Co bychom viděli, kdyby rakety jako Saturn V či Falcon Heavy byly průhledné?

Co bychom během vypouštění raket viděli, kdyby tato zařízení byla průhledná? Právě to ukazuje nové povedené video, které se nedávno objevilo na serveru YouTube.

Autor této animace diváky nechává nahlédnout do celkem čtyř vybraných raket. Zleva doprava to jsou: Saturn V, Space Shuttle (respektive jeho pomocné startovací rakety, SRB), Falcon Heavy a Space Launch System.

Různé typy pohonných látek, které se využívají během odlišných fází, jsou rozlišeny pomocí barev: petrolej RP-1 je červený, kapalný vodík (LH2) je žlutý a kapalný kyslík (LOX) je modrý.

Připomeňme, že raketa Space Launch System bude spoléhat na kombinaci LH2 a LOX, která vytvoří obrovské množství energie... a vody.

Kvůli extrémně nízké hustotě LH2 by však potřebovala mimořádně velkou palivovou nádrž. Aby designéři rozměry nádrže mohli zmenšit, stejně jako v případě raketoplánu přidali dvě SRB.

Oproti tomu Saturn V a Falcon Heavy v první fázi využívají RP-1, tedy vysoce rafinovanou formu petroleje. Toto řešení má ale také nevýhodu - při hoření petroleje vzniká značné množství oxidu uhličitého.

Titulní foto: Torsten Bolten, CC BY-SA 3.0

Diskuze (11) Další článek: Otestovali jsme powerbanky s kapacitou 10 000 mAh: Co od nich můžete čekat?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,