Co můžeme čekat v roce 2004 ve světě počítačů?

Příští rok má být pro informační průmysl lepší než ten současný, mají se na co těšit uživatelé internetu, fanoušci bezdrátových sítí i manažeři IT firem. A IBM pojistí své zákazníky proti SCO.

Společnost IDC tento týden zveřejnila každoroční předpověď vývoje IT průmyslu pro následující rok. Podle této předpovědi se firmy z oblasti informačních technologií dočkají oživení trhu, které se projeví nárůstem firemních výdajů na IT. Oproti listopadovému odhadu zvýšení o 4,9 % to nyní díky lepším ekonomickým výsledkům amerických firem vypadá na ještě lepší číslo v rozmezí šesti a osmi procent, oficiálně ale tento odhad IDC zveřejní v lednu. Kromě celkového odhadu vývoje trhu poskytlo IDC také seznam trendů, které ovlivní trh v roce 2004:

Trh se servery ovládnou stroje postavené na platformě x86 na úkor RISC serverů se systémem UNIX. V roce 2004 budou servery s procesory x86 generovat přes polovinu celkového obratu, komerčním linuxovým serverům bude pak patřit desetina trhu ve Spojených státech. Své místo na slunci by měli v oblasti serverů najít i menší výrobci. Ještě výraznější změny v rozložení sil v oblasti serverových systémů očekává IDC kolem roku 2007.

Ve sporu s SCO se IBM postaví za své zákazníky používající Linux a převezme rizika spojená se žalobami, kterými vyhrožuje vykonavatel autorských práv k operačnímu systému Unix společnost SCO.

IT společnosti budou vyplňovat mezery na trhu. I velcí výrobci hardwaru a softwaru začnou nabízet rozmanitější nabídku produktů ušitých na míru specifickým potřebám některých zákazníků. Podle IDC v tomto směru už vykročilo IBM. Nejnověji tato společnost oznámila produkt pro vývojáře a provozovatele MMORPG, kterým chce nabídnout kvalitní servery s propojením na elektronickou komerci, vše založené na WebSphere.

Technologie RFID selže v nástupu na trh. Podle IDC pro novou metodu kontroly oběhu zboží, která má nahradit čárové kódy, ještě nenastal čas. Koncem roku 2004 se má prokázat, že příklad daný Walmartem či americkým ministerstvem obrany není dostatečným impulsem pro plošné nasazení technologie Radio Frequency Identification, které by si vyžádalo velké investice do technologií, infrastruktury i vývoje aplikací pro použití s novou metodou identifikace zboží. RFID se už rozhodla použít Evropská unie v bankovkách vyšší hodnoty pro zvýšení jejich bezpečnosti před paděláním.

Rozšíření Wi-Fi poroste i v dalším roce. Celosvětově by měl během roku 2004 stoupnout počet veřejných přípojných bodů ze současných 50 000 na 85 000. Velká část z nově instalovaných přístupových bodů bude v západní Evropě, kde by se jejich výskyt měl ztrojnásobit z 8 na 24 tisíc. I firmy začnou Wi-Fi používat o trochu více, ale masové nasazení zůstává otázkou, kterou mohou odpovědět nové specifikace chystané právě na příští rok.

IT trhy ve východní a střední Evropě a Číně porostou. Obrat v oboru informačních technologií přesáhne v Číně 30 miliard dolarů a poroste čtyřnásobnou rychlostí ve srovnání se zbytkem světa. Nárůst obratu v zemích centrální a východní Evropy vyvolá vstup deseti nových zemí do Evropské unie.

Dostupnost širokopásmového připojení k internetu opět poroste a poprvé dosáhne hranice 100 milionů připojených domácností v celosvětovém měřítku. Vysokorychlostní připojení bude využívat 40 % domácích uživatelů světové sítě. Široká dostupnost širokopásmového připojení (v zemích západní Evropy, USA a dalších oblastech s rozvinutou infrastrukturou, nikoliv u nás) urychlí sbližovaní osobních počítačů a spotřební elektroniky.

Tomu nasvědčuje nárůst počtu obchodů s legální hudbou v digitálních formátech, směřování výrobců osobních počítačů k dodávkám MP3 přehrávačů či systémů domácí zábavy. I zde zůstáváme díky regionálním omezením stranou. V České republice je stále dostupný pouze jeden z větších internetových hudebních obchodů, o uvedení Media Center PC na náš trh ani nemluvě. V této oblasti se může situace změnit s naším vstupem do Evropské unie, přechod ale nebude ani rychlý, ani jednoduchý.

Diskuze (10) Další článek: Británie: Lidé bez vysokorychlostního internetu začínají křičet

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,