Co lze připojit do USB-C? Doky, monitory i extrémně rychlé disky

  • Nové rozhraní USB 3.1 s konektorem typu C se stává standardem u notebooků i smartphonů
  • Připojíte díky němu i monitory nebo výkonné napájecí adaptéry
  • Externí disky mohou být rychlejší než ty interní
Kapitoly článku

Kabely, adaptéry a bezpečné konektory

I když zrovna netoužíte po nákupu drahého doku, občas k novému notebooku budete potřebovat připojit starší disk, druhý monitor, tiskárnu nebo třeba drátovou síť. A je tedy jasné, že se neobejdete bez hubu, který by z USB-C vyvedl několik běžných konektorů USB 3.0 nebo bez speciálního adaptéru. Ty seženete pro většinu myslitelných konektorů – ať už je to zmíněný ethernet nebo třeba kabel pro připojení tiskárny, který má na jednom konci USB typu C a na druhém USB typu B (kostka). Nepotěší vás však ceny těchto kabelů a adaptérů. V posledně zmíněném případě jsou to tři stovky za metr takového kabelu.

Ještě dražší bude nákup grafických adaptérů, které umožní k notebooku připojit externí monitor. V případě modelů od Trustu je to 1 100 korun za adaptér s HDMI nebo 900 korun za staré VGA. A nesmíme zapomenout ani na kombinované adaptéru přímo od Applu, který si za trojici konektorů HDMI, USB a USB-C účtuje 2 400 Kč.

trust hdmi.jpg
Jak připojit k notebooku s USB-C monitor? Třeba díky redukci, která nepatří k nejlevnějším

Nejeden výrobce také zareagoval na absenci tzv. Magsafe konektoru u Macbooku, který se u ostatních modelů stará o bezpečné odpojení v případě přišlápnutí kabelu. Jedním z možných řešení je malý adaptér BreakSafe, který se zasune napájecího konektoru USB-C laptopu. Samotný kabel se k adaptéru poté připojí pouze díky magnetům a v případě, že nechtěně za kabel zatáhnete, se od počítače odpojí. Stejně jako v předchozích případech však může být překážkou cena, která je nastavena na 40 dolarů, v přepočtu tedy asi 1 200 Kč.

usb-c-break-safe-cable_1.jpg
Sice není BreakSafe tak elegantní jako původní řešení Applu, nejeden notebook však může před pádem zachránit

Flashky a externí disky

Vyšší propustnosti nevyužijeme pouze při připojení externích monitorů, ale především pro rychlejší kopírování dat na externí úložiště. Především u flash disků se potom výrobci snaží nabízet univerzální modely, které připojíte jak k běžnému USB, tak k novému USB-C.

Jedním z možných řešení je Adata UC350, které nabízí USB 3.1 v klasické podobě, nicméně do balení výrobce zařadil i adaptér na oboustranné USB-C. K dispozici jsou přitom modely v kapacitách od 16 GB do 64 GB a ceny se příliš neliší od ostatních rozhraní. Za největší model tak zaplatíte 720 Kč.

adata.jpg
Obojetná flashka od Adata. Do běžného USB lze nasunout adaptér pro USB-C

Další výrobci se rozhodli pro řešení, které známe z kombinovaných flashek s microUSB. Na jedné straně tedy najdeme tradiční velké USB a na druhé USB-C. Podle typu přístroje jen vyberete vhodný konec pro připojení. Tenhle koncept zvolil třeba Kingston s modelem DataTraveler MicroDuo nebo SanDisk u Dual USB Drive. V nabídkách eshopů však najdete i čistokrevné flashky s jediným konektorem USB-C.

V případě externích disků je v případě tuzemského trhu nabídka značně skoupá. Najdete v ní především disky od Samsungu s označením SSD T3, z čehož vyplývá, že v pouzdře rozhodně nenajdete pomalý notebookový disk. Ostatně použití moderního rozhraní by tím pádem postrádalo smysl. Výrobce udává rychlost čtení až 450 MB/s a za model s kapacitou 500 GB si zaplatíte 6 300 Kč.

Pokud se však nespokojíte s těmito rychlostmi a obyčejným designem, můžete sáhnout po speciální edici od Lacie s názvem Chromé. Tenhle model kromě exkluzivního designu nabízí také SSD disky s rozhraním M.2 zapojené do pole RAID 0. Výsledkem je rychlost čtení 940 MB/s a 900 MB/s v případě zápisu. Disk bude dostupný v kapacitě 1 TB a cena zatím nebyla zveřejněna. Určitě to však nebude méně než dvacet tisíc korun.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,