Co s nevyužitým... výpočetním výkonem?

Při běžném kancelářském využití je procesor průměrného počítače vytížen na 3 až 5%. Ve špičkách samozřejmě dosáhne i sta procent ale to se stává opravdu jen vyjímečně. Zbytek času stráví procesor v čekacích cyklech. Pokud si kladete otázku jak konstruktivně použít nevyužitý výkon počítače - je tento článek určen právě Vám.

Existuje spousta výpočetně náročných úloh, které můžou být z vědeckého hlediska velmi zajímavé, ale zřejmě nejsou dostatečně komerčně využitelné a proto se nenajde sponzor pro nákup výpočetní techniky. Někdy je dokonce složitost výpočtů tak vysoká, že by i ty nejvýkonnější superpočítače musely počítat neúměrně dlouho. V takovém případě nezbývá než požádat početnou Internetovou komunitu o pomoc.

Myšlenka spojit úsilí mnoha počítačů připojených k internetu při řešení složitého úkolu je známá již delší dobu. Především pokusy rozluštit 56bitovou šifru DES a dokázat tak, že neposkytuje uspokojivé zabezpečení zaujaly řadu lidí. Skupině několika tisíc dobrovolníků spolupracujících s Distributed Net se podařilo tuto šifru zlomit za 24 hodin (bylo to 1.ledna 1999) a získat tak odměnu - 10000 USD. Dnes je už všeobecně známo, že minimální délkou klíče pro zabezpečení dat je 64 bitů. Tím však úsilí pořadatelů podobných akcí nepolevilo. Právě naopak- spolu s počtem počítačů připojených k Internetu a jejich výkonem rozšiřuje se i horizont problémů, které lze v reálném čase řešit.

Jak tedy využít přebytek výpočetního výkonu vašeho počítače? Princip je snadný- stáhnete si a spustíte program, který na pozadí řeší zadaný úkol. Občas se spojí ze serverem a stáhne si novou porci dat ke zpracování. Díky nastavení nízké priority je sice vytížení procesoru permanentně sto procent, ale na odezvě a svižnosti systému to vůbec nepoznáte. Jediný problém může nastat, že přetaktovaný či špatně chlazený procesor nemusí tuto zátěž dlouhodobě vydržet a systém začne být nestabilní. Pokud vám vadí, že na pozadí běží nějaký program- existuje i možnost jeho aktivizace jen při spuštění spořiče obrazovky.

The crackers stuff...

Jednou z největších organizací zabývajících se většinou luštěním šifer je Distributed Computing Technologies (alias Distributed Net). V současné době probíhá pokus o pokoření 64 bitové šifry RC5. Uvedu zde několik statistik platných pro den 19.5.2000.

Čas od startu projektu 939 dnů
Celkem vyzkoušeno klíčů 4 504 545 124 960 698 368 (24,4%)
Celková průměrná rychlost 55 522 832 000 klíčů za sekundu
Včerejší průměrná rychlost 138 187 724 000 klíčů za sekundu
Celkem účastníků 249 864
Včera aktivních účastníků 45 314
Čas potřebný k prohledání všech klíčů
při současné rychlosti
1194 dnů

Samozřejmě k rozluštění šifry není třeba prohledat všechny klíče. Ten správný klíč muže být nalezen třeba zítra (a možná právě na vašem počítači- pokud se rozhodnete připojit). Každý den roste výpočetní výkon zhruba o 150 milionů klíčů za vteřinu což je přibližně výkon sta procesorů Intel Celeron 500MHz. Na stránkách projektu lze zjistit i detailní statistiky každého účastníka, statistiky týmů i sumární statistiky pro účastnící se země (Čechy jsou na dvacáté pozici s 258 účastníky a průměrem 230 649 bloků na účastníka (blok = 2^28 klíčů). Jen pro zajímavost- z Iráku je jen jeden účastník ale zato velmi produktivní - 2 418 000 bloků.). Pokud se chcete připojit i vy- stáhněte si klientský program pro váš operační systém zde. Na šťastlivce, který nalezne hledaný klíč čeká odměna 2000 USD. Pravděpodobnost je ale velmi, velmi nízká…

The X-files stuff...

Pokud nevidíte smysl luštění zašifrovaných zpráv- možná vás zaujme jiný projekt- SETI@ Home (The Search for Extraterrestrial Intelligence at Home). Zabývá se hledáním mimozemských radiových signálů. Tento projekt slavil 17.května své první narozeniny a proto je nyní ve středu pozornosti. Opět uvedu několik statistik:

Celkem účastníků 2 011 678
Aktivních účastníků za posledních 24 hodin 5 939
Využitý čas procesorů 280450 let
Operací s plovoucí řádovou čárkou 2,449 * 10^20
Průměrný výpočetní výkon za posledních 24 hodin 15 960 milionu operací za sekundu

Také zde lze získat statistiky všech účastníků, operačních systémů, procesorů i států (Čechy jsou na čtrnáctém místě s 14 652 účastníky!).

Pokud máte pevné připojení k Internetu - neškudlete a pomozte dobré věci. Záleží jen na vás kterému projektu dáte přednost- luštění šifer či hledání zelených mužíku s tykadly. Jedno i druhé má, z mého pohledu, sice minimální praktické využití ale je krásné pozorovat nezištnou spolupráci tolika lidí tolika různých národností.

Michal Kwolek

Diskuze (3) Další článek: Hraji si, tedy nezlobím

Témata článku: , , , , ,