Co se skrývá za výrazným zlevněním Windows Me

Diskuze čtenářů k článku

Roman Kasan  |  20. 04. 2001 19:20

... rychle odejde a v oblasti software dvojnasob. V Cechach to mozna neni tolik jeste citi, ale zde se M$ dostal do pozice "jeste trpeneho" obchodniho partnera, se kterym do budoucna nikdo (z velkych) pro seriozni spolecny vyvoj technologii nepocita.

Linux a jeho klony (appliance versions) se sklonuji ve vsech padech a na vyvoji aplikaci pro nej pracuji tisice lidi, M$ platformu vesmes zacinaji vsichni opoustet, nebot v ni nevidi perspektivu. Navic existuje realna pravdepodobnost, ze po kladnem vysledku antitrust sporu poda na M$ zalobu vice firem kvuli ztrate trhu vinou neplneni developerskych dohod, coz posune M$ dale do historie.

V teto souvislosti si dovoluji prednest jednu uvahu k diskusi: Jestlipak by se podarilo v cechach prosadit politiku OS (Open Source pro to, aby statni sprava vyzadovala open source aplikace a operacni system a nikoliv proprietarni reseni, kde nikdo neni schopen ovlivnit back-doors programatoru? Myslim si, ze by to prineslo v cechach praci vice lidem, nez kolik jich zamestnava cesky microsoft za ucelem vyvadeni penez ceskych danovych poplatniku do Redmondu. Neco jako narod sobe...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Adam Feistner  |  20. 04. 2001 19:20

S tím Microsoftem bych to tak zle zase neviděl (takový gigant se jen tak nevzdá - viz např. MSIE vs NetCom.).

K té myšlence - bylo by to vážně super. Jenom si nedovedu představit realizaci. Informační systémy ve státní správě jsou dost komplexní což přináší první závažný problém - kompatibilitu. V okamžiku, kdy nahradíte v jediném oddělení Officy za např. StarOffice, vznikne hrůzný chaos (přenos, archivace, servis, atd.). Kompatibilita totiž musí být nejen na straně MS - Sun (a připomínám, že musí být obousměrná), ale také mezi SUN a specializovanými aplikacemi (stavěnými na míru MS).

Dalším problémem je lidský faktor. Uvědomme si, že prioritním úkolem pracovníka ss není jeho neustálé zaškolování do nových systémů. Už současný stav je musí značně zatěžovat a vy byste jim naložil na bedra ještě přeškolování MS - Linux apod.?

Posledním problémem, který mě napadá, je otázka zázemí. Tím myslím jednak technickou podporu a školení a jednak zázemí vlastních pracovníků. V prvním případě je zřejmé, že řešení cenově vhodné pro jednotlivce/menší podniky už nebude tak výhodné pro ministerstva čítající tisíce zaměstnanců (přestavba, přeškolování, cena servisáků apod.). V druhém případě jsem měl na mysli domácí technické zázemí pracovníků - kolik procent asi doma jede na Linuxu?

Myšlenka Open Source do ss se mi vážně líbí, jenom mi to příjde jako jít hlavou proti zdi.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Roman Kasan  |  20. 04. 2001 19:20

Ja bych rekl, ze je to o investicich do vzdelani - vyplati se IT sfere investovat do uceni se M$ kde nevi, s cim M$ prijde a jak znici jejich business anebo investovat do toho "umet" na OpenSource, kde se neda ocekavat, ze jim nekdo zavre cestu?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
BigDoc  |  20. 04. 2001 19:20

To je, myslím, asi extrémní a neproveditelný nápad. Jakákoli firma a jakákoli instituce se musí řídit politikou nejrozumnějšího rozhodování z komplexního pohledu: splnění úkolu za cenu co nejmenších výdajů. Úplně bude bohatě stačit, když se veškeré instituce i soukromé firmy budou řídit tímto pravidlem.

To, co navrhujete, je opět centrální plánování a centrální rozhodování; myslím, že schovávat to za potenciální backdoors v produktech MS je ubohé. Mimochodem, podle této logiky bychom měli přestat kupovat i vaše softy, protože Opensourcové nejsou a bůhví kolik tam máte zadních vrátek.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Roman Kasan  |  20. 04. 2001 19:20

O.k. souhlasim, ze schovavat se za backdoors je ubohe. Nic kratsiho mne v ten moment nenapadlo a vysvetlovat security problemy emailovych klientu a browseru pro jednodussi ilustraci bylo na delsi lokte.

Na druhou stranu nevidim v nasem pripade problem deponovat zdrojove texty do trezoru statni spravy s tim, ze kdyz bude problem s nasi firmou, tak se do nich da podivat a nechat jinou firmu problem opravit. Proto jsou nase zdrojove kody kompaktni a dokumentovane...

Ten bold text z Vaseho prispevku bude asi to spravne, ovsem v dnesni dobe by bylo prospesne alespon vynest nejake pravidlo pro statni spravu. Open Source pozadavek zacina probublavat i evropou - viz Francie.

BTW - zpet k prispevku p.Hlavenky - udelal nekdo analyzu - zamysleni, jaky potencial bude mit prislusne procento z 1.3 miliardoveho naroda, ktere je cinne v IT a zacalo se zabyvat v poslednim roce vyvojem pro Linux? Tady bych rekl ze je challenge odhadovat vyvoj pristich 5 let, kam a jestli se presune vyvoj IT? Mne vychazi, ze MS je mrtva firma v oblasti software, neb jejich dominance stoji (a pada) s operacnim systemem.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
BigDoc  |  20. 04. 2001 19:20

Odpovídáte teda rychle...
Security holes v jejich produktech jsou dost šílené, ale on vůči nim není nikdo imunní. U některých technologií je to docela generické - netscape browsery jsou na tom stejně, i jejich email klienti. Generické proto, že pokud na jedné straně chceme, aby si člověk mohl přes Internet spouštět stále vyspělejší aplikace a applety, tak mu (s tím, jak jsou dnes postaveny platformy) současně otevíráte bezpečnostní díry.

Nejsem programátor, ale i to tvrzení o "mrtvé firmě" Microsoftu v oblasti developmentu mě moc nepřijde. Chápu, že mohou snadno monopolizovat v oblasti OS a kancl. apps, ale v oblasti developmentu si myslím, že jejich produkty jsou používány docela spontánně. Tam jsou většinou profíci a ty neoblbnete. někdo používá Delphi, někdo jiné nástroje pro Win32 API, někdo nástroje od Microsoftu - a není to z nějakého monopolizačního donucování.
Nikdo nemůže přesně říct, co bude za pět roků, ale myslíte, že windows úplně vymizí ze světa? Tomu se mě nechce věřit ani v nejbujnějších představách - jenomn tak by ms ztratil svou tržní pozici i v dev systémech

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Roman Kasan  |  20. 04. 2001 19:20

Abych byl presny - tim narodem jsem myslel Cinu a uvaha byla zamerena na skutecnost, ze Cinsky trh masivne adoptuje Linux a Cinske univerzity jiz dlouhou dobu produkuji vyrazne mnozstvi dobre pripravenych lidi.

Nerekl jsem, ze Windows vymizi ze sveta ani ze bych myslel M$ vyvojove nastroje. Mel jsem na mysli aplikace pro Windows, a je jedno se kterymi vyvojovymi nastroji se vyvijeji.

Pokud jde o polohu Windows samotnych - par dolaru za kopii ve velmi blizke dobe, podstatne mene nez 50....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor