Co chystá Intel za procesory na příští rok?

Deník The Register tvrdí, že získal tajné plány Intelu, a seznamuje nás s nimi.
Šťouralové z britského počítačového deníku The Register tvrdí, že z Intelu k nim „prosákly“ zatím utajené plány produkce čipů této firmy na příští rok, a na svých stránkách nás s nimi seznamují. Jako obvykle u The Registeru je nutné brát informace mírně s rezervou – co podle nich tedy Intel chystá?

Kromě čipů pro notebooky a pár Xeonů půjde u Intelu už všechno nad jeden gigahertz. Pentium III má vládnout špičkovým stanicím i menším serverům zhruba do poloviny příštího roku, kdy se objeví nový Xeon („Foster“), na taktu 1,7 GHz. Není jasné, co bude s několikrát slibovaným a odvolávaným čipem P III na 1,13 GHz – zatím má vše jet max. na jednom gigahertzu; je možné, že se takt 1,13 GHz a vyšší vůbec neobjeví.

Zatímco P III moc v taktu nahoru nemá jít, platí pravý opak o novém Pentiu 4 – to se má objevit na 2 GHz možná už na jaře příštího roku.

Celerony podle Intelu nemají vyhynout, a naopak se mají posunout zase o kousek výše: nejlevnější Celeron pojede na 733 MHz (tato nejnižší hranice se postupně posune na 800 a pak na 850 MHz), důležité je, že vše už bude se 100 MHz sběrnicí.

U notebooků se také máme dočkat prvního gigahertzu: mobilní P III má v prvním kvartále jet na 900 a v druhém už na 1000 MHz. To bude ovšem u dražších notebooků; levnější budou poháněny „mobilními Celerony“, na 750 a 800 MHz.

Někdy v létě příštího roku přijde od Intelu velký vývojový skok – přechod na 0,13 mikronovou technologii. První přijde Pentium III (kódový název „Tualatin“), bude vyžadovat nové čipsety, pojede jenom (?) na 1,26 GHz při startu a bude mít 256 kB cache. Pak bude na tloušťce 0,13 mikronů následovat P4, ale až koncem roku (a je možné, že čip se bude jmenovat jinak; zatím má kódové jméno Northwood).

Plány Intelu vypadají na první pohled velice slušně – během jediného roku přechod z 0,18 na 0,13mikronovou technologii plus dosažení hranice dvou gigahertzů (přičemž jeden GHz „padl“ teprve nedávno) ukazuje, že Mooreův zákon nadále platí, nebo je dokonce ještě urychlen. Jestli ale Intel vše zvládne, není jisté – navíc AMD si brousí zuby na podobně výkonné čipy také.

Diskuze (2) Další článek: Dýdžejem snadno a rychle

Témata článku: , , , , , , , , , ,