Co se děje s Motivou?

Jak to vypadá, jeden z velkých a známých systémů pro Document Management, Motiva, doplní řadu systémů o kterých budeme slýchat už jen v minulém čase. Na pokusy o jakýkoliv kontakt nikdo nereaguje a weby společnosti jsou nedostupné.
Jak to vypadá, jeden z velkých a známých systémů pro Document Management, Motiva, doplní řadu systémů o kterých budeme slýchat už jen v minulém čase. Na pokusy o jakýkoliv kontakt nikdo nereaguje a weby společnosti jsou nedostupné.

Jak americký tak německý web Motivy jsou mrtvé. Nejenže nejsou aktuální, ony nejsou vůbec dostupné, a to už o něčem svědčí, zvlášť v zemích, kde je internetová kultura na poměrně vysoké úrovni a s aktuálností nebývají takové problémy, jak jsme tomu pořád ještě zvyklí na tuzemských webech.

Už od minulého pátku byla na telefonu (1 (888) Motiva-1) americké Motivy dostupná jen lakonická zpráva „Motiva ceased operations“, tedy informace o tom, že Motiva ukončila svoji činnost. Nikde žádná zmínka o důvodu, příčinách, následcích. Uživatelé zůstali na holičkách a nikdo se o ně zjevně nepostaral.

V únoru 1998 zainvestoval do Motivy nemalou měrou (šlo o investici v řádu mnoha milionů dolarů) i Autodesk a přešel na její řešení i se svým produktem pro správu výkresů WorkCenter (ten si někteří budou určitě ještě pamatovat). Důvod byl v té době ze strany Autodesku jednoznačný – „zajistit uživatelům WorkCentra ochranu do budoucna a přesun na novou technologii“.

Už to pomalu vypadá, že půjde o jednu z mála nevydařených investic Autodesku. Podle vyjádření CAD Studia, které bylo až doposud Value Added Resellerem produktů MOTIVA eChange, byly určité problémy Motivy patrné už delší dobu. Začalo to stále se zhoršující komunikací až po křečovité, téměř dvojnásobné zdražení tohoto high-end systému na jaře letošního roku. Aspoň jedna dobrá zpráva se ale najde, CAD Studio chystá pro české uživatele WorkCenteru i Motivy migrační program na jiný PDM systém, takže našinci naštěstí na holičkách nezůstanou.

Co bude dál, co se stane se současnými uživateli i případný další osud Motivy jsou zatím ve hvězdách a teprve několik následujících týdnů ukáže, jestli firma nalezne z bludného kruhu cestu ven. Vše ale nasvědčuje tomu, že se tak už nestane.

Diskuze (2) Další článek: Navrhněme společně ideální počítač I. - nejmenší počítač podruhé

Témata článku: , , ,