Co dělat, když v menu Start ve Windows 98 záhadně chybí přepnutí do úsporného režimu?

Pak může být léčení jednoduché nebo i hodně složité - a nemusí se podařit vůbec. Pozor na obskurní hardware a BIOSy!
Možnost „uspání“ počítače, tj. snížení jeho spotřeby elektrické energie, vypnutí monitoru a disku je důležitou vlastností Windows 98, výhodnou i u stolních počítačů. V některých případech však volba „Přepnout do úsporného režimu“ (v angl. Verzi „Standby“). Jaká je příčina a řešení?
  • jednou z častých příčin je to, že nefunguje dobře nebo není dobře zkonfigurován tzv. Advanced Power Management (APM), funkce umožňující vůbec „uspávat“ jednotlivé hardwarové komponenty. Pokud se Windows 98 dvakrát za sebou pokusí přepnout do úsporného režimu a nepodaří se jim to, zobrazí při dalším spuštění výzvu (v české verzi se nám ji bohužel nepodařilo vyvolat):
The last few times your computer went on standby it stopped

responding. Would you like to prevent your computer from going on

standby in the future?

Pokud odpovíte „Yes“ (Ano), funkce přepnutí do úsporného režimu se sama vypne.

Pokusit se vyřešit tuto situaci můžete (s nezaručeným výsledkem, hardware či BIOS může skutečně být obstarožní a některé funkce Power Managementu nefunkční) následujícími kroky:

  • Otevřete Ovládací panely (Control panel) a zde Systém (Systém).
  • Zde zvolte Správce zařízení (Device Manager), v seznamu rozbalte Systémová zařízení (Systém devices)
  • Nalezněte v seznamu položku Podpora vylepšeného řízení spotřeby (Advanced Power Management Support) a odstraňte ji. Restartujte počítač; po restartu pokračujte jako v bodu 3a.

    3a: jestli v seznamu tato položka není, uzavřete panel Systém a spusťte modul Přidat nový hardware (Add New hardware); zde nechejte Windows 98 detekovat funkce pro APM, popřípadě se je pokuste nainstalovat ručně.

  • Bude zřejmě nutné znovu restartovat počítač.
  • Je možné, že je problém nyní vyřešen, tj. funkce Přepnout do úsporného režimu (Suspend) je už v menu Start-Vypnout přítomna a funguje (vyzkoušejte ji).
  • Pokud to nepomohlo, zkuste ještě následující fintu. Opět otevřete blok Systém v Ovládacích panelech, zde Správce zařízení (Device manager), ale nyní zvolte Řadiče disketových jednotek (Floppy Disk Controllers), rozbalte seznam a zvolte Standardní řadič disketových jednotek (Standard Floppy Disc Controller – stejně jich v seznamu nebývá víc). Odstraňte tento ovladač (zvolte Odebrat – Remove).
  • Restartujte počítač; systém sice znovu nalezne a nainstaluje ovladač pro disketovou jednotku, ale je naděje, že se současně objeví i funkce Přepnout do úsporného režimu (Suspend).
  • Pokud ani to nepomohlo, můžete se ještě zkusit povrtat v registru Windows 98 (Windows 98 Registry). Předtím ale registr zálohujte; to byste ostatně měli dělat pokaždé, abyste nemuseli v případě nevhodného zásahu reinstalovat celá Windows.
  • Zadejte z menu Start-Spustit příkaz Regedit, a nalezněte v hierarchii následující
HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Services\VXD\VPOWERD

Podívejte se, jestli existují (viz pravé okno editoru registru) návěští Flags a SuspendFlag. Jestli existují, měla by být hodnota u Flags větší než 200; pokud není, odečtěte od současné hodnoty číslo 200 a zadejte výsledné číslo (decimální hodnoty). Nastavte hodnotu SuspendFlag na nulu, pokud má nyní hodnotu jinou.

(Mimochodem, je zde ještě i návěští SuspendHasWorkedFlag, pokud funkce přepnutí do úsporného režimu fungovala – zde se můžete přesvědčit, zda si vůbec rozumíme v tom, co je to přepínání do úsporného režimu).

Pokud se návěští Flags a SuspendFlag v této položce registru vůbec nevyskytovala, či pokud veškeré výše popsané postupy selhaly, je nutné kontaktovat vašeho dodavatele počítače, který by vám měl sdělit, zda vůbec hardware počítače a jeho BIOS zmíněné „usínání“ podporuje.

Váš názor Další článek: Libretto 100CT do kapsy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,