, nechci ;))))))

V Linuxu znam jediny duvod pro restart pocitace a to je vymena systemoveho kernelu. Vzdy jsem si vystacil s restarovanim pouze one patricne sluzby(coz je zalezitos max nekolika sekund), popr zaslani HUP signalu initu (pokud se jednalo o sluzbu typu RESPAWN - toto wokna ostatne nemaji vybec). Za to, ze jste lamer, Linux opravdu nemuze.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pihhan  |  24. 12. 2001 22:58

Otázka: Proč se vyřvávají tak hlasitě do světa chyby nových Windows?
Odpověď: Protože se stejně hlasitě uvádí jejich zvýšená stabilita a bezpečnost.

Otázka: Proč je težké používat Linux z pozice uživatele?
Odpověď: Protože máte špatnou distribuci, zkuste nějakou pro začátečníky (SuSe), která umožňuje nastavovat v grafických menu podobně jako Windows. To, že lze Linux nastavovat detailněji, než umožňují jednoduché nabídky prostých utilitek považuji za výhodu, ne za chybu.

Otázka: Proč se nacházejí častěji a časteji opravují chyby v Linuxu?
Odpověď: Protože víc hlav víc ví! Každý si může pročíst zdrojáky podivně se chovajícího programu a najít chybu. Nebo může říct někomu zkušenějšímu, který upozorní někoho z autorů. Ostatně, vy snad posíláte při pádu programu výpisy registrů autorovi?

Dovolil jsem si vyjádřit svůj názor. Doufám, že není ojedinělý. Mě se prostě nelíbí, když za vlastní peníze nakupuju něco, co dělá věci, o kterých nemám zdání. To vše "pro pohodlí" uživatele.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Radek Chalupa  |  25. 12. 2001 08:23

" Každý si může pročíst zdrojáky podivně se chovajícího programu a najít chybu" - TOHLE MYSLÍTE VÁŽNĚ ?!?

Možná jste programátorský génius, ale operační systém je určen pro široký okruh lidí. Pěkných pár let již programuji pod Windows, znám docela dobře Win API, ale rozhodně bych si netroufl hledat chyby v statisících či miliónech řádků zdrojového kódu, který dělal tým lidí. A i kdybych byl tak geniální, myslíte že bych měl čas kvůli nějaké chybičce strávit několik týdnů (spíše měsíců) jejím hledáním v kódu, následně několik sedítek minut (nebo hodin) překompilováním kódu a následným zjišťováním toho, co jsem tam opravou té chyby rozvrtal. To si raději stáhnu z Internetu během několika minut patch od profesionálů kteří ten systém vytvářeli, a budu se moci zabývat tím, v čem jsem zase já profesionál, tedy například programováním pro tento systém (Windows).

K Vašemu poslednímu odstavci: Jakou funkci má ten tranzistor ve 1589 řádku a 3259 sloupci v mikroprocesoru Vašeho počítače? Předpokládám, že to víte, co kdyby se porouchal a Vy jste si ho musel opravit. Jinak by jste si asi ten počítač nekoupil...

S přáním všeho nejlepšího do Nového roku !

Radel Chalupa - www.radekchalupa.cz

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
zubata  |  25. 12. 2001 11:23

ja neviem ale ja by som povedala asi tolko.. princip linuxu je v tom aby bolo jadro ktore je minimalne welke a sluzi len na jednu funkciu.. autori sa snazia o to aby takmer kazda vec mala co najmenej funkcii.. asi preto by som povedala ze to nieje take problematicke ako wo windowse.. k comu navyse zdrojaky aj tak poskytovane niesu :)))

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr Baudis  |  25. 12. 2001 16:33

1, ten prispevek byl evidentne zameren na sirsi skalu programu nez pouze kernel - pokud vam napriklad vas postovni klient (napriklad mutt) dela neco divne, neni zase takovy problem v nem tu chybu najit (viz nize)

2, i pokud by se to tykalo chyby v kernelu, nikdo od vas neceka, ze budete cist vsech par milionu (ne, ted nebudu poustet wc -l ;] - obtw jak ve windows spocitate pocet radku v jednom ci v nekolika souborech?) radek; dle vasich predstav je zrejme operacni system najemna prisera pohlcujici do sveho assembleroveho chrtanu vsechny smrtelne programatory a svymi binarnimi vypary formujici kolem sebe oblak API; skutecnost je vsak dosti jina, zdrojaky kernelu maji pevnou strukturu, pevne dana pravidla formatovani zdrojaku, a neni velky problem urcitou chybu izolovat; napriklad vite, ze pokud mate problem s konzoli, tak ze konzole je vlastne znakove zarizeni, i jdete do drivers/char, a tam jiz na vas ceka console.c, vt.c apod. Navic v UN*Xovych systemech mate utilitky jako ctags (ze zdrojaku vytahnou vsechny identifikatory a u kazdeho vam umi rict misto deklarace a vsech jeho pouziti), grep (umi hledat retezce i slozitejsi vyrazy [regexpy] v jednom ci vice souborech) apod., takze pokud se vam kernel sveril s oopsem, zjistite si backtrace (pokud to je mozne), napriklad se neco oskliveho stalo ve funkci icmp_send() - inu jde o sit, neboli podadresar net/, takze se tam presunete, a protoze nevite, ze IPv6 pouziva icmpv6_send(), napisete "grep icmp_send . -r", a na prvni pohled vidite, ve kterem podadreesari a ve kterem souboru je tato funkce definovana; nikdo vas nenuti procitat statisice radku kodu, opravdu ne

3, samozrejme jako uzivatel linuxu nemusite byt kernel hacker a zadny z techto prikazu nemusite znat, a pokud se vam neco takoveho stane, muzete bud stisknout reset, nebo si udaje opsat a oznamit onem 'profesionalnim programatorum', aby to mohli opravit; to co jsem popsal vyse, je vase PRAVO, nikoliv POVINNOST; pouze moznost (kterou ve windows nemate), a verte mi ze pokud hledate chybu v programech, kteri napsali jini lide, da vam to i mnoho veci, protoze se muzete kouknout, jak by nejakou vec napsali ostatni, poucit se o nekterych tricich ktere neznate, a vubec vam to da docela zajimavou zkusenost. Me samotnemu tohle DOST pomohlo; zavirat se do ulity vlastnich programu vubec neni dobry napad.

4, jinak kernel dela spousta lidi po celem svete, kteri za to (vetsinou) placeni nejsou, a v zasade se casto nedaji oznacit za 'profesionaly', ale kupodivu tento model vyvoje funguje; a casto lepe,
nez kdyz je psan operacni system onim 'tymem profesionalu'.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
montyjack  |  23. 12. 2001 10:44

Ty negativni prispevky jsou fakt dost srandovni ;) Jsem zadostiv, zda ti co tu ted pliji na linux, jakozto potrebu se lisit za kazdou cenu bla bla bla, jsou zastanci toho, co ted dela napr. telecom ;) Linux prece neni nic jineho, nez svobodna volba v oblasti IT. Takze timto zdravim stado MS a fanousky vsech dalsich monopolu ;)))

Michal

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lukas Gallina  |  23. 12. 2001 17:54

I kdyz nesouhlasim s prispevky nahore "linux je lavor sracek" atd, ale proc by meli byt ti lide zastanci monopolu? Prave naopak, jsou to Ti kteri si vybrali v one Vami deklarovane svobode v IT proste druhou stranu. Nekdo si vybere Linux, nekdo Windows, nekdo MacOS, nekdo BeOS.

Proc vsichni zastanci Linuxu si mysli, ze jedine volba jejich milovaneho OS je svobodna volba a vsichni ostatni jsou tupe stado a oni jsou ti kteri prohledli?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jerry III  |  24. 12. 2001 00:17

Protoze Linux je o svobode volby. A spravna volba existuje jenom jedna. A vsichni prece vedi jaka ;)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
chanuka  |  26. 12. 2001 07:25

máš pravdu ,

linuxový klan je nasraný,

že s tou zmrzlou srágorou po celé roky nemůže prorazit,

ale blbům prostě nedochází realita a hrajou si na svatý bojovníky magoří...

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Hynek Hanke  |  26. 12. 2001 16:00

Ok, ja osobne si myslim presne to druhe, ale zas to nebudu nikomu vnucovat. Proc ale ma diskuze pod *jakymkoliv clankem o Linuxu* takovou nizkou uroven? Autor se snazi napsat dobry clanek, ale pak ma pocit, ze mu k nemu pisou komentare nejaci bezdomovci z ulice. Internetova anonymita je dobra vec, ale nekteri lide pak zahodi jakoukoliv kultivovanost. Vzdyt je to pripad jakekoliv diskuze o Linuxu. Jsem, v jejich terminologii, linuxak. Co mi tihle tedy ,,lide'' chteji sdelit?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
monty  |  27. 12. 2001 12:21

Hmm, pokud MS neni monopol, tak proc je predmetem setreni antimonopolniho uradu ? ;) Linux samozrejme neni jedina volba, je jiste rada jinych OS, ale preci jen je asi nejrozsirenejsi (par znamych testuje tusim AtheaOS, ale to vazne neznam) Co se tyce srovnani telecomu a MS, jde mi hlavne o ten system "Co peklo uchvati, to uz nenavrati."  Uzivatel se stava otrokem dodavatele OS a rady jeho aplikaci - MS OPPICE atd. a horko tezko se muze vymanit (viz fantasticka licencni ujednani a pravidelne se menici cenova politika, uzavreny format dokumentu atd. ;) ). Hmm, a  kdyz nic jineho, MS je usvedceny lhar ,demagog a mystifikator (pokud je vazne tak dobry, proc je tovarnou na nepravdy ?). To je taky jeden z duvodu proc ho ja osobne nemohu vystat. Vlastne mne nenapada jediny duvod, proc mu upsat dusi (nebo penezenku) ;) Ale jako zastance volby toleruji i MS uzivatele a snad alespon nebudu narcen, ze se uchyluji k nadavkam a urazkam ;)

Michal

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
CandySan  |  28. 12. 2001 16:36

Fakt je ten, ze ti co v diskuzich pouzivaji silnych slov, nekompromisniho postoje a zaroven je z jejich textu citit vztek, jsou dle meho nazoru lidi s nizsi analytickou schopnosti...
Na M$ mi par veci vadi a par veci je f poho...
Vadi mi, ze vse je uzavrene a tajne - mluvim o formatech!! ty maji slouzit k prenosu informaci a ty rozhodne nejsou jejich vlastnictvim!!. Pokud vytvorim dokument za ucelem prezentace informace, pak je mym cilem to, aby byl citelny v miste doruceni. Proc mam mit obavy, ze nekde bude problem jen proto, ze nejaka firma se rozhodla bohatnout? Proc me nekdo bude nutit neco kupovat kdyz t neni potreba? Proc si nemuzu zvolit vlastni program pro dokumenty kdyz jich muze byt dostatek? Staci jen dodrzovat pravidla. Proc bych mel nekoho nutit at zaplati za jedinou moznou alternativu jen proto, ze ja sem uz zaplatil? Nejde tedy o snahu mit jeden jediny program s konkretnimi menitky a cudlitky, ale o kompatibilitu. Ta svoboda se kterou kdekdo mava, to neni svoboda toho jednoho OS, ale svoboda uvnitr tohoto OS.
Programatori z M$ nejsou zadni hlupaci a verim, ze to jsou velice schopni lide, ale jak mohou pracovat dobre, kdyz nad jejich hlavami zuri souboj obchodniku? Kdyz musi svuj cas venovat tomu, aby hazeli klacky pod nohy ostatnim? (a to jen proto, ze to obchodnici tak vymysleli) Temer vsechny problemy s jejich softem jsou zpusobene prave tim zoufalym bojem (a ze zoufaly skutecne je!! to asi potvrdi kazdy, kdo skutecnym odbornikem je narozdil od tech co se ohani silnymi slovy).
M$ produkty jsou vic hezky nez schopny (to neni utok). Z komercniho hlediska to je v podstate dobre, protoze zakos nevi co si ma prat a tak tedy mu je cosi podsunuto, ale ma zaroven zakazano si to doladit pro sebe (ale zdaleka tu nemluvime o zadnem programovani, ale jen o principu "bud rad za to co sme ti dali a nezkousej na cokoliv sahnout!! stejnak to nepujde"). Tech veci je spusta a spousta, ale nebavi me to psat.

To ze Linux mimo jine nabizi jakoukoliv hloubku uprav, to nelze brat tak, ze jeho uzivatel menit musi a zaroven na urovni vyvojoveho jazyka! Linux neni vselekem! (ostatne tato veta mu skodi taky a rikaj to opet ti co jej neznaji) Sice umi vsechno co jsem po nem kdykoliv chtel (narozdil od windows) a zaroven mi to slo provest velmi snadno. Proc mi to slo snadno? Protoze se zde dodrzuji standardy, ktere plati v dalsich systemech (takze i zde oboda, volba ci kompatibilita). V M$ se standardy samozrejme musi poskozovat! Jak jinak zakosovi svazat ruce a oslepit ho? Jak jinak ho zmast aby se pak musel bat vykrocit do neznama? Mate pocit, ze M$ je jedinym tvurcem standardu? Naopak! Cely internet a sitovani vubec je dilem jinych skupin, kterym M$ za vetsinu vdeci. M$ se snazi jen prizpusobit, ale tim zpusobem, aby o tom zakos nevedel a ve vysledku nemel jinou volbu. Je M$ zly? No... snad ani ne Delaj to jen pro penize a to je dobry duvod ne? Je to dobry duvod! Zakose je pak mozno si predstavit asi tak, ze jde oslepen necim krasnym a vonavym nekam, kde to nezna, ale zda se mu, ze se mu to libi a tak jde a jde a jde... Vubec vsak neregistruje cvaknuti, ktere se mu cas od casu ozve za zady (jak zaklapnou vratka). Kdyz si uvedomi, zeje uzavren v tunelu odkud nesmi odbocit a nesmi se vracet, pak:
   a. muze byt rad ze nezabloudi a tvrde prosazuje vyhody toho, ze ma sveho vudce a ze tedy je pod ochrannymi kridly
nebo
   b. zjisti, ze to "krasne a vonave" je jen iluze a nenaplnuje ho nicim v co doufal - pak chce jit svoji vlastni cestou

Kazdy kdo jde svoji cestou (at uz cestou a. nebo b.) jde skutecne vlastni cestou jedine tehdy, kdyz vi, ze ji chce a ze je spravna. Pokud ma strach z vlastniho rozhodnuti, pak hleda podporu v masach, proto utoci na cizi skupiny. Ale jina situace muze nastat tehdy, kdyz chce jit vlastni cestou a je mu to zakazovano - pak pochopitelne muze dojitaz tak daleko, ze ma vztek.
Z toho je jasne videt proc Windows vzteklouni maj vztek na Linuxaky (nemyslim tim jen Linux programatory), kteri je vsak nemohou nicim ochromit (to je jednoznacne nepopiratelny fakt!) a zaroven proc jini slabsi jedinci z rad Linux users mohou dojit az ke vzteku. Netvrdim, ze mam nutne pravdu, ale pusobi to tak na me...

Linux (ani ostatni u nixove systemy) tedy kazdopadne neni zalezitost mody ci touhy odlisit se... naopak!! napr. mym cilem je kompatibilita, prenos informaci, publikace dat, sitovani atd... venuju se tomuto tematu jiz dostatecne dlouho a patrim mezi Linuxaky, ale po pravde receno Linux jen pouzivam ke snadnemu dosazeni svyc h cilu. Nejde tedy o to, abych jen byl linuxakem, protoze toto by byl muj cil! Je mi jedno cim dosahuju svych cilu - dnes Linux zitra neco noveho...? Nepatrim k tem, kteri musi nutne umirat s tucnakem na prsou, ale patrim k tem, kteri jsou radi, ze si tise smeli zvolit vlastni cestu a nemuseji se vztekat
Ano, uznam, ze jsem si vlastni cestu smel zvolit predevsim diky dusevnim schopnostem, takze ti co nemaji vlastni schopnosti se ted as vzteknou, ale zas na druhou stranu se bavime o nekom, jehoz zamestnani i zabava souvisi s computery, takze samozrejme do detailu chapu netechnicky zamerene jedince, kteri pouzivaji jen windows a maji tendenci kroutit hlavou nad podobnymi debatami. Nechtel jsem se tedy dotknout kohokoliv, kdo pouziva vyhradne windows. je jedno jakou cestou jdeme kdyz je to svobodne zvolena cesta (at uz na poli IT ci kdekoliv jinde).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
dej na to kládu brouku  |  22. 12. 2001 17:30

je to hoven lavór celej ten Linux,

 only pro onanisty co se chtí vodlišovat a být důležitý ve svým okolí, zkrátka je to na hovno, plný protivenství na každém kroku.

Uživatel potřebuje lopatu a ne zkurveninu a la DODO

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Deda Jabko  |  22. 12. 2001 13:38

Tento clanek je naprosto nic nerikajici blabol, jde videt ze autor videl toto distribuce zrychliku, chybi mne tu nejaka fakta, konnfigurovatelnost, silne a slabe stranky (mimo jine pocesteni SOffice nemusi byt legalni - nejsem pravnik, ale zda se mi ze porusuje licenci) atd....

Pokud chcete met kompletnejsi prehled zkuste toto, taky jako nic moc, ale 209 distribuci je docela dost.


http://www.pcsvet.cz/docs/linux_distr.html

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lukas  |  22. 12. 2001 02:35
Tučnák  |  22. 12. 2001 00:38

Clanek se me libi! Je to peknej prhled. Mozna me tam chybelo, jak se k jednotlivejm distribucim dostanu.... kde je sezenu

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
jakub  |  22. 12. 2001 00:59

a krome toho:
http://www.linux.cz/redhat-cz/
http://www.suse.cz
http://www.mandrake.cz/

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Andy  |  22. 12. 2001 00:25

nepis o necem cemu nerozumis...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin Tomasek  |  22. 12. 2001 01:50

presne, tenhle clanek je jen snuska frazi a blabolu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
somar  |  22. 12. 2001 00:16

vsetkych tucniakov zabit a spravit snich olej na vyprazanie...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
PLT  |  22. 12. 2001 12:25

myslis ze na takom sajrajte by sa dalo daco vyprazat?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
kamo  |  22. 12. 2001 20:25

Co to tu melete 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor