Co se děje s počítačem ve vaší nepřítomnosti?

Každý ten pocit zná. Má na počítači nějaké důležité nebo nějakým způsobem choulostivé soubory a není právě jeho největším přáním, aby je někdo viděl. Tomu mohou pomoci tzv. zámky počítače.
Každý ten pocit zná. Má na počítači nějaké důležité nebo nějakým způsobem choulostivé soubory a není právě jeho největším přáním, aby je někdo viděl.

Tomu mohou pomoci tzv. zámky počítače, což jsou programy, které bez zadání příslušného hesla nepovolí žádnou operaci s počítačem a to třeba ani po restartu. Druhou skupinu tvoří jakési záznamníky, které zapíší veškeré činnosti konané na počítači do souboru a majitel nebo uživatel se může ujistit, co se v jeho nepřítomnosti s počítačem dělo. Dnes se podíváme na druhou skupinu, na tzv. záznamníky.

Black Box II

Jak už název napovídá, jde o jakousi černou skříňku, která dává uživateli prostřednictvím log-souboru informace o aktivitách, jež probíhaly na počítači v jeho přítomnosti, ale i v době, kdy u svého počítače nebyl. Jde o novou verzi programu téhož názvu od Petra Novosada a lze ji na jeho stránkách stáhnout ve sharewarové verzi. Pro případ zájmu: stahovaný instalační soubor má velikost cca 1 MB, což je délka souboru velice příjemná. Co program přesně dělá? Registruje čas strávený u počítače, využití procesoru, počet a délku přečtených dat i dat zapsaných na disk, kliky myší, volné místo na discích, vysunutí a zavření cd mechaniky, vložený text do schránky, mazání souborů, změny v souborech ve složce Dokumenty, spouštění a ukončování programů a další. Navíc umožňuje zákaz spuštění určitého souboru a zpřístupnění historie obsahu schránky. Veškeré zaznamenané údaje se dají prohlížet velmi přehledně, lze z nich dělat různé statistiky nebo jdou exportovat do souboru pro tabulkový editor, údaje je možné také prohledávat a filtrovat podle různých kritérií. Jasnou výhodou je, že program je český, proto má také nadmíru jednoduché ovládání, nevýhodou je shareware verze. Stáhnout program by mělo být možné i z MůjWebu.

Invisible activity spy

Tato aplikace je určena stejně jako předchozí k zaznamenávání veškerých aktivit na vašem počítači do log-souboru. Konkrétně program umí zjistit a zapsat tyto činnosti: stisky kláves, názvy otevíraných oken, cesty k aktivním aplikacím, vkládaný text, a tím pádem i uživatelská jména a hesla. V nastavení je možno definovat velké množství různých voleb, hlavně vybrat úkony, které mají a nemají být logovány, automatické spouštění a vypnutí programu, zakryptování log-souboru, zasílání log-souboru emailem a další. Spuštěný program si běžný uživatel nemůže zjistit žádným běžným způsobem, což jistě mnohé z nás přivádí na myšlenky k jeho „využití“. Opět se jedná o sharewarovou verzi, jejíž omezení je dost kruté – maximální délka log-souboru je 4096, což může někdy být zatraceně málo. Cena plné verze činí 25 USD. Shareware verzi si můžete stáhnout na domovské stránce. Velikost stahovaného souboru by měla být „pouhých“ 397 kB.

Příště se podíváme na programy, které dokáží počítač při přestávce v práci opravdu uzamknout a případnému narušiteli s jejich použitím nepomohou ani restarty a F-kové klávesy po startu.

Diskuze (9) Další článek: Novell obvinil Microsoft ze lživé reklamní kampaně

Témata článku: , , , , , , ,