Co si v redakci myslíme o brýlích Apple Vision Pro. Od průšvihu po opatrný optimismus

Můj názor  |  zobrazit i odpovědi (trvale)  |  řadit od nejstarších Komentáře nyní řadíme od nejnovějších.
Tímto odkazem můžete řazení změnit.
 |  nových názorů: 96

Názory k článku

avatar
11. 06. 2023 19:59

Pro mě cenově nedostupný, nebudu si na nic hrát, jako jiní. Stejně se domnívám, že tohle bude trhák, protože značka, takže i když to působí, jak lyžařské brýle (chybí kukla a helma) čekám, že se to chytí. Osobně by mě štvala šňůra, ale po další evoluci si myslím, že dojde i na ní. Ale je to Amerika, takže tomu stejně tak nějak fandím :D

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
08. 06. 2023 22:54

Jen krátká poznámka k ceně. Vždyť ta cena je úplně v pohodě. Podívejte se na to v kontextu toho, jaké byly ceny PCček v devadesátých letech, když do Česka dorazily 286 a 386ky.386 s klávesnicí, myší a CRT monitorem stala 100 tisíc. Na začátku 90 let.
Mělo to diskety a pevný disk měl pod 100 MB.A co víc, platy byly 10x až 20x nižší než dnes.
Ty bryle budou stát 2 až 3 průměrné platy. Je to málo? Určitě není. Ale je to technologická novinka, absolutně nadupaná HW.
A už od začátku to má plnohodnotné využití jako samostatně fungující počítač, emulující celou řadu monitorů na pracovním stole.
Pro člověka pracujícího jen s excelem je to overkill. Ale pro spoustu pracovních pozic to vytvoří úplně novou třídu pracovního místa.Tohle půjde na dračku. A já se už teď těším. A takový optimista jsem nebyl zatím u žádného z Apple produktů, když je představili v první HW verzi.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
08. 06. 2023 17:16

Pravděpodobně to vytočí celkem dost lidí, ale musím napsat že tyhle XR brýle od applu JSOU LEVNÉ. Nejsou totiž konkurence pro Quest 2 (12000,-Kč) nebo HP Reverb G2 (17000,-Kč) a podobným , ale konkurují Hololens 2 (3 500$), Xtal 3 (9 200$) apod... o těchhle brýlích většina lidí ani netuší že existují a stejně jako si nekoupí Ferrari, Bentley... nekoupí si Apple Vision Pro. Takže klídek, von si je určitě někdo pořídí, jen to nebudu já- takhle se k tomu postavte! Edit: Varjo XR- 3 je za 10990€ bez daně

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
08. 06. 2023 13:41

Apple si jednoduse vezme kousek trhu, ktery uz tady existuje. Urcite to vnuti zaprisahlym Apple uzivatelum, aniz by to potrebovali, ostatne jako vsechno ostatni. Ti si budou myslet, ze maji neco extra, i kdyz to tady uz spoustu let existuje a nikdo to nepotrebuje. Produktivitu to kazdopadne nezvedne.Pockame si na hologramy ... kde se vyuzije spousta technologie z tehle VR/AR pokusu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
08. 06. 2023 13:18

"Nikdo nebude chtít trávit hodiny s helmou na hlavě. A je to šíleně drahé!"
Tenhle argument (o čase stráveném s něčím na hlavě) neberu. Já jsem trávil s (dnešního pohledu směšnou) VFX1 na hlavě dlouhé hodiny, tyhle brýle bych si úplně klidně nasadil v pendolinu z OV do Prahy nebo v letadle a zkoukl v klidu film nebo dva.
Stejně tak doma na hraní - vypadají výrazně "lépe" (ergonomie, váha, technické paramatery) než stávající brýle co máme doma (PS VR a Vive) na kterých se občas pořád něco zahraje .. takže proč ne.Cena je opravdu šílená, o tom žádná.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
08. 06. 2023 12:19

Jakub Cizek ich tiez pomenoval lyziarske okuliare, tak ako moj prvy dojem, ked som ich uvidel, ze su to pretechnizovane lyziarske okuliare. Neviem ci budu akceptovane tou malou zaujmovou skupinou, v tejto forme/prevedeni.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
08. 06. 2023 08:36

Tohle přeci nebude nikdo nosit dobrovolně! Strašná atrapa. Přes Jobse by to nikdy neprošlo.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
07. 06. 2023 13:58

Som pouzivatelom Apple produktov viacej ako 30 rokov a zazil som Apple ked bol skoro na dne a aj vtedy ako aj teraz mi je jedno co si "odbornici" myslia lebo v pripade Apple to je az na par vynimiek vzdy uplne inak ako sa tvrdi. Apple pouzivam na pracu a nie na zabavu.Nove produkty su zjednodusene povedane "update" a v pripade Mac Pro velmi pekny update a dlho ocakavany. To im chvalim uz z toho dovodu aby mal Intel nad cim premyslat. Asi by som svoj nazor ohladne Vision Pro rozdelil na niekolko oblasti.
Precital som vela nazorov a vlastne v tomto clanku ich bolo habadej. Vela z nich je o nepochopeni toho co sa tu deje, resp. uplne bezny pececkovy pohlad. Co si nemozem dovoli, tak je to zle alebo nepouzitelne. No kazdy produkt si najde svojho zakaznika. Ako existuju auta za 1M EUR, tak su aj za 10k EUR. Ja osobne nebume hejtit nieco co si nemozem dovolit.
Uz dlho hovorim, ze VR alebo AR v takej podobe ako boli doteraz su mrtve. Rovnaka situacia ako pro 3D televizoroch. Ak si vyrobca mysli, ze da vom "cenovo dostupne" zariadenie a ludia to vyriesia za neho, to je casty omyl. Takto podla mna tieto veci nefunguju a v Apple to velmi dobre vedia. Ja osobne nepovazujem Apple za technologicku firmu v ponimani ako nejakych super inovatorov. To nie je konec koncov ani Elon. Co Apple robi dobre je, ze si velmi dobre skenuje trh s technologiami, skusi ich nejako vyuzit a ked nie su presvedceny o tom, ze to dava zmysel, kludne to dolozia alebo uplne pochovaju. Robia to aj z ich technologiami.
Aby som sa vratil k Vison Pro. Co ste ocakavali? Bezne okuliare s ktorymi su Google rozbil drzku lebo ich zakazovali vsade? Vision Pro nemozete mat okuliare? No mozno nie, ale riesenie maju. Pri Google Glasses to bolo ine ak ste nosili okuliare? Alebo ste mali nasaden dvoje okuliare?
Vison Pro je sice nadupane technologiami a Apple sa snazil vyriesit vacsinu nedostatkov existujucich rieseni, co je super, ale ja vidim hlavny prinos v tom, ze je to uplne nezavisle zariadenie, ktore ale mozem pouzivat uz s tym co mam. Mozem sa "spojit" zo svojim Mac, iPhone, iPad, atd. Integracia do Apple ekosystemu je to co tomuto zariadeniu dava uplne inu uzitkovu hodnotu. Ak prave nieco robim na Macovi, tak si v inom okne bokom vybavim video call, vybavim spravy, atd. Vsetko ide dalej a nic nemusim prekladat, iba si mozno "upratat" bordel co mam pred sebou. Tych moznosti je velmi vela, takze za mna urcine ano.
Pozerat filmy alebo iny obsah je blobost. No co mi kamarat popisoval, ktory si to vyskusal, tak som ho uz dlho nepocul tak chvalit nieco z oblasti video a audio. Tvrdil mi, ze kvalita, resp. dojem je ovela lepsi ako sediet v iMax a to on je dost "uchyl" na cinema. Ale z mojho pohladu je toto okrajova zalezitost, lebo film pozeram takmer vzdy s niekym.
Kde je ttoo zariadenie velmi vitane, aspon pre mna, je vytvaranie 3D obsahu ako su rozne CAD aplikacie a zostavovanie sucasti a celkov. To rozlisenie displejov je viacej ako 4k na kazde oko a to sa velmi dobre zhoduje z poziadavkami na taketo aplikacie. Uz som videl a skusal AR apliacie na navrh, osadzovanie a inspekciu plosnych spojov. Uzasne to fungovalo ale bol som "priputany" k PC, co ma neskutocne sralo, hlavne ked potrebujem neustale pobehovat po miestnosti. Vision Pro mi "dava kridla"
V profesionalne oblasti je Vison Pro velmi dobre vyuzitelny a kazdemu je upln euriti co mam na hlave lebo aj tak mam hromadu ochranych pomocok po celom tele.
Z mojho pohladu je prve dost dobre pouzitelne zariadenie pre VR/AR aplikacie. Jeho cena? Mozno trochu vyssia ako som ocakaval, ale aj Mac Pro s Intelom stalo 24K USD a co? Pre low cost hobikov to asi nebude, zmierte sa s tym.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (7)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
07. 06. 2023 13:07

Skončil jsem doma (jako spousta jiných v ložnici/dětském pokoji/kuchyni) a není prostor na tři monitory. Tohle by to mohlo nahradit. Jako za tyhle peníze fakt ne, ale funkčně to je přesně ono. Takže až bude nějaký ten "čínský šmejd" za řekněme 15K tak to určitě zkusím.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (4)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
07. 06. 2023 11:19

Hraju na PSVR2 minimálně jednou týdně od jeho vydání. Zkusilo si to u mě snad patnáct lidí a když to tu čtu, tak vám do redakce musím poradit. Snad všem, kdo to zkusil, bylo ze začátku špatně. Problém je v tom, že k tomu lidé přistupují jako k něčemu, co není realita a snaží se tomu bránit. Po tom co se do toho ponoříte a mozek to přijme za skutečnost, tak vás najednou přestane bolet hlava a vydržíte 45-60 minut úplně bez problémů.
Problém VR je, že ho musíte mít nasazený přesně (na výšku jde o milimetry) a tím pádem si utáhnete obruč kolem hlavy a pak vás bolí to utažení. Jestli tohle kluci vyřeší nějakým příjemnějším úchytem, tak jedině dobře. Pak už stačí vyřešit baterku a vzhled lyžařských brýlí a mohlo by to fungovat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (2)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
07. 06. 2023 11:12

Pro konzumaci 3D obsahu mi to připadá jako první použitelné zařízení, ale používat na tom virtuální "okna", mi připadá jako strašný gimmick, to si radši sednu za stůl - nehledě na to, že aplikačně je to pořád na úrovni iPadu, což na mou práci nestačí.
3D filmy by mohly být ale zajímavý obsah. A možná hry, ale bohužel zase jen na té iPadové úrovni.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
07. 06. 2023 09:38

Ujsmou se toho číňané, za zlomek ceny budou mít více funkcí..Apple možná bude snobská záležitost s omezenými funkcemi a vysokou cenou...ale in

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
07. 06. 2023 09:11

3D TV význam měly, alespoň ty pasivní s polarizací.
Nechápu proč se to přestalo dělat

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (5)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
07. 06. 2023 07:53

Jako iOvce (už je tomu 9 let) říkám - vůbec mě tenhle produkt nezajímá. Nyní je to kvůli ceně, za pár let tam stejně neuvidím využití.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
07. 06. 2023 07:09

Videa natočená z pohledu první osoby mi přišly super, ale když to vidím z pohledu třetí osoby, tak vidím něco, co bych asi používat nechtěl. Už jenom jaká byla úleva, když se mi ztratil kabel od sluchátek. Nechci ho zpět. Nechci nic takového na hlavě. Mnohem praktičtější mi přišel koncept Google Glass, i když funkčně se to samozřejmě nedá srovnávat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (2)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
07. 06. 2023 06:47

A mají zaplaceno za autorská práva u Tima Burtona? Já jen, že v tom ti modelové vypadají jako Willy Wonka

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
07. 06. 2023 01:27

Vzpomínám si, že mě první iPhone nezaujal a pořídil jsem si až iphone 4s. S hodinkami to bylo podobné. Až když mě levný náramek zklamal, pořídil jsem si iWatch.
Tablet na práci taky úplně není, ale fotky a i videa se na něm upravují líp.
Určitě se najdou oblasti, kde ty brýle smysl dávat budou.
Souhlasím s tím, že to zatím může být i pro Apple trochu tápání, na druhou stranu je to technologie pořád v plenkách, která se hledá.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
07. 06. 2023 00:19

Byť Apple uživatel, tak jsem skeptický.Nepochybuji o tom, že je za tím spousta práce, ale trochu se mi tam vkrádá "a přitom taková blbost". Prostě další AR monstr-brýle, spíše technologické preview než must-have produkt.Také nepochybuji, že to Apple bude mít uživatelsky hodně dobře zvládnuté a dle lidí, co to už měli na hlavě, bude pocit z používání někde jinde než u dosud známých obdobných produktů. Tady bych se úplně nebál.Největší problém je ale asi praktická využitelnost v dané podobě, nějak nevím, proč bych s tím měl chtít pracovat třeba místo Macu nebo iPadu. Zpocená hlava a uťáplé vlasy z toho koukají už na dálku. Pro většinu lidí tam neexistuje smysluplný přínos a naopak je to pro běžné využití poněkud cringe.A abych si to koupil na hraní nebo se v tom potil při čumění na film, byť s nějakým kino pocitem, to je dost mimo. Stejně tak cena. Atakovat s takovým produktem 100 tisíc cenovku je zkrátka nedobrý start, a to i pro západní trhy.No a pak je tady ta velikost a celková těžkopádnost, tudíž i nepraktičnost. Dokud nebude technologie na to schovat to do něčeho typu slunečních brýlí, ale budu ze sebe muset udělat polovičního kosmonauta, tak se obávám, že to prostě z principu nemá šanci.Někdo může namítnout, že jde o produkt první generace a Apple to bude dále posouvat apod. Jistě, akorát tohle nejsou hodinky nebo mobil, toto je nenormální obludnost na hlavu za šílené peníze, proto se obávám, aby se to těch dalších-lepších generací vůbec dožilo.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (16)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
06. 06. 2023 22:35

Zapomínáte na jednu podstatnou věc: na porno. Jestli se do toho vrhne porno průmysl a využije například avízovanou 3D kameru, může to být game changer.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (7)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
06. 06. 2023 21:50

Vypadají jako velké "potápěčské brýle"
Až to vydají ve verzi například jako "chytré" čočky do očí, nebo co nejdříve alespoň jako lehké, designově pěkné sluneční brýle bez nutného kabelu vedoucího do kapsy, pak to bude podle mě snadno použitelné. S tím co vydali si nedokážu představit trávit s tím většinu denního času tak, jak teď sedíme u monitorů nyní.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (3)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
06. 06. 2023 20:57

Vidím několik použití.
1. Videokonference mohou probíhat vice osobně. Sdílené virtuální plochy jsou super pro práci v týmech co jsou daleko od sebe. Ta představa ze můžete dělat má velké ploše společně je super.
2. Mluvit s příbuznými muže být mnohem osobnejsi než před displej
3. Oprava strojů , analýza problému má dálku. Můžete krásné ukázat co má stisknout , co utáhnout , vidíte kde je problém . Velmi to muže urychlit řešení poruch.
4. Nový typ výletu
Ať z důvodu ceny, času nebo jiných nemůžete jít na Eifelovku , na pyramidy atd. Představte si GOOGLE street a ne se na nej dívat ale být v nem.
Určitě se to musí používat jinak než počítač , telefon atd Je to spis na posílení interaktivity, zážitku.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (14)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
06. 06. 2023 20:12

Prvotní dojem je pozitivní. Prostředí vypadá pěkně, vyladěně. Je to propojeno s apple ekosystémem. Tudíž toho nabízí docela dost. Samotný 3D obsah se bude určitě rozšiřovat. Tím se dosti liší od konkurence. Takže to není předem ztraceno.Ale je potřeba počkat na reálné dojmy. Kamenem úrazu je dle mě samotná optika a pohodlnost. Mám oculuse a právě ta optika a nepohodlnost to dosti degraduje. Jako dá se to, ale abych z toho měl zážitek, to ne. Tak se uvidí, jak si s tím popere Apple. Jestli z toho budou pozitivní, smíšené nebo negativní dojmy. Jestli cokoli jiného než pozitivní, tak je možné očekávat, že se to neprosadí. Pokud budou pozitivní dojmy, pak je šance, že na to Apple opět kápnul a znovu oživí VR svět.Je sranda číst, že to někteří porovnávají s Hololens nebo Google Glass. Vždyť to jsou naprosto odlišné věci. Glass měl jen prťavý monitorek, který toho v té době moc neuměl. Proto to selhalo. Hololens měl hype, ale totálně selhal s mizerným zorným úhlem.
Srovnání je tedy s oculusem nebo jiným VR helem. A tam jde právě o to, co jsem psal. Jestli se Apple dokáže od nich odlišit a vychytat neduhy, tak má šanci.Jinak je ještě jedna kategorie. Chytré brýle jako TCL NXTWEAR G. Tohle také není zrovna špatná kategorie a Apple by klidně mohl jít i touto cestou - odlehčená verze, kde výkon by obstaral iPhone nebo mac. Brýle od TLC jsem zkusil a i to není zrovna vyladěný. Menší zorné pole, okraje plátna se dostávají mimo pole, navíc to tam začíná rozmazávat. Prostě to také není ono. Kdyby bylo možné plátno upravovat (oddálit, posouvat apod) tak by si tím o hodně vylepšili.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
06. 06. 2023 20:01

Veľmi dobre zhrnutie od môjho obľúbeného tech. youtubera, ktorý mal možnosť ich reálne vyskúšať a porovnať s konkurenciou:https://youtu.be/OFvXuyITwBI

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
06. 06. 2023 19:50

Neposunul sa Apple tam, kde už raz bol? Podľa mňa průšvich jak Brno. 😉

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
06. 06. 2023 19:21

Malá baterka nevadí a nevidím to jako kámen úrazu, hodíte na záda do batohu externí baterku a jede se dál.
To že budete mít na hlavě nasazené topení je věc druhá. Dokážu se zpotit i u obyčejných Pimax Vision 8K X a k téhle věci si připravte potítko a ručník.
Ale těch 93 tisíc korun je i na Apple pálka (v ČR mužeme počítat ještě s větší sumou + DPH).
Osobně jsem si myslel, že ta cena bude tak na trojnásobku Oculus Quest 2 a ne devítinásobku...
Pár technologických společností si to možná koupí na nějaké 3D vizualizace, ale pro běžného uživatele je výstřel mimo.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (6)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor