Co jste chtěli vědět o tvorbě webových stránek a báli jste se zeptat

Vždycky, když jsem v časopise četl takové ty intimní sloupky kde nějaká zkušená profesionální teta...
Vždycky, když jsem v časopise četl takové ty intimní sloupky kde nějaká zkušená profesionální teta Sally radila nešťastně zamilovaným, jak se šťastně odmilovat a hospodyňkám, jak dobře uvařit nějaké jídlo a starému mládenci, jak zalátat ponožku, zajímalo mě, jak ten sloupek začal, tedy jaká byla první věta oné Sally. Teď jsem v situaci, kdy jeden takový sloupek otevírám a skoro nevím, jak na to.

Na své si v tomto poeticky nazvaném "intimním sloupku" nepřijdou ani zamilovaní ani hospodyně a už vůbec ne staří mládenci. Doufám, že cenné informace zde najdou ti, kteří vytváří stránky WWW či se o to pokouší. Tento sloupek by se na stránkách Živě měl objevovat každý týden. Bude vždy sestaven z odpovědí na dotazy, které mi zašlete, případně občas přidám i nějaký vlastní zajímavý postřeh. Budu se poctivě snažit odpovědět na všechny vaše dotazy. Otázky, na které nebudu znát odpověď, předám svým kolegům.

Tato moje poradna by měla být zaměřená dost technicky; rád bych, aby se zde objevovaly otázky týkající se vytváření WWW stránek, programování pro web ale také zprávy serveru WWW. Zkrátka všeho, co souvisí s vytvářením a administrací profesionálního webu.

Jak jsem již uvedl, tento sloupek by se měl pravidelně, týden co týden, objevovat na stránkách Živě. Z těch nejzajímavější dotazů pak sestavím článek, který čas od času najdete v časopise Computer. Pokud bych se někdy s dalším intimním sloupkem opozdil, prosím za prominutí, je to způsobeno především mojí velkou časovou vytížeností.

A mám to za sebou, úvod jsem napsal a ani to tolik nebolelo. Protože toto je vůbec první sloupek, sestavil jsem ho z dotazů svých známých a přátel a navíc jsem přidal pár vlastních postřehů.

Co je to JavaScript a VisualBasic Script a jaký je mezi nimi rozdíl?

V obou dvou případech se jedná o programovací jazyky. Oba dva jsou určeny k tomu aby bylo možné "oživit" stránku WWW krátkým programem. Jedná se o jazyky skriptovací, to znamená, že kód programu se vkládá přímo do zdrojového textu stránky WWW (tedy do html souboru). Z toho také vyplývá, že se jedná o jazyky interpretované. Počítač bere řádek po řádce zdrojového kódu programů a ihned je také vykonává. To je samozřejmě zaplaceno o něco pomalejším během programu. Jazyk JavaScript vyvinula firma Netscape ve spolupráci s firmou Sun. Své kořeny má samozřejmě, jak už název napovídá, v jazyce Java. Pokud půjdeme ještě hlouběji, tak až někde v objektově orientovaném jazyce C++. Ovšem samotný taktéž objektově orientovaný JavaScript je daleko jednoduší. Sám o sobě obsahuje pouze tři vestavěné objekty pro práci s časem, matematickými funkcemi a textovými řetězci. Další možnosti tohoto jazyka jsou úzce svázány s jazykem HTML a také s vlastním prohlížečem webových stránek. Marně byste tedy hledali kupříkladu funkci pro zápis do souboru. Ovšem ke změně barvy stránky či ke změně jejího obsahu v závislosti na vstupu uživatele je tento jazyk ideální.

VisualBasic Script je jazyk založený na stejném principu jako JavaScript. Zdrojový kód programu je taktéž vkládán do stránky WWW a interpretován vaším prohlížečem. VisualBasic Script vytvořila firma Microsoft a jedná se o jazyk, který přímo vychází z jazyka VisualBasic.

Ještě jeden podstatný rozdíl mezi oběma jazyky existuje. Zatímco podporu JavaScriptu v sobě mají zabudovánu oba nejrozšířenější prohlížeče webových stránek, tedy jak Microsoft Internet Explorer tak Netscape Navigator, a to od svých trojkových verzí, s podporou VisualBasic Scriptu přišel pouze Microsoft v Internet Exploreru a to taktéž od verze 3.0. Právě proto je VisualBasic Script méně rozšířený, než jeho na Javě postavený kolega.

Co je to PERL?

K této otázce mě inspirovala anketa na známém serveru Seznam. Zde více jak polovina respondentů odpověděla, že neví, co je to Perl. Tedy jedná se taktéž o programovací jazyk, který vychází z jazyka C. Perl je jazyk interpretovaný, dnes v hojné míře používaný pro psaní programů vykonávaných serverem WWW. V tomto jazyce byly kupříkladu napsány engine, které obsluhují naše dva internetové obchody - Vltavu a Ucho. Jde o poměrně silný jazyk, který vedle mnoha jiných užitečných vlastností obsahuje také poměrně propracované funkce pro práci s textovými soubory a podporu síťových protokolů. Spousta věcí, jejichž naprogramování by v jiných jazycích dalo hodně práce, se zde dá vytvořit nebývale jednoduše. Pátá verze tohoto jazyka v sobě obsahuje již některé objektové rysy. Další výhodou je, že existují verze nejen pro Unix či Linux, ale také pro Windows NT a některé další platformy. Přenos již jednou napsaného programu tedy není zase až tak velkým problémem. Pokud se chcete dozvědět o tomto jazyce něco víc, vyzkoušejte http://www.perl.com či knihu Programování v jazyce Perl přímo do autorů tohoto jazyka.

Jak udělat roletku se seznamem několika stránek a tlačítko, po jehož stisku mi prohlížeč načte vybranou stránku?

K řešení tohoto problému se dá přistupovat různě. Buď napíšete program, který poběží na vašem serveru WWW a který bude po stisku tlačítka spuštěn a jako parametr mu bude předána adresa stránky WWW, na kterou potom váš prohlížeč přesměruje. Další způsob je vložit do stránky krátký program třeba v jazyce JavaScript.

Funkce go() bude spuštěna ve chvíli, kdy stisknete tlačítko Běž! Automaticky pak předá prohlížeči další adresu, z níž se začne načítat stránka WWW. Samotná funkce by vám však byla k ničemu. Musíte ještě přidat do stránky kód HTML, který vytvoří roletkový seznam a samotné tlačítko Běž!

Nikam

První strana

Druhá strana

Všiměte si, že první položka seznamu je Nikam, pokud bude vybrána, nic se neděje, prohlížeč nic neudělá. Ostatní položky pak jako parametr value obsahují adresu stránky WWW, na kterou bude prohlížeč přesměrován. Zde můžete podle libosti přidávat či ubírat, podle toho, jak má být seznam rozsáhlý. Předposlední řádek pak vytváří samotné tlačítko Běž!, které čeká na stisknutí. Pokud k němu dojde, spustí se funkce go().

A to je pro dnešek vše. Svoje dotazy posílejte na moji e-mailovou adresu. Příští týden nashledanou.

Váš názor Další článek: NetWare 5.0 bude k dispozici v polovině roku.

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,