Co přinese tabletový Office Home & Student 2013 RT

Microsoft poodkryl roušku tajemství okolo nového kancelářského balíku Office RT pro stejnojmennou verzi Windows. Jak bude vypadat a z čeho se bude skládat?

Na sklonku prázdnin se mohla širší veřejnost poprvé seznámit s armovými Windows RT. Microsoft ale představil práci na tabletovém systému už na loňském lednovém CESu. Tehdy si jistě mnozí představovali, že půjde vlastně jen o úpravu jádra původních Windows, které ale poběží na armových procesorech bez výraznější vizuální a funkční změny. Nebylo se čemu divit, na prvních snímcích Windows 8 na ARMu byl totiž vidět klasický hlavní panel z Aera a také okno s PowerPointem, příkazovou řádkou a hromadou dalších programů.

 windows on ARM, CES 2011.png
Vzpomínáte? Takhle vypadaly Windows 8 na ARMu (Snapdragon) loni v lednu. Mnozí si tehdy mysleli, že armová Windows se budou od x86 lišit jen v detailech.

Následující měsíce ukázaly, že to byla pochopitelně jen iluze, nejde totiž ani tak o Windows samotný jako spíše o aplikace třetích stran. Programy napsané pro procesory architektury x86 jednoduše nemohou jen tak fungovat na ARMu a naopak. Microsoft by tedy musel navrhnout pro „staré“ programy nějakou formu rychlé emulace x86 procesoru. Program by si myslel, že běží třeba na Intelu a přitom by to byla armová Tegra od Nvidie. Nejspíše by to šlo, ovšem za cenu obrovské režie, spotřeby a sníženého výkonu. Výsledek by byl nakonec takový, že by armový tablet přišel o všechny své potenciální výhody.

Windows RT staví na Metru...

Definitivním hřebíkem do rakve tehdejších představ o Windows RT bylo loňské představení aplikační platformy WinRT, na které je postavené celé Metro a která dala jméno i samotnému systému. Technologické zákulisí WinRT zaujalo především programátory a všichni ostatní jen nevěřícně koukali na dlaždice Metra. Zdálo se, že Windows RT bude vypadat především jako nafouklý Windows Phone 7.

Office RT ale připomene desktop

Letos ale do hry opět vstoupil Office, tentokrát ve své verzi 2013, a v Redmondu ohlásili, že bude k dispozici pro obě platformy – pro desktop i tablet. Skoro každého tehdy napadlo, že armový Office bude prostě napsaný pro ryze dotykové prostředí Metro, jenže to byl naprostý omyl. Word na tabletu měl dle zadání vypadat prakticky stejně jako na notebooku nebo počítači a ti, kteří dorazili na berlínskou akci IFA, si to mohli definitivně potvrdit v praxi. Na tabletu Samsung Ativ Tab totiž objevili testovací verzi Office Home & Student 2013 RT, která bude obsahovat Word, Excel, PowerPoint a OneNote. Na tabletový Outlook zapomeňte, Microsoft totiž preferuje vestavěný poštovní program v Metru.

office Excel RT.png
Excel 2013 RT vypadá úplně stejně jako Excel pro x86 Windows

S více detaily se pak Microsoft pochlubil minulý týden na svém kancelářském blogu. Produktový tým měl jasné zadání. Office RT musel nabídnout stejný servis jako na velkém počítači, ovšem při zachování nízké spotřeby. V každém případě to neměl být pouze dokumentový prohlížeč s několika málo a notně ořezanými editačními funkcemi, jak je tomu doposud zvykem u většiny mobilních kanceláří.

Office pro tablety je tedy nakonec určitý kompromis. Jelikož vypadá stejně jako Office 2013 pro desktopy, nespouští se přímo v Metru a nemá design Metra. Spouští se na běžném desktopu a předpokládá se, že budou lidé k práci používat hardwarovou klávesnici a často i myš nebo stylus. Přestože má nový Office určitou optimalizaci pro dotyk – třeba rozměrnější nabídky, šmudláním po displeji se opravdu neovládá nejlépe – respektive mnohem pomaleji než myší.

Word x86.png  Word ARM.png
Úvodní obrazovky Wordu 2013 pro x86 a Wordu 2013 RT. Rozdíl prakticky nenajdete, což je dobrá informace pro klávesnici a myš a už trošku horší pro dotyky neohrabanou velkou prackou.

Klasická plocha na Windows RT jistě leckoho zmate, ale skutečně se nejedná o plnotučná Windows s EXE programy napsanými pro x86 procesor. Plocha zde slouží jak pro Office, tak pro desktopový Internet Explorer, Průzkumník, Ovládací panely a další vestavěné nástroje. Pokud si však z webu stáhnete libovolný program třetí strany, tak ho jednoduše nespustíte. Dopadne to stejně, jako byste se pokoušeli na Windows spouštět programy z Linuxu, OS X aj.

Zcela přepracované nitro

Pokud je povrch Office 2013 RT v podstatě identický s desktopem, nitro je úplně nové. Programátoři museli najednou bojovat s úplně novými výzvami. Office 2010 dokáže probudit procesor až tisíckrát za minutu, aniž byste jej zrovna aktivně používali – stačí, že svítí na ploše. Jsou to všechny ty drobné časovače na pozadí, o kterých uživatel nemá ani potuchy. Tím nejviditelnějším je třeba blikající kurzor. Nebliká jen tak od sebe, musel to někdo naprogramovat a časovač v přesně daném intervalu překresluje jeho barvu.

Office 2013 RT toto vše z velké části odstranil. I tam najdete blikající kurzor, který je symbolem toho, že v nitru toho „bliká“ mnohem více, pokud však přestanete klepat na klávesy, kurzor po několika sekundách zamrzne. S ním pak i většina podobných smyček na pozadí, které doposud tiše vytěžovaly procesor, Microsoft totiž jejich počet ořezal o celých 95 %.

Podrobná procházka Windows RT s ukázkou Office 2013 RT

Tabletový Office také více šetří místem, poněvadž dle specifikace Windows RT musí výrobce tabletu uživatelům garantovat alespoň 10 GB volného místa. Zbytek zabere systém včetně Office a u OEM výrobců také případné další předinstalované aplikace. No a na závěr, nový Office by neměl ani příliš zatěžovat paměť, natož swapovat, jakmile totiž uživatel na chvíli přestane pracovat, bude se Word, Excel a další snažit co možná nejvíce uklidit nepotřebný svinčík a smaže dočasné soubory.

Co Office RT nebude umět

Díky těmto úsporám a nekompatibilitě procesorových architektur přijde tabletový Office také o podporu nejrůznějších maker a doplňků, který stojí a padají na ActiveX a obecně starých knihovnách třetích stran. Problém nastane i u snahy přehrát dokumenty, které obsahují vložená stará a nepodporovaná média. Manažery zamrzí absence podpory složitějších tabulek v Excelu včetně těch kontingenčních a další drobnosti. Domácího uživatele by to ale nemělo trápit a právě i kvůli těmto omezením se tato edice jmenuje Home & Student.

Zpočátku jako Preview, hotový nejdříve v listopadu

Office 2013 RT bude součástí (všech) tabletů s Windows RT. Jelikož by se měl tablet Surface objevit na trhu už koncem října společně s Windows 8, mnozí si jednoduše odvodili, že tou dobou bude definitivně hotový i nový Office 2013. Jenže tak jednoduché to není. Všechny tablety s Windows RT totiž budou mít zpočátku k dispozici „pouze“ Preview verzi Office a ta hotová se k nim dostane nejdříve v průběhu listopadu.

V každém případě, téměř plnotučný Office by měl být hlavním lákadlem armových tabletů s Windows RT. Jejich cena je zatím neznámá, očekává se ale, že ji z velké části nastaví Surface. Podle současných útržkovitých informací přitom Surface nebude konkurovat těm nejlevnějším Androidům a Kindle Fire, ale touží po tabletovém high-endu stejně jako Apple. Oficiálně však Microsoft i nadále mlží včetně nejvyšších míst, mnoho totiž o konečné ceně neprozradil ani aktuální výrok Steva Ballmera, že by se mohl Surface prodávat za cenu okolo 300 až 800 dolarů. To je poněkud velké rozpětí.

Diskuze (42) Další článek: Anglická Wikipedie umí vytvořit elektronickou knihu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,