Apple | Virtuální realita | Vision Pro

Co si v redakci myslíme o brýlích Apple Vision Pro. Od průšvihu po opatrný optimismus

Sice jsme si je ještě nemohli vyzkoušet, ale už na ně máme názor! Apple včera představil první významný produkt od hodinek Watch a už je kolem něj veselo. Jedni v brýlích Vision Pro vidí revoluci jako u prvního iPhonu, jiní pokus o vzříšení mrtvoly jménem VR brýle. V poslední letech si na nich spálily prsty i peněženky i další velké firmy. Jak představení Vision Pro působilo na nás?

Lukáš Václavík

Jsem rozpolcený. Víc odvážné a futuristické mi sice ve své době přišly Google Glass i Hololens od Microsoftu, ale Apple ukázal krásný kus hardwaru s příslibem toho, že vychytal mouchy, které současné brýle mívají (s výjimkou baterky). Šel na to opačně než ostatní. Nacpal dovnitř ty nejlepší technologie a svět bude čekat, až to s dalšími generacemi bude levnější. Ostatní velcí konkurenti dělají levné brýle s tím, že zase čekáme na technologický pokrok.

Vision Pro podle mě nejsou „novým iPhonem“. Je to něco jako Mac Pro. Zařízení pro naprostou minoritu uživatelů se sebevědomou cenou zaručující, že na výrobě Apple neprodělá. O něco větší skupina lidí půjde po případných základních Vision, naprostá většina bude brýle ignorovat. Já jsem někde uprostřed. Hodně jsem zvědavý na ty snížené latence, které snad minimalizují riziko kinetózy. Současné VR brýle totiž nemůžu používat, aniž by se mi nedělalo špatně.

Pořád mi ale přijde, že i v Cupertinu vyrobili řešení a teď k němu hledají problém. Pracovat a telefonovat ve VR mě fakt neláká. Film si raději pustím na velké TV nebo v kině, kde lze zážitek sdílet s více lidmi a bez zpoceného čela. Natáčet vlastní děti skrz brýle a nekoukat na ně vlastníma očima je spíš děsivé. A na hry, velké množství her, tu už dnes máme brýle za lidovku od Sony, HTC nebo Mety.

Diskuze (96) Další článek: Chatbot Google Bard se naučil spouštět kód. Ale jen v Somálsku, Eritrei, Bhútánu...

Když navštívíte internetový obchod přes náš katalog zboží, Živě za to může získat provizi. Službu Zboží Živě provozujeme ve spolupráci s Heureka.cz.

Témata článku: , , , , ,