Co mají fóra Computer Pressu navíc?

Fóra založená na phpBB mají řadu standardních funkcí. Existuje i spousta doplňků, které se dají doinstalovat. A konečně, dají se doprogramovat i vlastní funkce. Proto bude tento článek zajímavější i pro lidi, kteří běžné phpBB znají. Podíváme se, v čem se diskuzní fóra Computer Pressu liší. Možná narazíte i na funkci, která vám unikla.

Jednotná uživatelská databáze

Unikátní vlastností skupiny fór je jednotná uživatelská databáze. Díky ní se můžete zaregistrovat na jednom z fór a přihlásíte se na každém z nich. S touto změnou souvisí i zobrazení profilu uživatele – v profilu se zobrazují počty příspěvků na všech fórech.

S profilem souvisí i další drobnost, oproti standardnímu phpBB je navíc kolonka pro kontakt přes skype a kolonky operátor, používaný telefon, auto, připojení, první počítač a konfigurace počítače. Popis všech položek v profilu najdete v tomto článku.

Uživatelská galerie

Další náročnější úpravy si můžete všimnout na forum.digiarena.cz, či na garaz.autorevue.cz. Je jí uživatelská galerie.

 

Do galerie můžete přidávat vlastní fotografie. Pro přihlašování do galerií funguje stejné uživatelské jméno i heslo, jako pro všechna fóra. Více si o galerii můžete přečíst přímo na autorevue.

 

Zobrazení bez rozdělení do sekcí

Mezi doprogramované funkce patří i zobrazení příspěvků bez rozdělení do kategorií.

 

Klepnutí na tento odkaz zobrazí vlákna s posledními příspěvky ze všech sekcí.

Pokud chcete toto zobrazení používat jako výchozí, uložte si do záložek tento odkaz:

http://forum.zive.cz/search.php?search_id=new

Zobrazení celého vlákna

Doprogramovanou funkcí je zobrazení celého vlákna bez rozdělení na stránky. Toho dosáhnete kliknutím na křížek vedle čísel stran pod titulkem vlákna.

Pokud si již prohlížíte obsah vlákna, můžete klepnout na [vše] v pravé horní části stránky.

Rychlé vyhledávání

Doplněno bylo i textové pole, které slouží k rychlému vyhledávání na fóru. Vyhledávání popisoval minulý návod na phpBB

Navigační a informační lišta

Přidány byly i dvě černé lišty – první z nich je navigační lišta v záhlaví fóra. Díky ní se můžete mezi jednotlivými fóry snadno přepínat.

Druhá má informativní charakter, objevují se v ní důležité informace týkající se fóra. Je to ten černý proužek za "NEPŘEHLÉDNĚTE".

Nezodpovězené dotazy tučným písmem

Změnou, která usnadňuje orientaci při prvním pohledu na fórum, je zvýraznění nezodpovězených položek tučným písmem.

Rychlá odpověď

Jestliže jste přihlášení, prohlížite si vlákno a máte nějakou poznámku, nemusíte klikat na odpovědět. Stačí poznámku napsat do kolonky rychlá odpověď na konci vlákna. Tato kolonka rovněž podporuje formátování bbCode.

Zkracování dlouhých odkazů

Zkracování dlouhých odkazů je spíše kosmetická záležitost, ale přispívá k přehlednosti fóra. Pokud skript zjistí, že je vložený odkaz příliš dlouhý a při zobrazování stránky by mohl způsobovat problémy, zkrátí jeho popisek, odkaz však zůstane funkční.

Pozor si dávejte při kopírování takových odkazů, nestačí je jen označit a zkopírovat do schránky, řeší se to přes pravé tlačítko myši a „kopírovat zástupce“, či přes „kopírovat adresu odkazu“ ve Firefoxu.

Oblíbená témata

V navigační liště v záhlaví najdete položku Oblíbená témata.

Jde o jakousi soukromou složku, do které si můžete uložit svá oblíbená témata – to se dělá klepnutím na odkaz přidat téma k oblíbeným ve spodní části otevřeného vlákna.

Všechna zvolená témata pak ve složce Oblíbená témata máte pěkně pohromadě.

Přístup přes wap

Zejména kvůli návštěvníkům Mobilmanie přibyla i podpora wapového přístupu do fóra. Adresa pro přístup přes wap je forum.mobilmania.cz/wap, resp. forum.zive.cz/wap. Přihlašovací údaje jsou opět shodné s údaji pro přístup přes internet.

Počítané a nepočítané sekce

Co se počítání odeslaných příspěvků týče, došlo k rozdělení fór na sekce započítávané a nezapočítávané, zejména kvůli vysokému počtu jednoslovných příspěvků ve slovních fotbalech a podobných hrách. Dalším důvodem bylo to, že se na smetištích řeší věci nesouvisející se zaměřením fóra. K sekcím, které se nezapočítávájí, patří zejména smetiště.

WikiSlovník

Jednou z věcí, která s fórem tak uplně nesouvisí, je WikiSlovník na Mobilmanii. Co má společného s fórem je jednotná uživatelská registrace. Do WikiSlovníku se tedy můžete přihlásit se stejným přihlašovacím jménem i heslem, jako na fóru.

 

Chat

Obdobným způsobem je vyřešeno přihlašování do chatů serverů Autorevue, Digiareny, Doupěte, MobilManie, Pauzy a Živě. Přihlašovací údaje z fóra tedy opět fungují i zde. Na chat se dostanete přes odkazy na jednotlivých fórech.

 

Doufám, že to tentokrát bylo zajímavější i pro pokročilé návštěvníky. Budeme se snažit tento seznam přidaných vlastností fóra udržovat v aktualizovaném stavu. Pokud máte nějaké připomínky k tomu, nač se zde zapomnělo, neváhejte se zmínit v diskuzi.

Diskuze (35) Další článek: Chladič ve tvaru mušle od Cooler Master

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,