Co ovlivňuje teplotu procesoru

18. listopadu 2000
Best of Comdex 2000 SDÍLET NA FACEBOOKU TWEETNOUT

Tento krátký článeček je vlastně doplňkem a rozšířením testu chladičů. Vzhledem k tomu, že Vás nechci nutit k další četbě původních rozsáhlých testů, je publikován samostatně. Dozvíte se zde, jaký je tepelný výkon procesoru v závislosti na jeho frekvenci...

Každý dnešní procesor je v zásadě elektrickým strojem a tím také také generátorem tepla. Vytvářené teplo je však také zároveň jeho nepřítelem - jeho absolutní hodnota (vyjádřena v Kelvinech) totiž ovlivňuje elektrické vlastnosti použitého polovodiče. Při překročení určité meze pak začne docházet k výpadkům funkce, nejdříve vratným, při nárůstu nad další mez však může dokonce dojít i k nezvratným strukturálním změnám.

Obecně je vytvářené teplo závislé na dvou externích činitelích (mimo mnoha interních faktorů):

Napájecí napětí jádra

Jak sami tušíte, tak i zde platí základní elektrotechnické poučky které říkají, že vyzářený výkon je dán napětím na druhou děleno odporem.

Tento maximální tepelný výkon je v případě našeho Duronu 850 asi takový:

  • core 1.65V - 40W
  • core 1.75V - 44W (+ 4W)
  • core 1.85V - 50W (+ 6W)

Vytvářené teplo pak při stejné účinnosti chlazení vyúsťuje v konečnou teplotu čipu.

PCtuning komentuje: Zde je důležité si pamatovat, že právě napájecí napětí nejzásadněji ovlivňuje vytvářené teplo. Mírné zvyšování tohoto napětí je však často nutné, k tomu, aby mohlo být dosaženo vyšších taktovacích rychlostí. Zvýšené napětí totiž slouží k tomu, aby se výraznější pracovní pulzy více prosazovaly na polovodičových přechodech...

Pracovní frekvence čipu

...je dalším kritériem zahřívaní čipu. Zde je již závislost víceméně lineární. Procesor je totiž impulsní stroj a každá část tepla je vytvářena dynamickými jevy. Čím je vyšší frekvence, tím je více interních pracovních impulsů.

PCtuning komentuje: Zde jsme již v presu frekvenčních závodů. Právě zvýšující se frekvence vede ke stálému tlaku na kvalitní chlazení.

Součet obou kriterii

V testovacím případě jsem vytvořil tabulku frekvencí a max. tepelných výkonů pro procesor Duron 750.

frekvence napětí (V) tep. výkon
650 1,6 29W
700 1,6 31W
750 1,6 33W
800 1,65 37W
850 1,65 40W
900 1,7 44W
950 1,75 49W
1000 1,85 58W

Zde vidíte, že tepelné zatížení stejného procesoru může být až dvojnásobné. Do frekvence 800W stačí relativně běžný robustní chladič (při dodržení zásad proti místnímu tepelnému přetížení). Nad tuto frekvenci je však nutný relativně speciální chladič.

Doplněk: Místní tepelné přetížení

Nedejte se zmást uvedenými grafy a max. teplotami - ty vyjadřuji to, jestli se systém při extrémní zátěží a po určité době zablokuje. Největším tepelným problémem však bývá místní krátkodobé tepelné přetížení - to ohrožuje přímo procesor. Takové přetížení může nastat zejména je-li kontakt mezi chladičem a plochou čipu nedokonalý (již vzduchová mezera 0.5mm je pak "smrtelná"). Proto je důležitá:

  • odpovídající spodní plocha chladiče (ta nesmí se opírat o socket - u větších typů chladičů starší konstrukce je tato "neřest" docela obvyklá)
  • přiměřené množství tepelné pasty nebo tepelná poduška
  • spona o silném tlaku - většina tenkých spon dlouhodobě nevyhoví. Spony však musí být určeny pro Váš procesor (já jsem v průběhu testu neměl se značkovými sponami problémy - i když jsem měl dojem, že mají značný přítlak)

Zásadně tedy používejte odpovídající typy chladičů - zejména pro vysoké frekvence. Vyhnete se nebezpečí "upečení" CPU nebo jeho poškození nevhodným upnutím...

Utilita

P.S. Pro výpočet tepla procesorů AMD Duron a Thunderbird (pro různé "vstupní" frekvence a napětí) použijte velmi pěknou utilitu, kterou připravil kolega Eagle: je zde.

joro

Váš názor Další článek: Best of Comdex 2000

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,