Počítače | Tipy

Co s novým počítačem: Tohle udělejte, než ho začnete používat

  • Každý nový počítač si zaslouží počáteční péči
  • Odinstalujte bloatware a nezapomeňte na vhodné nastavení
  • Poradíme, jaký software do nového počítače nainstalovat

Pokud máte nový počítač, je vhodné dbát na několik prvních úkonů, které by se měly s novým strojem provést. Pomohou vám nejen při počátečním používání, ale i do budoucna, kdy se časem mohou vyskytnout problémy.

Se systémem, nebo bez?

Pokud jste dárkový papír strhli z krabice s notebookem, ve většině případů vás nová instalace operačního systému trápit nebude. Stačí pouze zadat základní údaje a vyčkat několik minut než se systém připraví k prvnímu spuštění.

windows 11 prvni spusteni 2022 (24).png
Nový počítač dnes nejčastěji dostanete s Windows 11, některé modely ale mají ještě Windows 10. Většinou můžete bezplatně upgradovat, všechno vám řekne Windows Update

V úvodním průvodci Windows však věnujte pozornost nastavení sběru diagnostických dat nebo údajů o poloze. Pokud tyto a další údaje s Microsoftem sdílet nechcete, zrušte označení příslušných předvoleb. Ve Windows 11 už koncept expresního nastavení neexistuje, průvodce s vámi každou položku na samostatné obrazovce.

Součástí průvodce pro prvotní nastavení je také tvorba uživatelských účtů. Jedenáctky už vyžadují, abyste měli online účet Microsoft, tudíž musíte být připojeni k internetu.

windows 11 prvni spusteni 2022 (4).pngwindows 11 prvni spusteni 2022 (8).pngwindows 11 prvni spusteni 2022 (10).png
Průvodci pro prvotní nastavení Windows, který se objeví hned po instalaci, věnujte pozornost. Pokud nechcete Microsoftu poskytovat určité informace, tak příslušné funkce nezapínejte

Je-li dárkem stolní sestava, může na vás čekat kompletní instalace krabicové varianty Windows. V takovém případě zvažte rozdělení diskových oddílů. Pokud není mezi hardwarem SSD, může být vhodné klasické plotnové úložiště rozdělit na oddíl pro systém či aplikace a zbytek pro běžná data. Možná to oceníte při zálohování a případném přeinstalování systému.

Diskuze (198) Další článek: Týden Živě: Sváteční průlet redakcí

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,