Co dělají děti na Internetu

Diskuze čtenářů k článku

Jaroslav Polák  |  25. 05. 2004 15:23

"Velká hra rytířů nagualu" je nová celostátní hra, kombinující poznání přírody, sport, soutěže, hry, magii a dobrodružství. Je určena dětem a mládeži do 18 let z celé ČR. Podrobné informace naleznete na : www.nagual.info

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
VENCA@  |  16. 09. 2001 15:27

Ahoj!
Chtel jsem jen zdelit ti, muj nazor: velice me prekvapil tento clanek, tady jsem ho tedy necekal, diky :))
1) pises dokonale, ale na internetu se kamarade snazime napsat clanek, tak aby byl kratky a rekl pritom vsechno.
Spoustu lidi odradi, takle dlouhy clanek (napr.: tvoje poznatky % si mohl dat do grafu nebo tabulky, tim bys usetril spoustu textu a zaroven by to bylo prehledne.

2) "dětské weby" lze vyhledat pomoci vyhledavacu jako je www.redbox.cz, atd...
(napr.: http://www.redbox.cz/search.php3?srch=d%ECtsk%E9+weby&firsttime=1&source=fulltextcesko )
a hned to naslo spoustu zajimavych webu i clanku :)  jako je Majáky nebo Alík, co je lepší?

jestli mas zajem tak moje cislo na ICQ najdes podle meho nicku VENCA@
***************************************

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Kocůrek Jakub  |  20. 04. 2001 19:03

Ahoj,
jmenuji se Jakub(13let). Na internetu
nejvíce sleduji zpravodajství
o nových virech a také hodně
často aktualizuji své antivirové
programy. Zpočátku mě zajímal
x-chat, ale to přešlo.
Potom, když jsem na internetu častěji
jsem zjistil, že se na internetu
dá sehnat cokoli. Internet, má také
své černé stránky, viry a útoky
hackerů. Myslím si, že děti by neměly
být na internetu bez dozoru, kvůli
nebezpěčí co jim hrozí(viry atd..).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Míla Fuček  |  20. 04. 2001 19:03

Konečně jsem se dostal k tomu, abych taky něco napsal. Pozorně jsem si přečetl všechny diskuzní příspěvky, takže se k nim budu postupně vyjadřovat. Předně bych chtěl říct, že Martina znám osobně, že je členem Sdružení klubů správných kamarádů ČR, což ostatně ve svém článku píše. Já jsem náčelníkem tohoto sdružení, proto vám můžu se souhlasem Martina sdělit z databáze naší členské základny, že se Martin narodil 12. 12. 1987.
Nejprve bych chtěl poděkovat panu Hlavenkovi, že asi jako první připomněl diskutujícím, že se poněkud hodně odchylují od tématu, které rozhodně není nezajímavé. Co dělají děti na internetu by myslím mělo zajímat nás všechny, i ty kdo právě děti nemáme. A to asi hlavně z toho důvodu, že za čas budou z dnešních dětí dospělí. Co se dnes na internetu naučí jako děti, na tom závisí, co se bude dít za pár let.
Láďovi bych chtěl sdělit, že vím, co znamená být přecvičeným levákem. Můj bratr si to prožil a ještě byl k tomu disgrafik. Rozhodně to není malý handicap a dnes se už děti přecvičovat nesmí a případné pokusy o to by byly považovány za ublížení na zdraví dítěte. Jestliže tedy Láďa měl v 10 letech slovní zásobu, kterou má nyní jako dospělý, pak byl hodně úspěšný a hodnoceno jeho měřítkem asi není sovětský člověk ale supersovětský člověk, neboť měl před Martinem ještě dva roky náskok. Docela by mě zajímalo, jestli si Láďa myslí, že 12letý kluk je skutečně schopen pochopit jeho příměr o sovětském člověku? Dnešní děti toho o Sovětském svazu příliš nevědí a pokud něco, tak hlavně to, že nás v roce 1968 okupoval. To ostataně už odpověděl i samotný Martin.
Marase a Jana mohu ubezpečit, že Martin není typ kluka, který by se ubíral pouze do virtuální fantazie, ale žije hodně v realitě. Je to cílevědomý rošťák se smyslem pro humor, který má poměrně velké vůdčí schopnosti mezi svými vrstevníky. Díky výchově jeho rodičů je hodně samostatný a nebojácný. To je patrno i z témat některých jeho diskuzních fór, z jeho odezvy na kritiku Majáků v již zmíněném článku pana Hlavenky a ještě z mnoha dalších věcí. Kdo si přečetl jeho stránky opravdu pozorně a má trochu cit pro psychologii dětí (toho jsem si všiml např. u Johnyho), pak asi nebude o věku Martina pochybovat. Na jeho stránkách jsou totiž různé povídky a reportáže psané pro různé příležitosti. Jsou zde tedy i různá stádia jeho povídek podle toho, pro jaký účel byly psány. Martinovy články pro střediskový časopis jsou samozřejmě dětštější, protože je Martin zpravidla přečte jednou a opraví nějaké ty zásadní stylistické chyby. Pokud už píše pro nás časopis Kamarád, který vydává naše sdružení, piluje víc a odevzdává zpravidla třetí vetzi. Je tedy celkem pochopitelné, když psal čláken pro Zivě, který pro něj je významným dospěláckým serwerem, že si dal záležet hodně a velkou měrou tu zapracovala autocenzura. O to větší pak byla radost, když viděl svůj článek hned na prvním místě na stránce Živě a když zjistil, jak velká je čtenost Živě a tím i jeho článku, který je zatím mezi nejčtenějšími články.
Plně souhlasím s Mírou v jeho názoru, že dvanáctileté děti by už měly mít více zájmů, než jenom běhat venku s kamarády. Na adresu Alphy bych chtěl podotknout, že objektivnost ankety asi není v tomhle případě to nejdůležitější. Martin si toho je sám vědom, ale je nad jeho možnosti udělat stoprocentně objektivní anketu. Plně má pravdu v tom, že účastníků ankety by muselo být o hodně víc. Minimálně 100, ale já se domnívám, že i to je málo. Rovněž by asi byl problém sehnat opravdu reprezentativní vzorek dětí a myslím si, že by to byl možná dost obtížný úkol i pro agenturu, zabývající se výzkumem veřejného mínění, protože děti, jako osobitá skupina, asi moc často cílem podobných výzkumů nebývají.
Rovněž se domnívám, že nejlepším způsobem, jak přesvědčit nevěřící Tomáše bylo uvedení jmen Martinových kamarádů, kteří chodí na Majáky do chatu a kterých je možno se na Martina zeptat.
Tomáš Arva má ve své diskuzi celkem 4 body. Předně bych si dovolil nesouhlasit s tím, že by se snad všechny děti styděly za svůj věk a chtěly se dělat mermocí staršími. Předně, pokud chce být dítě starší, pak k tomu má určitě nějaký motiv. Takovým motivem může být třeba nedemokratická výchova doma, která jej příliš omezuje soustavnými zákazy a příkazy. Pokud však Martin tímto způsobem doma vychováván není, což je z jeho stránek patrno, pak nemá důvod chtít být předčasně dospělý a připravit se tak o bezstarostná léta dětství. Navíc s touto problematikou mám zkušensoti z besed, které jsme dělali na základních školách s již Martinem zmíněným Janem Šimáněm. Ten zasvětil dětem celý život jako šéfredaktor časopisů Mladý hlasatel a Vpřed, později pak ještě časopisu Junák a jako dlouholetý redaktor časopisu ABC mladých techniků a přírodovědců. Když byl rehabilitován za nespravdelivé věznění za to, že protestoval proti okupaci sovětskou armádou v roce 1968, vložil tyto rehabilitační peníze do Galénovy nadace, kterou založil a která podporuje právě malé dětské kolektivy. Nadace se jmenuje Galénova proto, že Galén je přezdívkou Jana Šimáněho. Mezi Galénovy oblíbené a časté otázky při besedách patří, zda jim vadí, když jim dospělí říkají děti, zda se cítí jako děti, zda by chtěly už být dospělí a tak podobně. S potěšením mohu zkonstatovat, že nadpoloviční většina tyto pocity nesdílí a je dětmi ráda. A to jsme besedovali nejenom na vesničkách, ale i v menších městech od Sušice přes větší Strakonic a Klatovy až po velkou Prahu.
Vědecký přístup článku samozřejmě může vyplývat z toho, že Martin čte o interentu i odbornou literaturu. Ač ve škole zatím neměl procenta, nechal si je ode mě vysvětlit, protože je pocítil jako nutnost pro komunikaci s dospělými, kteří dost často neberou ohled na jeho věk a používají odborné termíny, kterým mnohdy nerozumí. Docela bych se přimlouval, se oprostit v této diskuzi od přehnaně odborných termínů a co lze říct česky, říct česky. Uvědomme si, že tato diskuze patrně džíve nebo později přiláká další děti, které se třeba do diskuze nezapojí, ale budou si číst, o čem se tu diskutuje. A ne všechny tyto děti budou rozumět odborným výrazům typu "flame war". Dále se domnívám, že je dost podstatný rozdíl mezi tím, umět tvořit HTM stránky a diskutovat. Umění diskutovat na různých úrovních je poměrně přirozené pro člověka, diskuze vzniká už i mezi dítětem a rodičem. Je to vpodstatě přirozený lidský projev. Zatím co tvořit www stránky, je už věc méně přirozená. Samozřejmě, některé děti, které jsou ještě mladší než Martin, to ovládají mistrně. Ale je třeba si uvědomit, že udělat stránku je věc spíše technická, zatím co psát je věc spíše humanitní. Na málokterém serweru je funkce webmastera a redaktora totožná. Většinou někdo píše články a ty předá webmasterovi a dál se o ně nestará. Proto mi toto spojení, připadá poněkud nelogické. Navíc tady je třeba umět stránku nejenom vytvořit, ale i umístit. Jestliže kluci z našeho sdružení mají stránky pod jedním FTP přístupem společně se stránkami ústředí, není myslím t

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Marek Břežanský  |  20. 04. 2001 19:03

Článek je fakt super. To nepíšu jenom protože, že je Martin můj kamarád, ale že se mi opravdu moc líbí. Ale diskuze je dost ubohá. Což opravdu dospělí neumí diskutovat k tématu. Proč se pak dívíte, že je někdo hrdý na to, že je ještě dítě? Podívejte se na diskuzní příspěvky Martina k článku "Majáky - o jednom nepovedeném projektu" a porovnejte si je s těmi svými.
Martin dělá dobře, že bojuje za nás děti. Bojoval za nás v diskuzi k článku o Majácích, bojuje za nás v některých diskusních fórech na Xchatu. Protože někteří dospělí neumí diskutovat a jak je vidět z téhle diskuze tak nám dětem vůbec nerozumí. Já jsem taky rád, že jsem zatím ještě dítětem a nejsem ještě dospělý. A rozhodně se za to nestydím. Obzvlášť, když tady vidím, jací někteří dospělí jsou.
Jenom by mě zajímalo proč to někteří dělají? To jim vadí, že je Martin schopný a v diskuzi na něj nemají, tak ho chtějí odradit takovýmhle způsobem? Jenže on se nedá. A já mu v tom budu pomáhat. Marek

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Iskejp  |  20. 04. 2001 19:03

Panove, mel bych jednu kratickou poznamku. Tahle diskuze je zcela mimo misu. Nemel by se rozebirat autoruv vek, ale obsah jeho zdeleni a ve vsech prizpevcich jsem nasel mozna jeden, ktery splnoval toto kriterium!!! Zamyslete se nad tim.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
mira  |  20. 04. 2001 19:03

1. pekny clanek, Martine

2. vazeni, doporucuju vam nekdy zajit do nejake rozumne skoly, treba na osmilety gymnazium, abyste videli, ze dvanactileti (i mladsi) nejsou jenom pasivni konzumenti TV vysilani a podobne;

3. pro Tomase Arvu: vy jste teda vtipalek. Nechtel byste take jeho rodne cislo? Vysvedceni? Prispevek p. Hlavenky jste necetl, nebo nepochopil? Ale to je jedno, nechci se vas ani ostatnich nijak dotknout;

4. nepovazuju se za nijak vysinuteho, ale ve dvanacti jsem mel taky jine zajmy, nez jenom behat s tlupou kamaradu za barakem.

5. a nakonec, prectete si Saturnina a zvlast vetu "bohda ze zizni nezhyneme" )

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
gaštan  |  20. 04. 2001 19:03

Tema ma vobez nezaujima (pokial nemam deti).
Sloh je celkom fajn (ale nie je ani problem zobrat podobny clanok a menit cisla a detaily)
Vyzera to ze odkazy autor davat vie(ked ma odkaz na stranku) tak hadam vykreuje aj krajsiu stranku (naklikat v hocicom je dost easy)
Veku autora nasvedcuje (IMHO) detska trivialita textov (i na hopage).
PS: (autorovi) stalo sa mi uz parkrat, ze mi bolo smutno za detstvom, a ze ma pred jeho prepasnutim varovali. Teraz je to uz v prdeli, treba si uzivat to co je, a nehnat sa zbytocne do ... prdele :) Byt dospely je uuplna blbost.
(Zbytocne vela constrains v hlave)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jan  |  20. 04. 2001 19:03

Ahoj Martin,

som rád, že si našiel odvahu a "skočil" si medzi "dospelákov". Priamo, neanonymne, ani pod nijakou prezývkou, či neurčitým e-mailom, za ktoré sa skrývajú Tvoji oponenti. Ako reagujeme, my, "dospeláci", vidíš sám .. :(.

Stručne, džím Ti päste. Nedaj sa "uklovať".

Téma, ktorú si "nadhodil" je veľmi zaujímavá. Napriek tomu sa však prikláňam k názoru, aby si sa viac venoval činnostiam, ktoré sú pre Tvoj vek typické. Najmä, ak Ti môžem poradiť, nebuď introvert, sediaci len pri počítači. Ak, popri iných hrách, zoberieš počítač a sedenie pri ňom, ako jednu z hier, potom je všetko O.K. Inak Ti hrozí, že sa staneš "ostarkom" a to nie je Boh vie čo ... (ako sa u nás vraví). Stratíš svoje prirodzené zázemie a v inom, "dospeláckom" zázemí, budeš len cudzincom. Atraktívnym, ale cudzincom.... Neber, prosím, môj príspevok ako mentorovanie. Robil som dlhé roky s deťmi, mám ich skutočne rád. Najradšej to, že sú deťmi. Nestrať, prosím, svoje detstvo... Žiaden počítač, program, sieťová služba atď. Ti čas Tvojho detstva nevráti....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin Fencl  |  20. 04. 2001 19:03

Já samozřejmě mám i skutečné kamarády, nejenom kamarády na internetu. Takže přes den, pokud je venku aspoň trochu dobré počasí, jsem s nima venku. Máme svůj klub (partu), kterou vedu, takže pro ni musím připravovat program.
Je ale pravda, že kdybych neměl tenhle klub, tak bych možná u internetu strávil víc času, než bych měl. Ten klub mě ale baví stejně jako internet, takže přes den jsem venku s klubem a večer na internetu. Někdy se mi bohužel ty večery protáhnou až do noci.
Jsem rád, že se třeba diskutuje o tomhle, protože si myslím, že to k tomu článku patří. Každý by měl mít ještě jiné zájmy, než jenom internet. Pokud má někdo zájem jenom internet, tak pak je to špatné. Doufám, že se objeví další zajívamé témata do diskuse a ne jenom pořád, kolik mi je let!!!
Virtuální kamarád na internetu totiž skutečného kamaráda nemůže nikdy nahradit!!!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Johny  |  20. 04. 2001 19:03

Nechte toho rozpatlávání jestli mu je 12 nebo 20. Rozpatlávate to jako bulvární tisk Clintona a Lewinskou, je to nechutné. Když říká, že mu je 12 tak to tak berte a nevyžadovat telefonní čísla, rodný listy, vysvědčení jako na úřadech. Sloh je velice dobrý, ale alespoň já trochu tu "děckost" cítím (což není kritika, vůbec ne). Martine, držím ti palce a z těch lidí si nic nedělej, prostě nemůžou uznat, že by dítě mohlo být v něčem lepší než oni. A souhlasím s tím, že lepší pro děti je internet než televize. Zdar

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Tomas Arva  |  20. 04. 2001 19:03

Neviem, precital som si clanok a skutocne to vyzera tak, ze pisatel mal viac ako 12 rokov. Neviem. Nemyslim si, ze ma pravdu. Preco :
1. Mám taký pocit, že mladé osoby nie sú hrdé na svoj vek (teda, aspoň ja som ešte nikoho nepočul že by povedal niečo ako "a mám ešte len X rokov". Rovnako podľa mojich skúseostí, len málo detí je hrdých na to, že sú deti a tiež sa neradi dištancujú od dospelých.
2. Autorov prístup mi prichádza ako príliš vedecký na jeho vek. Možno sa mýlim, ale skôr nie.
3. Autor priznáva, že mu niekto s jeho stránku urobil. Je zvláštne že niekto takto nadaný nezvládne HTML keď ako píše nie je preňho problémom vytvoriť a riadiť fóra. Možno, že aj článok niekto urobil na jeho návrh (možno nie).
Nech teda autor ponúkne dôkaz, napr. poskytne niekomu svoj telefón. Tým jednoznačne po hovore dokáže svoj vek (a nech netvrdí, že má tak dospelo pôsobiaci hlas

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin Fencl  |  20. 04. 2001 19:03

Já si myslím, že není rozumné, chtít být co nejdřív dospělý. Vím, kolik starostí mají moji rodiče, zatím co já teď nemám starosti žádné. Přijdu ze školy, napíšu si úkoly a pak si můžu až do večera hrát. A pokud většina mých kamarádů chce být dospělých, tak je to proto, že jim vadí, že jim dospělí poroučí a zakazují. Jenže já mám fajn rodiče, takže mě nechávají volnost. Nevychovávají mě ani zákazy ani příkazy. Chtějí, abych se uměl sám rozhodnout. Dát dítěti domácí vězení je hodně nedemokratické a takového rodiče vůbec nezajímá, že jeho dítě třeba kvůli němu nemůže dodržet slovo, které někomu dal. Tak proč bych spěchal do dospělosti? Co mi chybí? Navíc jsem rád v něčem první. Teď si myslím, že jsem určitě nejmladším autorem na Živě. Nevím, proč se tím nepochlubit? Je to můj první článek, který mi vyšel na dospěláckém serveru. Zatím jsem psal jenom do Zavináče, což je dětský web.
Proto jsem měl obrovskou radost, když jsem hned po otevření stránek www.zive.cz uvidel svuj clanek. Proste super pocit.
Rozhodně si nemyslim, že programovat stránky v HTML kódu je jednoduché stejně jako psát. Například správce mých stránek je inženýr a přesto v HTM dělat neumí a vše dělal v Front Page Expres. To už se učím taky, protože to opravdu srovnatelné s psaním je.
Potom mě udivuje, že mě nabádáte k tomu dávat někomu telefonní číslo prostřednictvím internetu. Mě všichni dospělí, s kterými v našem sdružení spolupracuju, říkají, že z bezpečnostních důvodů nemám nikdy dávat přes internet (v chatu ani emailem) svoji poštovní adresu ani telefonní číslo, protože nikdy nevím, komu ho dávám, pokud ho neznám osobně. Ono je krásné, když si dva dvanáctiletí kamarádi, kteří se znají po internetu dají schůzku. Ale míň krásný je, když se sejdou, když jednomu z nich 12 není a je to obyčejný pedofil. Přesto, že se myslím umím celkem dobře prát, nejsem si jistej, jaké bych měl proti 30letému chlapovi šance. Asi moc velké ne.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlaváč  |  20. 04. 2001 19:03

Domnívám se, že Vaše úvahy jsou trochu krátkozraké.
Domnívám se že řídit fórum, navíc pravděpodobně dětské fórum, je daleko jednodušší, než kvalitně vytvořit homepage (nemluvím ani o pořádné prezentaci). K tomu je totiž potřeba nejen naučit se te Vámi zmiňovaný HTML kód, ale je třeba mít také trochu grafické cítění, umět vytvářet grafiku, mít určitou představivost a samozdřejmě potřebné softwarové vybavení.
Na internetu (a nejenom českém) existuje mnoho vebů, které jsou naprosto zbastlené, přeplácané grafikou, barevně nevyvážené a proto i špatně čitelné.
Potom je možná lepší, necht si takovou stráku vytvořit od někoho, do stím má své zkušenosti a od koho vím co můžu očekávat. Nemluvě o tom, že takové osobní stránky můžou být součástí daleko větších klubových stránek, které mají poté určité uniformní uspořádání a poté může zase konečný majitel dodat třeba jen obsah.

Zkuste se více zamýšlet, než se popustíte do kritizování jiných.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Alpha  |  20. 04. 2001 19:03

Hrozne fandim tem nejmensim zvlaste co se tyce komunikace na internetu, bohuzel si ale myslim, ze tvuj vyzkum neni ani trosku objektivni jedna se o lidi se kteryma si pises tzn. mas stejne tema podobne nazory a tech nebude z celeho poctu uzivatelu ve veku 6-18 vic jak 20% (bohuzel).

Bohuzel me s%*% ze ja ve 12 se ucil rustinu a poslouchal komunisticky zvasty a nejakej internet nedejboze pocitac mi nic moc nerikalo.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin Fencl  |  20. 04. 2001 19:03

Ona ta anketa byla spíš pro zpestření. Já myslím, že kyby měla být oprvdu stoprocentně objektivní, tak ybs e jí hlavně muselo zúčastnit víc lidí, myslím tak nejmíň 100. Jenže to bych nestihl ručně vyhodnotit. A taky 100 lidí a aby byli nezávislí neznám. Kdyby ale dali čtenáři kontakty na své děti, které na internet chodí, tak bych jim mohl anketu poslat a pak bych snad našel i někoho, kdo by mi to pomohl vyhodnotit. Jenže ty lidi se shání těžko. I když ty zájmy s nima zase tak moc společný nemám, aspoň s některýma. Někteří sice napíšou, ale pak píšou hodně málo a spíš jenom ze slušnosti. Takže mi chodí třeba dopisy s textem "Ahoj, jak se máš? Já dobře. Brzo zase napiš." S některýma se spíš zase potkávám v chatu. No je fakt, že ze zájmů asi dost bude převažovat chat a e-mail. Ale já si aspoň v téhle malé anketě porovnal, jak se shodnu se svými kamarády. Por mě je i tohle zajímavé. V průměru se shodneme, akorát já třeba chodím víc do fór. Samozřejmě objektivní anketa by byla taky zajímavá, ale nevím kod by byl schopen sehnat děti, aby byly reprezntativním vzorkem.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Maras  |  20. 04. 2001 19:03

Jo jo, je to vše pěkně napsané, zní to skvěle, ale, ve 12 by autor měl pobíhat za barákem s tlupou kamarádu, a ne vysedávat u počítače. Toho si ještě užije ...
Ale co se dá dělat, doba už je zřejmě taková :(
Na druhou stranu je třeba uznat fakt, že čím dřív se člověk začne zajímat o nové technologie, tím lépe pro jeho budoucí kariéru, otázkou však zůstává, jestli se tím o něco nepřipravuje.


Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin Fencl  |  20. 04. 2001 19:03

No já skutečně s tlupou kamarádů pobíhám. Ne sice přímo za barákem, protože bydlím v Lysolajích a máme v okolí hezčí místa, ale večery jsou poměrně dost dlouhé a ty trávím na internetu. Baví mě to víc, než koukat na televizi, protože na internetu můžu tvořit. Toho důkazem je třeba tento článek. Odpoledne si sice taky stahuju poštu, když přijdu ze školy, ale to jenom krátce, protože je to drahé (myslím telefonní poplatky). Další důkazy tvořivých možností na internetu je víc, třeba diskusní fóra. Navíc internet mi taky umožní se dozvědět o spoustě akcích, na které pak můžu jít třeba sportovat. Nepatřím tedy mezi ty děti, které stráví u počítače celý den a převážně hrají hry. Ty si sice občas taky rád zahraju, ale pokud jsiou aspoň trochu tvořivé nebo logické. Třeba Lodě na Majácích se mi líbí, ale nezbývá mi na ně většinou čas. Snad to bude lepší na podzim a v zimě. Teď v létě, kdfyž je venku hezky mám času na internet opravdu málo, protože na ta naše tlupa nebo parta je klub, který já vedu a organizujkeme sisami různou zábavu za pomoci starších kamaádů, kteří nám dělají patrony.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pavel Staněk  |  20. 04. 2001 19:03

Jsem přesvědčen, že pisatelovi muže být 12 let. Sám jsem ve věku 13-14 let na základní škole psal slohově dost slušně. A myslim, že ani těď když je mi 18 let bych nenapsal něco lepšího než ve svých 14 letech. Toď můj názor.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petrix  |  20. 04. 2001 19:03

Ani teď, když je ti 18 neumíš pravopis ... (viz poslední věta) :))

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlaváč  |  20. 04. 2001 19:03

Tlhny sy nohou

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Laďa  |  20. 04. 2001 19:03

Narodil jsem se jako levák a po nástupu do 1. ročníku ZŠ jsem byl násilím přeučován na praváka. Výsledkem bylo koktání, jež se můj otec velmi úspěšně pokusil léčit hlasitou četbou. Četba mě zaujala natolik, že jsem se stal takovým čtenářským maniakem, že jsem zvedl kdejaký papírek a četl, co je na něm napsáno. Ve svých 10 letech jsem měl přečteno a prostudováno tolik, že ze slovní i stylistické zásoby jsem čerpal ještě při studiu na VŠ a troufám si zodpovědně tvrdit, že leckdo tolik (co já do 10 let věku) nepřečetl za celý svůj život. Je-li autorovi 12 let, pak nevyhnutně jde o sovětského člověka.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr J.  |  20. 04. 2001 19:03

pro Láďa:
proč sovětského???

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Laďa  |  20. 04. 2001 19:03

My, kteří už máme leccos za sebou, si velmi dobře pamatujeme, že sovětské děti byly inteligentnější, vzdělanější a oplývaly v útlém věku podstatně většími životními zkušenostmi, nežli sbor stařešinů z kterékoliv světové akademie věd (vyjma oné sovětské, samozřejmě).
Jelikož se tomuto junákovi při jeho počítačové (případně dalších) vášni stěží dostalo času dosáhnout schopnosti takových formulací a slovní zásoby (odhlédna od pravopisně téměř bezchybného textu), usoudil jsem, že buď nás kdosi ohlupuje údajnými 12 lety svého věku, nebo… – jak výše uvedeno.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr J.  |  20. 04. 2001 19:03

pro Láďa:
teda já mám taky lecos za sebou, a živě si pamatuji na doby kdy tady byla vzorem "země kde už včera snědli to, co měli sníst až zítra", nicméně to "sovětského" mi v tomto kontextu nedošlo. :o))

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin Fencl  |  20. 04. 2001 19:03

To opravdu věříte, že existuje země, kde se rodí chytřejší děti? Já teda ne. Nevím, proč pořád lidi obdivují cizinu, když i u nás jsou geniální lidi. Například Čapek, který mimo jiné i vymyslel slovo robot, které se stalo nakonec mezinárodním slovem. Takže díky němu nepřejímá jenom čeština cizí slova, ale také cizí řeči přejaly jedno české slovo!!! Ale těch géniů by si našlo určitě víc a ne-li přímo géniů, tak aspoň talentů. Například i naši hokejisti, kteří jsou mistry světa!!!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr J.  |  20. 04. 2001 19:03

pro Martin Fencl:
Víš Martine, byly doby, kdy oficiální propaganda v Československé socialistické republice vypodobňovala jednu nejmenovanou zemi jako zemi kde je všechno největší, nejlepší, nejúspěšnější, lidi jsou tam nejšťastnější, děti a vědci nejchytřejší, jejich vojáci na našem území jsou nejhodnější vojáci a ne okupanti a soudruh Brežněv (předtím Lenin, Stalin, potom Andropov, Černěnko a Gorbačov) to dělá všechno pro naše vlastní dobro (a soudruh Beria nebyl sadistický paranoidní vrahoun, ale bojovník za práva sovětského lidu a strany).
Mezi náma v té době byli skoro pořád mistři světa hokejisti Svazu Sovětských Socialistických Republik.

Nicméně vzhledem k tvému věku 12,5 roku jsi to naštěstí nezažil. Buď rád.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlaváč  |  20. 04. 2001 19:03

Ani se nedivím, prvním reakcím na článek. V průběhu čtení jsem taktéž pochyboval. Připadá mi to, že po dokončení průzkumu a napsání článku, nastoupil ještě někdo dospělí a provedl drobnou korekci (má doměnka).

Ono totiž, proč by se někdo vydával za dvanáctiletého žáka a popisoval jeho pohled na internet a využití dětmi.

Další věcí je, že v oblasti počítaču se vyskytují neuvěřitelní profíci až maniaci, kteří dokážou i to, o čem se jejich ani o pár let starším kamarádům ani nezdá.

A líbí se mi přístup a schopnost takovéhoto pisatele, že se dokáže takle prosadit se svými články.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Roman  |  20. 04. 2001 19:03

Nezlob se na me, mily autore clanku, ale po precteni neverim, ze je ti dvanact let. Je to psano stylem nekoho dospelejsiho. Pokud se mylim, mas muj obdiv.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
SUNicko  |  20. 04. 2001 19:03

ani mne se dany udaj nepozdava, ale proc ne. Preci nemuzeme srovnavat podle toho, ze kdyz nam bylo 12, tak neco podobneho by jsme nenapsali, holt musim konstatovat, ze pokud je to cele z jeho hlavy, pak ma talent.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Sajri  |  20. 04. 2001 19:03

Zezacatku se mi to taky nepozdavalo, ale pak jsem si rikal, proc by mu nemohlo byt dvanact? Proc vsichni povazuji deti za blbce? Jednou jsem videl v televizi kluka, kteremu bylo 9 let, asi ve trech letech se dostal k pocitaci a ted z nej byl teda bouchac - znalostmi, vystupovanim, proste kam se na nej hrabu.
Jinak jsem se byl podivat na Majaky - dozvedel jsem se o nich az z tohoto clanku - jen jsem to tak proletl a moc se mi to libilo (ackoliv uz se za dite nejakou dobu nepovazuju . Podle me je to graficky jeden z nejvydarenejsich webu, pusobilo to na me zkratka prijemnym a uklidnujicim dojmem (i kdyz jsem tam nenasel nic, co by me zajimalo, coz ovsem neznamena, ze to tam nenajdou i jini), coz o dosti jinych webech rict nemuzu.
Taky jsem si precetl clanek, na nejz tento mlady pan reagoval (O nevydarejnem projektu), a zarazilo me, ze si autor (toho minuleho) stezuje, ze je to na deti prilis slozite atd. Prave naopak - cim je clovek mensi, tim ma daleko flexibilnejsi schopnost vyporadat se s vecmi, ktere jsou pro neho nove. Jestlize nekoho nenapadne kliknout treba prave na potapece, pak to bude spis (a ted mam na mysli "prumernou populaci", nechtel bych autora nejak urazit starsi clovek, ktery uz neni ochoten vynalozit prilis mnoho energie na to, aby objevoval nove veci.

PS: Me to taky nenapadlo - kliknout na potapece

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin Fencl  |  20. 04. 2001 19:03

Pokud to chcete vědět úplně přesně, tak 12 let mě bylo v prosinci, takže je mě skoro 12,5 let. Čekal jsem ale spíš, že diskuze se bude týkat toho, co v článku píšu než toho, kolik mi je let.
Dopisuju si po emailech s kamarádama od 9 až do 32 let. Skutečně mi ti starší píšou, že jim připadám starší. Ale možná je to právě tím, že si s těma staršíma píšu a tak používám některé jejich slovní obraty. Taky hodně čtu, mimo jiné i Karla Čapka, o kterém jsem slyšel, že má největší slovní zásobu. Díky tomu mám myslím taky na svůj věk i celkem slušný pravopis. Mám toho dost odkoukaného a mnohdy vím, jaké napsat Y-I, ale nevím proč. Mimochodem i v příspěvcích na můj článek mají autoři těchto diskuzí chyby a našel jsem tam i hrubku. Ale nehodlám na ní jmenovitě upozorňovat, protože si myslím, že to není vhdoné a hlavně to není účel téhle diskuze.
Asi se trochu liším v něčem od svých kamarádů. Myslím si, že je to tím, že mě rodiče hodně vychovávají k samostatnosti a tak se nebojím říkat svůj názor. To jste ale mohli poznat z mých stránek. Jinak vás můžu ještě pozvat na Xchat do fóra o výchově, které jsem tam založil. Zatím ho ještě najdete v nových podtématech.
Jinak je fakt, že tento článek jsem si po sobě četl několikrát a několikrát jsem ho upravoval, protože je to poprvé, co mi vyšlo něco v takto čteném dospěláckém serweru. Proto jsem to musel udělat, jak nejlíp umím. A o tom, že je tento serwer čtený, svědčí určitě 70 návštěv na mé stránce za jediný den. Je to totiž třetina návštěvnosti mé stránky za celou dobu, co ji mám, což je docela super. A taky je super, že už první den tolik lidí ten článek četlo a zhruba každý desátý k němu něco napsal.
Jinak toto berte jako odpověď na všechny reakce z 16. května.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  20. 04. 2001 19:03

Děkuju Martinovi za pěkný článek a "hlásím", že jsem přesvědčený, že se za ním neskrývá žádná tajemná třicetiletá osoba (docela jsme si totiž spolu okolo Majaky.cz dopisovali už dřív).
Martine, dokaž nevěřícím, že jsi to ty a pošli třeba do diskuse svou fotku . Ne z občanky, prosím

Jinak je mimochodem pozoruhodné, že místo diskuse k velice zajímavému tématu (tj. co sledují na českém Internetu děti, co je zajímá, co se jim líbí a co ne), se zde rozeběhla flame war o tom, kdo umí či neumí česky a zda je autor pravý nebo ne. I kdyby to za Martina třeba psal jeho učitel ze školy, mění to něco na zajímavém tématu?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin Fencl  |  20. 04. 2001 19:03

Já mám fotku na svojí stránce. Bohužel se někdy nezobrazuje, ale už vím čím to je a přes víkend to snad bude opravený. Jak poslat fotku do diskuse sjem nepochopil, jenže to by zase ti, kdo nevěří mohli říkat, že to není moje fotka a nebo, že je to fotka, když jsem byl mladší. Ale když chtějí, ať si zajdou na Majáky do chatu, který se tam jmenuje Povídej. Po 21. hodině tam je skoro vždycky někdo, kdo když se zeptají, jestli znají Marťase, jim řekne že jo. Těch se můžou zeptat, kolik mi je let. A chodí tam i mí kamarádi, kteří mě znají osobně (Marek1, Jenik - můj spolužák, který se mnou sedí v lavici), Smoulak, Vojta1, Pepino, David, Zorro1, Pavel1, Franta1, King, Drobek, Pismak a jednou za 14 dni o vikendu i Tomas. Všichni tihle mě znají osobně.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor