Co nainstalovat, než začnete používat počítač s Windows

Když si koupíte nový počítač nebo jen přeinstalujete Windows, ocitnete se před holým systémem. Sám toho umí docela dost, ale některé programy je dobré hned doinstalovat.

Po zakoupení nového počítače nebo reinstalaci Windows zpravidla následuje okamžitá instalace několika nezbytných programů. Které to jsou? Máme jistou představu, ale zeptali jsme se i vás na fóru Živě.cz. Výsledkem je výběr XX programů, které jsou opravdu potřeba.

Samotní výrobci počítačů mají také své představy o tom, co je potřeba do Widnows doinstalovat, a tak dnes nový počítač zpravidla nedostaneme se zcela čistým systémem. Někdy je více, jindy méně zanesen různým softwarem. Ovšem o užitečnosti se zpravidla hovořit moc nedá. Velmi často se jedná pouze o časově omezené verze anebo o software, který vůbec nebudete potřebovat – výrobci jej do nových počítačů připravují jen proto, že za to od vývojářů softwaru inkasují provize. Někdy lze ale narazit i na užitečné programy.

Je dobré připomenout, že pokud obnovujete systém z tzv. „recovery“ módu, tedy do stavu jako při zakoupení nového počítače, doinstalují se do něj i všechny programy připravené výrobcem. Poté je proto nutné, stejně jako při prvním zprovoznění nového počítače, tento „balast“ postupně odinstalovat. Následně se hodí vytvořit bitovou kopii čistého systému a pro případnou obnovu využívat tu. Do takto připravené zálohy můžete přidat i skutečně užitečné programy zmíněné v následujících kapitolách.

Ještě jeden krok je ale nutný před instalací nových programů – tím je aktualizace systému a ovladačů. Spusťte Windows update a nechte systém aktualizovat, v případě specifického hardwaru ručně doinstalujte ovladače a obslužný software. Pak máte počítač připravený k instalaci prvních programů.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,