Co o vás víme: Jak a v čem surfujete na webu

Po roce jsme se opět podívali na statistická čísla z měřící služby Gemius a Rankings a porovnali jsme, v čem surfuje návštěvník Živě.cz a českého internetového světa.

Návštěvnost největších českých webů měří pro sdružení SPIR už nějaký rok polský Gemius. Tyto výstupy jsou dostupné pro každého. Na stránce netmonitor.cz si tedy můžete srovnat třeba měsíční počty návštěvníků na Seznamu, velkých zpravodajských webech, na nejrůznějších komunitních tuzemských stránkách a koneckonců i na Živě.cz.

NetMonitorOnline.png
Netmonitor nabízí aktuální denní data i měsíční výstupy v XLS a PDF pro každého zájemce. Měření se účastní většina velkých českých mediálních domů. Takto vypadá žebříček internetových vydavatelů pro 31. červenec. 

Ale pozor, každá podobná analytická služba používá trošku jinou metodiku, čísla z Netmonitoru tedy nelze srovnávat třeba s počty změřených návštěvníků u konkurenční a bezplatné služby Analytics od Googlu. Každý používá trošku jiné váhy a hodnoty obou služeb se tedy mohou docela výrazně lišit. Veřejné výstupy jsou důležité pro zadavatele reklamy, ale i pro provozovatele samotné, poněvadž se tímto způsobem mohou poměřovat s konkurencí.

Měřící skript Gemiusu naštěstí nezaznamenává pouze počet návštěvníků, ale hromadu dalších statistických hodnot o prohlížeči a počítači surfaře. Vedlejším produktem tuzemské analýzy je tedy i web Rankings.cz, který podobně jako StatCounter nebo třeba NetMarketShare nabízí veřejné statistiky nejpoužívanějších webových prohlížečů, operačních systémů a dalších údajů na českém internetu. Jelikož data pocházejí z měřícího skriptu umístěného na webech Seznamu, Mafry, CET 21, Mladé fronty, Economie, Internet Infa a dalších vydavatelů, měly by být výstupy skutečně poměrně relevantní, popisují totiž drtivou většinu českých webařů počínaje masovým surfařem na Novinkách a konče zatvrzelým geekem na linuxovém zpravodajském webu.

Rankings.cz.png
Rankings.cz: Český surfař podle Gemiusu

Po roce jsme se tedy na tato čísla opět podívali a srovnali průměrného českého surfaře, jak jej popisuje Rankings.cz, s průměrným surfařem na Živě.cz. Srovnání dává smysl, poněvadž jsme v obou případech použili data od jednoho poskytovatele a tedy data změřená jednotnou metodikou.

Operační systém: Nadále vládne Windows 7

Jelikož jsme stejná měření prováděli i v minulých letech, máme s čím srovnávat. V letech 2010 až 2012 se toho moc nestalo. Windows 7 rostl, XPčka klesala a Linux se pořád točil okolo jednoho procenta. Loni se však na trhu objevily nové Osmičky a přes jejich kontroverzi pomalu obsazují počítače. Na Živě.cz tento systém letos v červenci používalo 10,3 % surfařů, na českém webu to pak bylo na sklonku července okolo 4,5 % surfařů.

Operační systém Živě.cz červenec 2013 Gemius.png Operační systém ČR červenec 2013 Rankings.png
Operační systém v červenci na Živě.cz a českém internetu podle údajů Gemius 

Do statistik pak stále silněji promlouvají chytré mobily – v českém kontextu je to především Android. Zajímavý je také pohled na Linux. Meziročně pomaličku roste, u nás pak v létě doslova vystřelil vzhůru. Windows XP zůstává i po letech velmi silným systémem, meziročně však výrazně klesl jak u nás tak na českém internetu, čili příští rok už to s takovou může být i zde okrajový operační systém.

Operační systém na Živě.cz.png Operační systém ČR.png
Historický vývoj operačního systému na Živě.cz a v ČR podle údajů Gemius

Rozlišení obrazovky: 1 366 × 768 na každém 5. displeji

Rozlišení obrazovky vypovídá o tom, jaký monitor, notebook nebo třeba chytrý telefon používáme k surfování. Svou pozici letos upevnilo rozlišení 1 366 × 768 pixelů, které je alfou a omegou zejména 13“ notebooků. Vládne jak surfařům na Živě.cz, tak českému webu. U nás mu sekunduje full HD rozlišení, na českém internetu je však na druhém místě rozlišení 1 280 × 1 024 s poměrem 5:4. Širokoúhlý displej tedy zdaleka není všudypřítomný.

Rozlišení Živě.cz července 2013 Gemius.png Rozlišení ČR Rankings.png
Rozlišení obrazovky v červenci na Živě.cz a českém internetu podle údajů Gemius 

Na druhou stranu nelze o žádném z těchto rozlišení říci, že je naprosto typické, meziročně se totiž stále zvětšuje diverzita, o čemž svědčí stále větší kolonka „ostatní“, která v případě českého internetu tvoří už skoro třetinu. Všemožných kombinací rozlišení je jednoduše příliš mnoho, do hry totiž vstupují zmíněné chytré telefony.

Rozlišení obrazovky Živě.cz.png Rozlišení obrazovky ČR.png
Historický vývoj rozlišení obrazovky na Živě.cz a v ČR podle údajů Gemius

Webový prohlížeč: Chrome na Živě.cz, IE v ČR

Diverzitu všemožných zařízení, na kterých surfujeme, potvrzuje i pohled na nejrozšířenější webové prohlížeče. I zde se totiž kolonka „ostatní“ meziročně stále nafukuje a obsahuje především různé varianty prohlížečů pro Android. Na českém internetu se toho podle Gemiusu nic moc zvláštního nestalo. Všichni klesají na úkor Chromu a právě kapesních počítačů, nejsilnějším ale nadále zůstává Internet Explorer.

Prohlížeče Živě.cz červenec 2013 Gemius.png Rozlišení obrazovky červenec 2013 ČR Rankings.png
Webové prohlížeče v červenci na Živě.cz a českém internetu podle údajů Gemius 

Pohled na Živě.cz je o něco zajímavější. I zde Chrome meziročně trošku poskočil, ale očividně je už u svého maxima. Zastavil se také pád Firefoxu, opustili nás surfaři v Safari (podíl OS X ale vzrostl) a světe div se, meziročně si výrazně polepšil Internet Explorer. Příčinou bude nejspíše Internet Explorer 10 a Windows 8.

Prohlížeče Živě.cz.png Prohlížeče ČR.png
Historický vývoj prohlížečů na Živě.cz a v ČR podle údajů Gemius

Našli jste se ve statistikách? Jste optikou Gemiusu typický český a živáčky surfař, nebo naopak spadáte do kolonky exotický tvor? Surfujete na notebooku, kapesním počítači a tabletu, nebo na klasickém desktopu s velkým monitorem? Podělte se se svým názorem v diskuzi pod článkem.


Poznámka pod čarou: Používáte vestavěnou funkci prohlížeče, nebo doplněk pro blokování sledování (do not track)? Podívejte se, jestli náhodou zbytečně neblokujete i skript Gemiusu. Služba nezaznamenává žádné osobní údaje a naopak skrze veřejné výstupy Netmonitor a Rankings slouží vlastně všem tuzemským surfařům.

Diskuze (63) Další článek: Konkurence českých CDN77 získala velkou investici. I Čechům se daří

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,