Co právě používám: Ondřej Bitto

Jestli jste zvědaví, nebo se jen rádi necháte inspirovat, mohlo by se vám zalíbit, že na sebe něco prozradíme. Dnes Ondra Bitto, náš specialista na Windows a bezpečnost.

Kdo jsem?

Mou zálibou jsou hlavně tipy a triky pro Windows a přidružené aplikace, pravidelně mě potkáte na webu JNP.cz, v Computeru, časopisu Jak na počítač, nebo i přímo na Živě.cz, možná znáte i některou z mých knih věnovaných především Windows. Nejvíce se zajímám o počítačovou a síťovou bezpečnost, dřív jsem hlouběji laškoval s biometrickými systémy a kryptografií.

Jaký právě používám počítač

Většinu času trávím u svého pracovního notebooku, kterým je Dell Latitude E5410. Neúnavně ho pohání procesor Intel Core i5, prostor pro běžný provoz standardních pracovních nástrojů poskytuje 2GB RAM. I když se někomu může zdát zmíněná kapacita operační paměti nepříliš vysoká, plně mi postačuje, jelikož notebook slouží čistě pro kancelářské použití – žádný střih videa, pokročilé zpracování multimédií nebo cokoliv dalšího.

Dell.jpg
Dell Latitude E5410: Strohá pracovní mašina, na které si cením kvalitní konstrukce, dobrého výkonu a matného displeje.

Musím zmínit i svůj starší soukromý netbook od Aceru (ano, opravdu je to ten „od sekaček“), na který nedám dopustit. Kdykoliv jsem ho díky kompaktnosti hodil do batůžku a i na tvrdších a náročnějších cestách se nemusel bát obrovských ztrát v případě mechanického poškození. Navíc mi po jedné z Pitev přibyla náhradní baterie, takže efektivita maximální. Naproti tomu si stávající Dell více hýčkám.

Jaký používám software při práci

V případě operačního systému všechny příznivce zdarma dostupného nebo otevřeného softwaru zklamu, jelikož jsem vyrostl na Windows a stále u mě hrají prim. S různými linuxovými distribucemi tak přicházím do styku spíše z donucení – dříve na vysoké škole, nyní při nutnosti resuscitovat Windows některým live Linuxem. Není to nic osobního, prostě k používání Linuxu nemám důvod.

Na služebním notebooku tedy právě opečovávám Windows 7 Professional, k tomu nechybí Office. Zde na sebe musím prásknout, že nevyužívám standardní klientskou aplikaci Outlook, ale v drtivé většině webové rozhraní Exchange, jelikož mi postačuje. Vzhledem ke svému takřka nepřetržitému pobytu na webu a před obrazovkou počítače jsem opustil všechny instant messengery, komunikuji výhradně prostřednictvím e-mailů a před GTD upřednostňuji pravidlo dvou minut – co lze vyřídit do této doby, nemá cenu odkládat, děj se co děj.

Outlook.png
Outlook, ale ve webovém prohlížeči

Ze zdarma dostupných nástrojů u mě ve Windows nikdy nechybí CCleaner, kterým si zjednodušuji práci při průběžném čištění. Stejně tak nástroje Process Explorer a Autoruns, ty si zase pořádně posvítí na právě běžící nebo automaticky spouštěné aplikace. Pro standardní údržbu Windows se jedná o nezbytnost, na kterou jsem si zvykl.

Vypalování CD a DVD jsem už dal víceméně sbohem, častěji pracuji s ISO obrazy a jejich alternativami, a proto v mé sbírce nechybí ani ImgBurn a Daemon Tools Lite. Na firemním notebooku máme antivir přímo, na domácím používám Microsoft Security Essentials. Toto jsou stálice, jinak programy přidávám a odebírám podle potřeby.

MSE.png
Jako ochrana počítače slouží Microsoft Security Essentials

Jaké nepoužívám webové služby

V redakci i veškerém dalším okolí jsem znám svým odmítavým postojem k sociálním sítím, a tak mě na Facebooku či Twitteru opravdu nehledejte. Světe div se, mám dnes tak trochu nemoderně hromadu reálných přátel, se kterými jsem stále v kontaktu, a tak pro mě návykové sítě facebookového typu ztrácejí význam. A co Twitter nebo jiné mikroblogování? Fakt nemusím komentovat každou mikrověc běžného denního života v rozsahově komprimované formě. Stále mě dané služby neoslovily a ani magická čísla aktuálního počtu uživatelů mě nenutí k tomu, abych se ke stádečku přidal.

Obdobný postoj mám i k mobilním aplikacím, snažím se svůj telefon co nejvíce využívat jen pro jeho původní poslání, tj. telefonování. A taky jako budík. Možná je to trochu zpátečnické, nicméně přináší to plno výhod – třeba že si u oběda vychutnám polévku a nemusím se „checknout“ nebo se honit za „majorstvím“ ve Foursquare. Tímto zdravím zcela opačně smýšlejícího kolegu Kubu Čížka. Ve finále dle mého dosahuji ideálního mixu, kdy před obrazovkou počítače s maximální efektivitou bez jakéhokoliv rozptylování pracuji a naopak při toulkách lesem či rybaření nechám veškerou techniku a moderní vymoženosti kilometry daleko.

Diskuze (30) Další článek: Commodore 64 s Atomem a Nvidia ION jde do prodeje

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,